Muuramessa sijaitseva Isolahden kylä painii erikoisen ongelman kanssa: Kylään syntyy enemmän lapsia, kuin päivähoitopaikkoja olisi tarjolla – "Eihän tämä tavallista ole"

Isolahti, kyläkoulu, kylä, Muurame
Isolahden kylässä asuu noin 500 kyläläistä, joiden toiveena olisi saada kylään vähintään 40-paikkainen päiväkoti koulun viereen.
Julkaistu 25.11.2018 17:15(Päivitetty 25.11.2018 21:57)
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Kun muu Suomi yrittää pelastaa yhä harvenevia kyläyhteisöjä ja niissä toimivia kouluja,  Muuramen Isolahden kylässä on täysin päinvastainen ongelma. Lapsiperheitä on jo niin paljon, ettei päivähoitopaikkoja enää riitä kaikille.

– Eihän tämä tavallista ole, sillä yleensä ongelmat johtuvat juuri siitä, että kylissä lapsimäärät vähenevät. Tämä on positiivinen haaste, jonka kanssa me painimme, Muuramen palvelujohtaja Simo Oksanen toteaa.

Ongelmana on, että Keski-Suomessa sijaitsevassa Isolahden kylässä ei pystytä enää vastaamaan alati kasvavaan päivähoitotarpeeseen. Lapsia syntyy jatkuvasti ja tällä hetkellä päivähoitopaikkaa vaatisi jo 40 kyläläistä.

Isolahden kylässä toimii kyläkoulu, jonka käyttötarkoituksesta syntyi kyläläisten ja kuntapäättäjien keskuudessa poru.

Kuntapäättäjät halusivat siirtää osan koulusta päiväkotilasten käyttöön, mutta kyläläisten toiveena olisi säilyttää kyläkoulu. He ehdottaisivat, että alueelle pitäisi saada kokonainen suuri päiväkoti.

Riita päiväkodista ja kyläkoulusta sai kyläläiset aktivoitumaan

Mikä Isolahdessa sitten ihmisiä kiehtoo? Vastaus on Isolahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja Antti Mulin mukaan yksinkertainen.

– Tässä ei ole yhtään liikennevaloa ennen Jyväskylää. Meillä on myös hyvä kyläkoulu ja harvinaisen suuria puolen hehtaarin tontteja aivan koulun vieressä.

– Ihan pienimmätkin lapset pääsevät täältä kouluun kävellen, potkurilla tai pyöräillen, hän kuvailee. 

Suuri sanasota syntyikin juuri kyläkoulun kohtalosta. Muuramen kuntapäättäjät ehdottivat päivähoitotarpeen ratkaisuksi koululaisten osittaista siirtoa muualle ja tilojen korvaamista päivähoitopaikoilla. 

Ehdotus sai kuitenkin niin paljon vastustusta kyläkoulustaan kynsin ja hampain kiinnipitäviltä kyläläisiltä, että se päätettiin laittaa takaisin harkintaan.

– Kaksi vuotta asiaa kuulemma valmisteltiin, mutta meiltä ei kysytty mitään mielipidettä. Onneksi kunta otti asian uudestaan käsittelyyn ja meidänkin ääntämme kuullaan, Muli kertoo.

Isolahti, kylä, kyläkoulu, MuurameIsolahden kyläyhdistyksen puheenjohtajan mukaan kylän lapsiluvun ennustetaan kasvavan vielä tulevaisuudessakin tasaisesti.

Lapsiluvun ennustetaan vielä kasvavan

Kyläkoulun ja päivähoitopaikkojen ratkaisu on yhä löytämättä, mutta Isolahden kyläläiset pitävät silti asuinpaikkaansa aarteena muiden joukossa. 

Lapsiluvunkin ennustetaan vielä nousevan, vaikka korkealla se muuhun Suomeen verrattuna jo on.

– Isolahdessa lasten lukumäärä tulee pysymään jatkossakin samana. Jos perheitä ajatellaan, on lapsilukumäärä täällä keskimääräistä suurempi, Muli toteaa.

Palvelujohtaja Oksanen kehuu kyläyhteisön aktiivisuutta ja arvelee siinä olevan yksi syy lapsiperheiden suureen muuttoryntäykseen.

– Oman kokemukseni mukaan kyseessä on todella vireä kyläyhteisö, jossa on hyvät palvelut lähellä, hän summaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Tuoreimmat aiheesta

Lapset