Kansainvälistäkin huomiota saanut viime vuoden Smaak-lemmikkiruokakohu ei johtanut muutoksiin Suomessa eikä EU-tasolla. Ruokavirasto vähentää rehuvalvontaa Suomessa.
"Tapauksen on oltava herätys koko lemmikkiruoka-alalle. Meidän on yhdessä vaikutettava niin, että rehulle määritetään EU:ssa raja-arvot. Vain siten voimme todella varmistua, että näin ei tapahdu enää koskaan."
Näin lausui Musti Groupin toimitusjohtaja David Rönnberg noin vuosi sitten, kun yhtiö veti pois myynnistä myrkylliseksi todettua Smaak-merkkistä koiran- ja kissanruokaa.
Syyksi paljastui myöhemmin Suomessa valmistetun tuotteen ulkomaalainen perunaraaka-aine, jota oli käytetty valmiissa tuotteessa liikaa ja jossa oli liian korkea glykoalkaloidipitoisuus.
Mitään Rönnbergin penäämää "herätystä" ei ole kuitenkaan tullut, eikä näillä näkymin ole tulossa, selviää MTV Uutisten ja alankomaalaisen tutkivan journalismin Follow The Moneyn selvityksestä.
Tästä oli kyse vuoden 2023 Smaak-kohussa
|
Lue myös: Mikä ihmeen SMAAK? Tällaista on kohuttu ja takaisinvedetty Mustin ja Mirrin koiranruoka
EU ei arvioi uudelleen
Ruokavirasto kertoi Smaak-ruoan laboratoriotutkimusten valmistuttua, että lemmikkien sairastumiset johtuivat mitä todennäköisemmin ulkomaisen perunaraaka-aineen glykoalkaloidien korkeasta pitoisuudesta.
Pitoisuudet olivat testeissä tasoa 220 mg/kg rehua 12 prosenttia kosteuteen suhteutettuna (12 % kost).
Kotimaisesta perunatärkkelyksestä mitattu glykoalkaloidien pitoisuudet olivat puolestaan tasoa 15 mg/kg rehua 12 % kost.
Kyseistä Smaak Herkkä kala viljaton -ruokaa ei enää valmisteta eikä myydä.
Useiden lemmikkien sairastumisiin johtaneessa lemmikkiruokakohussa sekä Ruokavirasto että ruoan valmistaja Musti Group useasti vetosivat siihen, että perunan sisältämille glykoalkaloideille ei ole rehulainsäädännössä määritelty raja-arvoja. Täten ei ole nähty tarpeen myöskään mitata kyseisiä arvoja perunaa sisältävistä lemmikkirehuista.
Rehu ei kuitenkaan saa rehulain mukaan aiheuttaa vaaraa sitä syöville lemmikeille.
Follow the Money -julkaisu kysyi Euroopan ruokaturvallisuusvirastosta (EFSA), miten glykoalkaloidien raja-arvoja on nyt vuoden aikana muutettu.
– Uudet tiedot glykoalkaloideista eivät riitä EFSA:n vuoden 2020 riskiä koskevan lausunnon päivittämiseen glykoalkaloideita lemmikkien rehussa, EFSA:sta vastataan Follow The Money - julkaisulle.
Vuoden 2020 riskiarvioinnissa todetaan, että viitearvoa ei voida määrittää tutkimustiedon puutteen takia.
Lue myös: Matin koira sai rajuja oireita syötyään Mustin ja Mirrin myynnistä vetämää ruokaa
“Käytämme hyvin matalaa raja-arvoa”
Vaikka kansallisia tai EU-tasoisia raja-arvoja glykoalkaloideille ei määriteltäisi, voi yritys itse määrittää ja mitata niitä.
Musti Group lupasi viime vuoden Smaak-kohun jälkeen määrittelevänsä ja mittaavansa perunaraaka-aineen glykoalkaloidipitoisuudet tulevaisuudessa.
Näin on myös tehty, sanoo Musti Groupin operatiivinen johtaja Pamela Nelimarkka MTV Uutisille.
Hän ei kuitenkaan kerro, mikä on nykyinen raja-arvo, jota Musti Group mittaa raaka-aineesta.
– Tässä kohtaa en haluaisi sanoa raja-arvoa, koska kuten tiedät, niin EU-tasolla ei ole mitään rehulainsäädäntöä, mikä määrittelisi glykoalkaloidien raja-arvoja lemmikeille. Me emme myöskään voi ottaa kantaa muiden yritysten osalta, mutta me käytämme hyvin matalaa raja-arvoa.
Nelimarkka sanoo, että heidän käyttämä raja-arvo on "reippaasti alempi" kuin mitä Smaak Herkkä kala viljaton -ruoan laboratoriotuloksissa mitattiin viime vuoden ruokakohun jälkeen.
Hän sanoo Musti Groupin tavoitteena olevan varmistaa, että tuotteet ovat turvallisia.
Musti lopetti myös yhteistyön alankomaalaisen raaka-ainetoimittajan kanssa viime vuoden myrkytystapauksen jälkeen.Jaakko Stenroos/All Over Press
Nelimarkan mukaan "jokainen" erä perunaraaka-ainetta mitataan tehtaalla ennen sen käyttämistä.
Hän kertoo, että he ovat käyneet alan toimijoiden ja Ruokaviraston kanssa keskusteluja glykoalkaloidien raja-arvoista, mutta suoraan Musti Group ei ole yrittänyt vaikuttaa asiaan EU-tasolla.
Syyksi Nelimarkka sanoo tutkimustiedon puutteen.
– Olemme toiveesta puhuneet julkisesti, Nelimarkka sanoo.
Musti Gorup lopetti Smaak Herkkä kala viljaton -ruoan valmistamisen viime vuoden kohun jälkeen. Myös toimittajasopimus perunaa toimittaneen alankomaalaisen yrityksen kanssa lopetettiin.
Musti Gorupin uusi talousjohtaja Robert Berglund ei osaa sanoa, kuinka paljon heille tuli lopulta korvaushakemuksia sairastuneiden lemmikkien omistajilta.
– Nämä tiedot ovat vakuutusyhtiön ja asiakkaiden välisiä. Mutta kuten olemme sanoneet aikaisemmin, niin tahtotila on ollut korvata kaikki vahingot ja tästä olemme pitäneet kiinni, Berglund sanoo.
Rehuvalvonta vähenee
Ruokaviraston rehuvalvonnan 2023 -raportissa todetaan, että rehuvalvonnan resurssi on pienempi vuonna 2024 resurssien vähenemisen myötä.
Tehtävien karsimisella ennakoitiin olevan vaikutuksia sekä valvontaan että rehualan toimijoiden ja kuluttajien ohjaamiseen.
Ruokavirasto sai Smaak-rehuista noin 90 sähköpostiyhteydenottoa sekä "hyvin suuren" määrän puhelinyhteydenottoja.
Tiukan resurssien myötä Ruokavirasto on raportin mukaan linjannut, ettei se pysty enää vastaamaan yksityishenkilöiden yhteydenottoihin liittyen lemmikkieläinten ruokiin.
Lue myös:
Kommentti: Koiranruokaskandaalin virheet toistuivat taas
MTV Uutiset selvitti mistä lemmikkiruokaa tuodaan Suomeen
Kohun keskellä oleva koiranruokayhtiö sai keväällä harvinaisen seuraamusmaksun Ruokavirastolta
IL: Ruokavirasto viivytteli viikkoja Musti ja Mirri -myrkytysten raportoinnissa
Katso myös: Dallas-koira sai SMAAK-ruoasta oireita
1:59Dallas-koira sai rajuja oireita Mustin ja Mirrin SMAAK-koiranruoasta.