"Mikään ei tunnu miltään, niin silloin ei se pahantekokaan tunnu miltään." Lokakuussa poliisi kirjasi kaksitoista alle 18-vuotiaan tekemää henkirikosepäilyä: 4 tappoa, 7 tapon yritystä ja 1 murhan yritys.
Viime vuonna koko vuoden henkirikosepäilyluku oli alaikäisten osalta 9 ja vuonna 2018 11. Eli tämän vuoden lokakuun luku on yksinään isompi kuin koko viime vuoden luku. Sama pätee vertailtaessa vuoteen 2018.
Eli vaikka nuorten rikollisuus kokonaisuudessaan laskee, vakava väkivalta huolestuttaa. Täman vuoden elokuu-lokakuu -ajanjaksolla nuorten henkirikosepäilyjä on kirjattu enemmän kuin yhtenäkään kokonaisena vuonna 2015-2019.
Miksi juuri nyt tällainen musta lokakuu?
– Tuo huume- ja pillerimarkkina on hankaloitunut. Tavara kulkee hitaammin. Siellä on voinut tulla ongelmia ja siten pyritään hankkimaan sitä ryöstämällä. Sitten voi olla myös velka-asioita, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista arvioi.
– Se, mitä tiedän meidän tutkintojen osalta, niin kaikilla taustalla on huumeita. Kaikilla se on alkanut kannabiksen käytöstä ja sitä kautta on tullut muuta käyttöä ja ongelmia elämään. Loppujen lopuksi asiat ovat kärjistyneet tällaisiin tekoihin.
"Mikään ei tunnu miltään, niin silloin ei se pahantekokaan tunnu miltään"
Mikä yhdistää tekoja?
– Ainakin se, että puukkoja on käytetty. Aseita kannetaan ihan yleisesti. Siihen vaikuttaa varmaan tämä tilanne, että kuvitellaan, että ollaan uhkan alla tai sitten ollaan uhan alla, esimerkiksi velkomisuhan alla.
– Sitten, jos ei ole sitä rahaa hommata sitä ainetta, niin pyritään ottamaan se uhka, teräase, mukaan. Teko voi lähteä myös laukalle kuumentuneessa tilanteessa.
Puukkoja siis kannetaan. Ollaanko puukkoja valmiita yhä herkemmin myös käyttämään?
– Kynnys väkivallan käyttämiseen on laskenut ihan selvästi.
Mistä se kertoo?
– Se kertoo siitä, että puuttuu empatiakyky kokonaan. Ei pystytä asettumaan toisen asemaan. Siihen vaikuttaa varmaankin jonkun verran myös huumeiden käyttö, mikä muokkailee ajatusmaailmaa. Mikään ei tunnu miltään, niin silloin ei se pahantekokaan tunnu miltään.
Minkä ikäisiä nämä tekijät ovat?
– Helsingin suunnassa on ollut alle 15-vuotiaitakin.
Lue myös: Poliisi Helsingin ongelmanuorista: Yhä useampi kantaa teräasetta – "Ryöstörikoksissa maahanmuuttajataustaiset alaikäiset yliedustettuna"
"Rahaa pitäisi kohdentaa etsivään nuorisotyöhön"
Mitkä asiat tässä on menneet mieleen?
– Aika montakin asiaa on mennyt pieleen, kun nuoret ajautuvat tällaisiin tekoihin. Ennaltaestävyys, perheiden ja lapsiperheiden tuki, nuorten tuki on mennyt pieleen. Sijoittamismenettely ei varmaankaan toimi niin hyvin kuin sen pitäisi toimia. Eli päästään hatkoille, eletään kaduilla, eletään pois kontrollista.
Mitä olisi nyt syytä tehdä?
– Rahaa pitäisi kohdentaa etsivään nuorisotyöhön. Kouluissa on paljon ongelmia. Erityisopetusta vaativaa väkeä on hyvinkin paljon – sinne pitäisi satsata, Kinnunen toivoo.
Rikostilastot kertovat epäiltyjen määrän. Yhdessä teossa epäiltyjä voi olla usempi kuin yksi.