Musti ja Mirri salaa myrkkykoiranruoan uhrien määrän – näin yhtiö heräsi toimimaan ensimmäisten sairastumisten paljastuttua

Musti Group ei kerro, kuinka monta kuinka eläintä on sairastunut tai kuollut sen myrkylliseksi paljastuneeseen eläintenruokaan. 

Yhtiö on teettämiensä laboratoriokokeiden perusteella päätellyt, että eläinten oireet johtuivat tuotteessa käytetyn alankomaalaisen perunahiutaleen korkeasta glykoalkaloiditasosta.

MTV Uutiset on tiedustelut useita kertoja Musti Groupilta, kuinka monta eläintä on menehtynyt tai sairastunut yhtiön eläintenruuan seurauksena. Yhtiö ei suostu vastaamaan kysymykseen.

Koiranruoka-gate puhuttaa edelleen 4:07
Videolla operatiivinen johtaja Pamela Nelimarkka kertoo, millaisia oireita kyseinen on aiheuttanut.

Yhtiö: Sairastuneet ja kuolleet lemmikit yhtiön ja asiakkaan välinen asia

Yhtiö on vedonnut siihen, että reklamaatiot ja korvaukset ovat niiden ja asiakkaiden välinen asia, josta ne eivät kerro julkisuuteen.

– Käymme reklamaatioita parhaillaan läpi yhdessä asiakkaidemme kanssa ja otamme jokaisen niistä hyvin vakavasti, yhtiön operatiivinen johtaja Pamela Nelimarkka kirjoittaa sähköpostissa.

Yhtiö kertoo tekevänsä tiivistä yhteistyötä Ruokaviraston kanssa, jonka alueelle eläinrehua koskevat asiat kuuluvat. 

Ruokavarasto ei kommentoi, koska "keskittää resurssit"

Ruokavirasto kertoo, ettei sillä ole arviota menehtyneiden eläinten määrästä, ja kehottaa tiedustelemaan asiaa yhtiöltä.

Muutenkin Ruokavirasto ei tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa laajemmin.

– Keskitämme niukat resurssimme rehuvalvontaan ja kommentoimme asiaa, kun viranomaisnäytteiden analyysit ovat valmistuneet, rehuvalvonnan jaostopäällikkö Hanna Laatio kirjoittaa tekstiviestissä.

Vakuutusyhtiö: Jopa kymmeniä sairastuneita lemmikkejä

MTV Uutiset tiedusteli useasta vakuutusyhtiöstä, miten paljon tapaus on poikinut nille yhteydenottoja. Suurimpien vakuutusyhtiöiden vastausten perusteella ne ovat saaneet jopa kymmeniä yhteydenottoja SMAAK-koiranruokaan yhdistettyjen terveysoireiden vuoksi. Oireiksi on kerrottu muun muassa velttoutta, väsymystä, pahoinvointia, kipua tai eläimen syömättömyyttä.

Lemmikkien kuolemista vakuutusyhtiöt eivät kerro, mutta mediassa on uutisoitu tapauksia, joissa eläintenruuan on epäilty aiheuttaneen lemmikin kuoleman. 

Musti ja Mirri on aiemmin kertonut korvaavansa sairastumisista aiheutuneet eläinlääkärikulut. Yhtiö kertoo, että korvauksissa otetaan myös huomioon, jos lemmikki on jouduttu mahdollisesti ruuasta johtuvien vakavien oireiden vuoksi lopettamaan.

Musti Group kertoo sivuillaan tarkemmin siitä, miten yritykselle voi reklamoida eläintenruuan aiheuttamista oireista ja miten eläinlääkärikuluista  voi vaatia korvauksia. 

Takaisinveto päiviä ensimmäisen myrkytyksen jälkeen

MTV Uutisten haltuunsa saamien asiakirjojen perusteella Musti Group sai ensimmäisen reklamaation SMAAK-koiranruuan aiheuttamista myrkytysoireista 31. lokakuuta. Oireita oli tullut kahdelle koiralle. 

Vielä samana päivänä yhtiö määräsi sisäisessä viestinnässään poistamaan hyllyistä kyseisen kalaruokaerän siltä osin, kun sen parasta ennen päivä on 4.4.2025.

Seuraavana päivänä 1. marraskuuta Musti Group sai seuraavan reklamaation samaisesta ruokaerästä. Samana päivänä Ruokavirastolta pyydettiin sähköpostitse ohjeistusta analyysien tekemiseksi.

Seuraavana päivänä 2. marraskuuta Musti Group sai kolmannen reklamaation ruokaerästä. Samana päivänä Musti Group ohjeisti poistamaan hyllystä myös samaan erään kuuluvan, parasta ennen päivämäärällä 3.4.2025 olevan tuotteen.

3. marraskuuta yhtiö julkaisi sivuillaan tiedotteen, jossa se kertoo poistaneen myynnistä SMAAK Herkkä kala viljaton tuotteet parasta ennen päivämäärillä 3.4. ja 4.4. kertoen, että ostetut tuotteet voi palauttaa myymälään. Yhtiö on kertonut julkisuudessa saaneensa tuohon mennessä yhteensä viisi virallista reklamaatiota ruuasta. Yhteydenottojen määrä lähti samana iltana kasvuun.

Lopulta 4. marraskuuta tehtiin päätös takaisinvedosta ja asiasta julkaistiin uusi tiedote. Sen jälkeen yhtiö kertoi saaneensa aiheesta satoja sähköposteja. Takaisinvedosta ilmoitettiin Ruokavirastolle 6.11. 

8. marraskuuta yhtiö teki uuden tiedotteen, kertoi laajentaneensa tuotteiden myynnistä vetämiset edellisenä päivänä myös kyseisen tuotteen 12.4.2025 ja 13.4.2025 päiväysten tuotteisiin sekä SMAAK Viljaton kana kissanruokaan parasta ennen päiväyksellä 19.4.2025. Ruokavirasto lisäksi kertoi takaisinvedon koskevan  ALVAR PET VAKAA Kala Viljaton koiranruokaa, jossa parasta ennen merkintä 09.10.2024.

Osassa takaisin vedetyistä eristä lähes 40 prosenttia myyty

MTV:n näkemässä, 9. marraskuuta Musti Groupin Ruokavirastolle toimittamassa arviossa kerrotaan, että osassa koiranruokalaatuja jopa 39 prosenttia tuotannosta oli ehtinyt kuluttajille asti ennen takaisinvetopäätöstä. 

Matalimmillaankin kuluttajille asti oli myyty jostain tuotteista jopa seitsemän prosenttia. 

Kissanruokalaaduissa kuluttajille oli päätynyt kissanruokasäkin koosta riippuen 12–18 prosenttia tuotetusta kissanruuasta.

Asiakirjasta ei käy ilmi, kuinka suuria määriä kyseisiä tuotteita on valmistettu. 6. marraskuuta, eli ennen takaisinvetojen laajentumisia, Ruokavirasto kommentoi takaisinvedon koskevan 33 000 kilon koiranruokaerää. Yhtiön osavuosikatsauksen julkaisun yhteydessä kommentoitiin, että markkinoilta vedettyä koiranruokaa oli päätynyt myyntiin 1 400 säkkiä.

Lue myös:

    Uusimmat