Tähti KIC 8462852 ei nimensä puolesta kuulosta erityisen kiinnostavalta, mutta kyseessä on yksi viime aikojen mielenkiintoisimmista tähtitieteellisistä mysteereistä.
Syynä tähän on, että tähden kirkkaus vaihtelee epätavallisesti. Median huomio oli taattu kun tähtitieteilijä Jason Wright esitti tosissaan hypoteesin, että himmeneminen voisi johtua tähden ympärille muukalaisten tekemistä megarakennelmista.
Tutkijat ovat selvittäneet kuumeisesti asiaa, mutta työ on edelleen kesken.
-Jos näkisimme himmenemisen jälleen, niin tämä voisi todella auttaa, toteaa Wright teknologiasivusto Gizmodolle.
KIC 8462852 on Aurinkoa hieman kuumempi ja suurempi. Himmenemisen yhdeksi syyksi on ehdotettu komeettaparven liikettä.
Ajoittaisen himmenemisen lisäksi tähti on saanut tutkijoiden päät pyörälle myös toisella tavalla. Tähdestä otettuja vanhoja kuvia tarkastelemalla havaittiin, että ajoittaisen himmenemisen lisäksi sen kirkkaus on ollut kaiken aikaa himmenemässä.
Vuosisadan aikana tähden kirkkaus on hiipunut 20 prosentilla. Tämä on loksauttanut tutkijoiden leuat auki: Komeettahypoteesi ei oikein selitä tällaista hiipumista.
Tutkijat ovat saaneet tähden valoa eristävästä ilmiöstä kuitenkin jo jotain selville: Infrapunaspektriä tarkkailemalla on havaittu, että valoa imevä ilmiö ei ole kovinkaan lämmin. Tämä tarkoittanee sitä, että se sijaitsee tähdestä etäisellä kiertoradalla.
Tutkijat eivät voi nyt kuin odotella, että tähden kirkkaudessa tapahtuu jälleen jotakin omituista. Tällä kertaa ilmiötä aiotaan tutkia tarkasti eri aallonpituuksilla. Tutkijat pyrkivät mm. selvittämään, että minkälaisesta materiaalista "megarakennelmissa" on kyse.
Lisäksi älyllistä elämää Maan ulkopuolella etsivällä SETI-ohjelmalla pyritään luotaamaan tähden naapurustoa seuraavien kuukausien aikana, joskaan odotukset ilmiön älyllisestä syntytavasta eivät kuitenkaan loppujen lopuksi ole korkealla.