Luhanka on Manner-Suomen pienin kunta, eikä haluakaan muuttua suureksi, ainakaan paljon. Yli kolmannes asukkaista on eläkeläisiä, mutta kuntaveroprosentti on varsin alhainen. Tällaisen ei pitäisi olla mahdollista. Miksi se kuitenkin on?
Juttu on osa MTV Uutisten kuntakierrosta. Vaaliauto kiertää Suomea ja nostaa esiin kuntien puheenaiheita suorissa lähetyksissä kello 14.30 alkaen. Katso kiertoaikataulu täältä.
Kaikki uutiset kuntavaaleista löydät Kuntavaalit-taustasivuilta ja kaikki Vaaliauton lähetykset mtv-palvelusta!
Keski-Suomen eteläreunalla, Päijät-Hämeen naapurissa sijaitsevassa Luhangassa eli Tilastokeskuksen mukaan vuodenvaihteessa 699 ihmistä. Näistä eläkeikäisiä on 280 eli 40 prosenttia.
Yksikään kunnan kylistä hallintokeskus Kirkonkylä mukaan luettuna ei ole niin tiheästi asuttu, että sitä laskettaisiin taajamaksi.
Kuntaveroprosentti pikkukunnassa on tänä vuonna 18,50, eli pienempi kuin esimerkiksi Vantaalla, Turussa tai Tampereella ja vain puoli prosenttiyksikköä enemmän kuin Helsingissä.
Jos 2000-luvun alun kuntaeetosta olisi uskominen, tällaista kuntaa ei pitäisi olla olemassa. Tuolloin tehtiin lukuisia kuntaliitoksia ja oli puhetta siitä, tulisiko esimerkiksi alle 20 000 asukkaan kuntia olla olemassa lainkaan.
– Emme ole koskaan ajatelleet suuruuden ekonomian olevan erityisen hyvä asia tällä suunnalla. Asioita voi hoitaa pienemmälläkin profiililla ja hyvällä yhteistyöllä. Emme ole myöskään tehneet mitään kauhean erityistä täällä. Elämme hyvin matalan profiilin elämää ja osaamme nauttia vähän pienemmistäkin asioista, sanoo Luhangan kunnanjohtaja Tuomo Kärnä.
Kärnä myöntää silti, että kunnan pienuus tuottaa käytännön ongelmia, sekä suuria että pieniä.
– Esimerkiksi tietokoneohjelmien lisenssit eivät ole yhtään sen halvempia, vaikka tarvitsisimme niitä paljon keskiverokuntaa vähemmän. Siellä ei kokoluokalla ole kauheasti väliä. Ne tahtovat aina maksaa saman verran. Lisensseistä asukasta kohden tuleva kustannus pakkaa meillä olemaan aika korkea.
Peruspalveluiden järjestäminenkään ei ole näin pienelle kunnalla aina helppoa. Yhteistyösopimuksia on välillä jouduttu neuvottelemaan pitkään ja osaavaa työvoimaa ei välttämättä löydy helpolla.
– Viime vuonna jumpattiin meidän sosiaalipalveluita yli kahdeksan kuukauden ajan sellaiseen asemaan, että saamme ne hoidettua laadukkaasti. Se jumppa jatkuu edelleen. Nyt kesäkuun alussa yritetään saada yhteistyösopimus aikaiseksi. Myöskään sairaanhoitajan ja lähihoitajan paikkoja emme tahdo aina saada täytettyä.
Palvelut tuotetaan pääosin yhteistyöllä
Luhangassa ovat saatavissa kaikki lakisääteiset palvelut pienestä asukasluvusta huolimatta.
Kunnassa on alaluokkien koulu ja kaksi kirjaston toimipistettä, joita yksi kirjaston työntekijä hoitaa vuoropäivin. Lisäksi kunnassa on terveysasema ja hammaslääkäri, jotka kuuluvat Keski-Suomen seututerveyskeskukseen.
Sosiaalipalvelut toteutetaan yhteistyössä alueen suurimman kaupungin, reilun 60 kilometrin päässä sijaitsevan Jyväskylän kanssa. Naapurikunta Joutsan sote-keskuksen ja terveysaseman palvelut ovat myös luhankalaisten käytössä.
– Luhangan kunnalla on 42 työntekijää. Iso osa palveluistamme tuotetaan muilla kuin Luhangan omilla työntekijöillä. Meillä on erittäin hyvät kumppanit, hyvät naapurikunnat ja hyvä maakuntakeskus Jyväskylässä.
Tuliterä koulu halutaan säilyttää
Tammijärven kylään 12 kilometrin päähän Luhangan kirkonkylästä muutama vuosi sitten valmistunut uusi seutukoulu on Luhangan ylpeys.
Alaluokkien koulussa on viitisenkymmentä oppilasta, jotka tulevat Luhangan lisäksi kolmesta lähialueen kunnasta: Hartolasta, Joutsasta ja Jyväskylän Korpilahdelta.
– Haluamme kasvattaa lapsemme itse. Uusi koulurakennus ympäristöineen on todella makea, kunnanjohtaja suitsuttaa.
Viime vuonna Luhankaan syntyi yksi lapsi ja toissa vuonna ei yhtäkään.
Luhanka aloitti kaksi vuotta sitten 10 000 euron “vauvarahan” myöntämisen jokaiselle Luhankaan syntyvälle tai adoptoitavalle lapselle. Tukea maksetaan kymmenen vuoden ajan tuhat euroa vuodessa.
– Tämä lienee yksi suurimmista tukipaketeista perheille tässä maassa. Vauvarahan lisäksi tarjoamme odottaville äideille ilmaisen hammashoidon ja lapsen syntymän jälkeen perhe saa ilmaista kotihoitoa jonkin aikaa.
Väkiluku laskee, mutta tulijoitakin on
Luhangan väkiluku on laskenut vuosikymmeniä iäkkään väestörakenteen takia. Vielä vuonna 1980 kunnassa oli yli 1200 asukasta. Luhanka on kuitenkin nettomuuttovoittokunta.
– Toki luvut ovat täällä pieniä, mutta kysyntää on. Talokauppa käy tosi hyvin, ja vähäiset myyntiin tulevat kohteet menevät kaupaksi. Toki odotamme koko ajan uusia asukkaita. Täältä on kuitenkin näppärä liikkua eri puolille. Kehä III:lle on täältä kahden tunnin ajomatka. Täältä käsin työskennelläänkin jonkun verran pääkaupunkiseudulla.
Luhangan talous on hyvin pienyritysvaltaista. Kunnassa on Kärnän mukaan 60–70 yritystä. Töitäkin olisi tarjolla.
– Haemme tällä hetkellä taksiyrittäjää ja LVI-yrittäjää. Sähköalan yrittäjän olemme juuri saamassa. Kirvesmiehistä tahtoo olla myös pulaa, Kärnä sanoo.
“Talous ei meillä ihan heti sakkaa”
Pienen kunnan realiteetit ovat Kärnälle täysin selvät.
Luhangalla ei ole tarjota sellaisia palveluita kuin isoilla kaupungeilla. Kunnasta ei löydy sen enempää uimahallia kuin kaupunginteatteriakaan. Pienet kulut ovat mahdollistaneet alhaisen veroasteen.
Luhangan talous on Kärnän mukaan suhteellisen hyvässä kunnossa. Kärnä arvelee, että jos Luhanka joutuisi joskus kuntaliitokseen, se ei ainakaan tämän tilanteen valossa johtuisi taloudesta, vaan siitä, ettei palveluita pystyttäisi enää tuottamaan.
– Talous meillä ei tule ihan heti sakkaamaan. Pienellä mennään ja pienellä on menty aina. Taseessa on vielä mukavia kertaeriä, jos niitä tarvitsee käyttää. Ihan heti emme tule kriisikunnan kriteereitä täyttämään.
Kunnanjohtajan mukaan matala kuntaveroaste todella on Luhangan kilpailuvaltti.
Ahvenanmaan ulkopuolisista kunnista vain Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Eurajoella ja Kustavissa on matalampi kuntavero kuin Luhangassa.
– Veroprosentilla on erityisen suuri merkitys meille. Ihan turhan takia veroprosenttimme ei ole noin alhainen. Ihmiset osaavat kyllä käyttää laskinta. Jos veroprosenttiin koskettaisiin, se toisi varsin suuria haittoja meille.
LUHANKA
- Asukkaita viime vuoden lopussa 699
- Suurin puolue kuntavaaleissa 2017: Keskusta 47,5%
- Äänestysaktiivisuus viime kuntavaaleissa: 71,3 %
- Työttömyys työ- ja elinkeinoministeriön mukaan maaliskuun lopussa 12,2%
Suora lähetys Luhangasta nähdään iltapäivän uutislähetyksessä kello 14.30 alkaen. Lähetystä voi katsoa MTV3-kanavalta, MTV Uutisten verkkosivuilta tai osoitteesta mtv.fi.