MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin astelee oikeuden eteen Johan Bäckmanin kanssa

Ilja Janitskin / Johan Bäckman oikeudessa
Johan Bäckman ja Ilja Janitskin vastaavat syytteisiin Helsingin käräjäoikeudessa huomenna.MTV Uutiset
Julkaistu 12.06.2018 18:33

MTV UUTISET - STT

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskinin syytteitä aletaan käsitellä keskiviikkona Helsingin käräjillä. Häntä syytetään muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksista, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

MV-julkaisu on jatkanut linjaansa rikosepäilyistä huolimatta jo useita vuosia. Helsingin poliisi yritti kesällä 2016 jopa sulkea MV-julkaisun oikeusteitse. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi poliisin vaatimuksen. Sen jälkeen Janitskin pakoili poliisia muun muassa Andorrassa, josta hänet luovutettiin andorralaisen tuomioistuimen päätöksellä huhtikuussa Suomeen.

Oikeudenkäynti alkaa Ylen toimittajan Jessikka Aron epäiltyä vainoamista ja törkeitä kunnianloukkauksia koskevalla käsittelyllä. Samassa kokonaisuudessa ovat syytettynä Janitskinin lisäksi Venäjä-yhteyksistään tunnettu dosentti Johan Bäckman ja kolmas henkilö. Lännen Median mukaan Aro vaatii MV:n tekijöiltä yli 100 000 euron korvauksia järjestelmällisestä mustamaalauskampanjasta.

Tutkija: Sananvapaus ei kata kaikkea

Sananvapauden tutkija, oikeustieteen tohtori Riitta Ollila vertaa tapausta Seppo Lehdon oikeusjuttuun. Rasistista materiaalia blogisivustoillaan julkaissut Lehto sai kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan noin kymmenen vuotta sitten. Lehdon tuomiota ankaraksi arvostellut Ollila kertoo, että MV:n tapaus on silti laajuudessaan poikkeuksellinen.

– Totta kai saa ilmaista epämieluisia  mielipiteitä. Häirinnässä ja uhkailussa tai pelottelussa ei kuitenkaan ole kyse yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Sananvapauden rajoja tullaan Ollilan mukaan mittamaan esimerkiksi kunnianloukkaussyytteiden osalta.

– Verkkomaailmassa on ääri-ilmiöitä, jotka laittavat miettimään, että mitä tekemistä niillä on sananvapauden kanssa. Kaikkea ei voi perustella sananvapaudella.

Kiistävät syytteet

Bäckman on kansainvälisillä verkkosivuilla väittänyt Aroa muun muassa Yhdysvaltojen salaisen poliisin ja Naton avustajaksi. Bäckman on toiminut Pohjois-Euroopan edustajana Venäjän presidentin alaisessa Venäjän strategisen tutkimuksen instituutissa RISS:ssä, kertonut edustavansa Itä-Ukrainan separatisteja ja esiintynyt usein julkisuudessa muun muassa Venäjän ja Suomen välisten lapsiasiakiistojen yhteydessä.

Aro on tutkinut työssään muun muassa Venäjän verkkopropagandaa ja mielipidevaikuttamista.

Bäckmanin asianajaja Jyrki Leivonen ja Janitskinin asianajaja Anu Koivu kertovat, että molemmat syytetyt kiistävät kaikki syytteet.

– Tarkoitus on myös ensimmäisen käsittelyn päätteeksi esittää, että Janitskin päästetään vapaaksi ja määrätään matkustuskieltoon, Koivu kertoo.

Yksi jutun asianomistajista, mediayhtiö Sanoma on STT:n suurin omistaja. 

Tuoreimmat aiheesta

Rikos