Vapaavuorelta täystyrmäys rajamallille: Johtaisi täydelliseen kaaokseen – katso pysäyttävä animaatio satamasta

3:27img
Jan Vapaavuori maahantulomallin mahdollisista vaikutuksista Helsingin satamiin: "Johtaa täydelliseen kaaokseen" – katso video animaatiosta, jolla pormestari perustelee näkemyksensä
Julkaistu 02.06.2021 16:14

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Sosiaali- ja terveysministeriön lakiesitys turvallisuusmallista sai tänään täystyrmäyksen kaupungeilta sekä matkailualan toimijoilta. Tässä jutussa kerrotaan, millaisia ongelmakohtia he esityksessä näkevät. 

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tuore esitys rajaturvallisuudesta sisältää Helsingin kaupungin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan monia ongelmakohtia. 

Tilanne on pormestarin mukaan hyvin huolestuttava, ja lakiesitys johtaa sellaisenaan täydelliseen kaaokseen. 

– Toteutuessaan ne eivät edistä Suomen matkailun avautumista eivätkä mahdollista terveysturvallisuudesta rajoilla, Vapaavuori muotoilee.

Katso yllä olevalta animaatiolta, millaisia pullonkauloja hallituksen esitysluonnos voi Helsingin mukaan aiheuttaa!

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan esitys, jonka tarkoituksena oli alun perin elvyttää matkailualaa, tiukentaakin lisäehdoillaan vaatimuksia entisestään.  

– Lakiluonnos ei sisällä mitään riskiarviota, ei mitään vihreän todistuksen matkustamisen linjaa.

– Hallituksen esitys oli meille pettymys. Matkustamista on helpotettava, ei vaikeutettava, Viljanen kuvailee.

"Yhteiskunnallinen hinta olisi liian kova"

Viljasen mukaan STM:n esityksessä ei ole myöskään otettu huomioon Suomen rokotustahtia. 

On povattu, että Suomi tavoittaa kattavan rokotesuojan kesä-heinäkuun vaihteessa. Samalla myös Euroopan koronavirustilanne helpottuu ja EU-maat aloittavat uudelleenrakentamisen kriisin jälkeen. 

– Matkailun markkinoita jaetaan jo uudelleen, ja Suomi menettäisi paljon, jos menetämme asemamme matkustamisen kokoaan suurempana maana.

– Tämän yhteiskunnallinen hinta olisi liian kova, Viljanen toteaa. 

Lue myös: Murskaavaa arvostelua matkustamista helpottavalle lakiuudistukselle – joidenkin mielestä maahantulo vaikeutuu ja rahaa palaa

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

0206-rajaturvallisuus (1)

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori antaa kovaa kritiikkiä hallituksen lakiesitykselle matkailun avaamisesta. 

TURVALLISUUSMALLIN ONGELMAKOHDAT:

Helsingin pormestari, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat sekä Finnarin, Finavian toimitusjohtajat nostivat tänään tiedotustilaisuudessa esiin ongelmakohtia, joita he näkevät STM:n tuoreessa turvallisuusmallissa. 

Kaksi negatiivista testitulosta ja karanteenisuositus

Matkailuala on jo aiemmin tuonut esiin koronatestitulosten ja karanteeniohjeistuksen tuoman problematiikan. 

Jos matkailija saapuu Suomeen negatiivisen koronatestituloksen kanssa, hänen on oltava karanteenissa siihen asti, että Suomessa otettu koronatestitulos on niin ikään negatiivinen. 

Toinen testi on tehtävä 72–120 tunnin sisällä rangaistuksen uhalla

Käytäntö tekee lyhyiden matkojen tekemisestä Suomeen mahdottomia

Lue myös: Visit Finland tyrmää lakiesityksen maahantulon ehdoista: "Tämä on matkailun este"

Ilmaantuvuusluvun vajavainen huomioiminen 

STM:n lakiluonnoksesta puuttuu Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan kokonaan vapaa matkustus maista, joissa pandemiatilanne on hyvä, eli ilmaantuvuusluku on alle 75. 

Kaikki EU-jäsenmaat ovat sitoutuneet unionin ulkorajoja koskevan vapaan matkustuksen osalta, Suomi ei. 

Lue myös: Kansallinen rokotustodistus ei vielä helpota matkailua, arvioi Tjäreborg

Pullonkaulat lentoasemilla ja satamissa

Esityksen mukaan terveystodistusta ei tarkasteta matkailijan lähtömaassa. Sen sijaan todistus näytetään kohdemaahaan saapuessa ja sitä pyydettäessä. 

– Ilman sähköistä ennakkorekisteröitymistä on hyvin monimutkaista selvittää, kuka edes on maahan saapunut tai miten häneen saisi jälkikäteen yhteyden, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa. 

Maahantuloa helpottaisi myös käytäntö, jossa Suomi vaatisi ennakollisen negatiivisen testituloksen vain ulkomaalaisilta. Tällä hetkellä testitulos vaaditaan kaikilta matkustajilta.

Tämänhetkinen käytäntö aiheuttaa ruuhkia lentoasemien ja satamien terminaaleissa ja voivat myös kuormittaa kaupunkien terveydenhuollon resursseja. 

– Helsingin satamat ovat yksi kriittisimpiä maahantulon väyliä. Helsingin satama oli ennen koronaepidemiaa Euroopan vilkkain ja yksi maailman vilkkaimmista matkustajasatamista, Vapaavuori muistuttaa. 

Toimijoiden yhteinen näkemys on, että lentoyhtiöt velvoitetaan tarkastamaan koronatodistukset lähtömaassa ennen koneeseen astumista. Tämä on linjaus muissa EU-maissa. 

Katso yllä olevalta animaatiolta, millaisia pullonkauloja hallituksen esitysluonnos voi aiheuttaa! 

Suomi-kuvan rappeutuminen

Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen käyntikortti maailmalle, muistuttaa lentoasemayhtiö Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Lentoasemilla tehtävät terveystarkastukset aiheuttamat ruuhkat ja niiden aiheuttama tartuntariski vaikuttavat Mäen mukaan heikentävästi asiakaskokemukseen. 

– Ne vaikuttavat siihen kuvaan, mikä matkailijoille jää Suomesta ja asioiden sujuvuudesta maassamme, Mäki perustelee. 

Lue myös: Voiko rokottamattoman lapsen ottaa mukaan ulkomaille? THL:n vastaa syksyn matkasta haaveileville

Haitalliset työllisyys- ja talousvaikutukset

Vapaavuoren mukaan matkailun terveysturvallinen avaaminen on keskeisessä roolissa siinä, miten Suomi tulee kokonaisuudessaan elpymään koronakriisistä. 

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan matkailu työllistää Suomessa 140 000 työntekijää ja ala tuottaa kolme (3) prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Helsinki-Vantaan lentokenttäympäristössä työskentelee Viljasen mukaan 40 000 työntekijää ja se on Suomen toiseksi suurin yritysalue. 

– Matkailu on monille maakunnille, kuten Lapille, Uudellemaalle ja Ahvenanmaalle, elintärkeä, Viljanen huomauttaa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen sekä SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan Suomi uhkaa jäädä lähtötelineisiin samalla, kun muut EU-maat kiihdyttävät talouskasvua kohti. 

– Nyt on kuljettava yhtä jalkaa Euroopan kanssa matkailun rajoitusten purussa, jotta ihmiset pääsevät töihin ja työttömyyden aiheuttamia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja voidaan torjua, Eloranta kiteyttää.
 

2:15img

Visit Finland tyrmää lakiesityksen – katso johtaja Kristiina Hietasaaren haastattelu videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Rajavalvonta