Linnunradan sydämessä lepäävä massiivinen musta aukko välähti hetkellisesti superkirkkaaksi – tutkijat menivät pähkinöiksi, mutta eivät vielä tiedä minkä takia

musta aukko
NASA/JPL-Caltech
Julkaistu 15.08.2019 06:11(Päivitetty 15.08.2019 08:56)
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Tähtitieteilijät ovat innostuneet galaksissamme sijaitsevan valtaisan mustan aukon selittämättömästä kirkastumisesta. 

Linnunradan sydämessä lepäävä, Maata lähin musta aukko Sagittarius A*, on suurimman osan ajasta varsin "hiljainen", eikä sen kirkkaudessa näy juuri mainittavia muutoksia.

Huhtikuussa maailma pidätti henkeään, kun Nasa julkaisi ensimmäisen kuvan mustasta aukosta ikinä. Kuvauskohteena oli ollut alun perin juuri Sagittarius A*, mutta lopulta maailman silmien eteen saatu kuva oli otettu kaukaisemmassa M87-galaksissa olevasta mustasta aukosta. 

Lue lisää: Tässä se on! Historiallinen kuva mustasta aukosta julki - "Tulirengas pimeydessä"

Musta aukko kirkastui yllättäen

ScienceAlertin mukaan tähtitieteilijät ovat nyt innoissaan, sillä musta aukko on hetkellisesti helahtanut monta kertaa tyypillistä kirkkaammaksi ennen palaamistaan tavanomaiseen tasoon. Musta aukko ei ole havainnoissa ollut koskaan aiemmin yhtä kirkas.

Kalifornian yliopiston tähtitieteilijä Tuan Do kertoo lehdelle erehtyneensä ensin luulemaan aukkoa tähdeksi, sillä se oli niin kirkas. 

– Tiesin lähes välittömästi, että mustassa aukossa oli meneillään jotakin kiinnostavaa, Do sanoi.

Tähden lähentely syynä kirkastumiselle?

Mustan aukon kirkkautta tarkastellaan teleskoopilla lähi-infrapunan avulla. Näkyvä valo ei kykene pakenemaan mustan aukon vetovoimaa, mutta tähtitieteilijät voivat havaita lähi-infrapunalla kuumaa kaasua, joka on putoamaisillaan aukkoon.

Tähtitieteilijät tiivistivät kirkastumisen kahden tunnin kuvamateriaalista time lapsena pariin sekuntiin. 

Yhtenä mahdollisuutena aukon järjestämälle valonäytökselle tutkijat pitävät sitä, että SO-2-niminen tähti sekä toinen taivaankappale nimeltä G2 olisivat lähentyneet aukkoa viime vuosien aikana. Se on voinut laukaista alueelle kaasua, joka on imeytynyt aukkoon aiheuttaen kirkastumisen.

Valoshow on toistaiseksi mysteeri

Spekulaatioista huolimatta tässä vaiheessa on yhä mysteeri, mikä tarkalleen aiheutti yhtäkkisen kirkastumisen. 

– Tässä vaiheessa emme oikeastaan tiedä, ja vain keräämällä lisää dataa voimme saada varman fyysisen selityksen, Do totesi USA Todaylle.

Tutkijoita asia ei lannista, päin vastoin.

– Emme usein pääse näkemään asioiden muuttuvan näin pienillä aikaväleillä. Myös monet muut teleskoopit ovat tarkkailleet mustaa aukkoa tänä kesänä, joten olen innoissani saadessani nähdä tulokset, sanoi Do. 

Musta aukko on neljä miljoonaa kertaa auringon kokoinen ja sijaitsee 26 000 valovuoden päässä kotiplaneetastamme.

Juttua korjattu klo 8.56: Sagittarius A* ei ollut sama musta aukko, josta otettiin keväällä historiallinen kuva. Kuvan musta aukko sijaitsi galaksissa M87.

Tuoreimmat aiheesta

Tähtitiede