Myanmarin tosiasiallinen johtaja Aung San Suu Kyi on saapunut ensimmäiselle vierailulleen väkivaltaisuuksien riivaamaan Rakhinen osavaltioon.
Alueella on meneillään sotilasoperaatio, jonka vuoksi valtaosa Rakhinessa asuneista rohingya-muslimeista on joutunut pakenemaan kodeistaan.
YK on kutsunut Myanmarin armeijan toimia Rakhinessa etniseksi puhdistukseksi. Rauhannobelisti Suu Kyitä on kritisoitu raskaasti siitä, ettei hän ole puolustanut rohingya-muslimeita.
Myanmarin hallituksen edustajan mukaan Suu Kyin vierailu Rakhinen osavaltioon on päivän mittainen. Johtajan ensimmäinen vierailukohde kriisialueella oli Sittwe, minkä jälkeen hänen oli määrä käydä ainakin kahdella muulla paikkakunnalla.
Arviolta 600 000 rohingyaa on paennut loppukesän jälkeen Myanmarista naapurimaa Bangladeshiin.
Myanmar on ilmoittanut, että naapurimaahan paenneet rohingyat voivat palata. Myanmarin edustaja syytti keskiviikkona Bangladeshia siitä, että se viivyttää pakolaisten kotiutuksen alkua.
Hallitus: Kapinalliset polttaneet kyliä
Rohingya-muslimeja on syrjitty buddhalaisvaltaisessa Myanmarissa jo vuosia. Heille ei esimerkiksi myönnetä kansalaisuutta.
Amnesty Internationalin lokakuussa julkaistussa raportissa Myanmarin armeijan kuvailtiin syyllistyneen järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa. Rakhinen sotilasoperaation tarkoituksena on järjestön mukaan ajaa rohingya-vähemmistö Myanmarista.
Amnestyn mukaan Myanmarin armeija on syyllistynyt ainakin murhiin, karkotuksiin ja pakkosiirtoihin, kidutukseen, raiskauksiin, vainoon sekä ruoan ja lääkeavun epäämiseen. Lisäksi armeija on syyllistynyt järjestelmällisiin ja laajoihin tuhopolttoihin rohingya-kylissä.
Amnestyn raportti perustui Rakhinesta paenneiden silminnäkijöiden sekä näitä auttavien ammattilaisten ja avustustyöntekijöiden lausuntoihin. Satelliittikuvat ja valokuva- ja videomateriaali vahvistavat Amnestyn mukaan silminnäkijöiden lausunnot.
Myanmarin hallituksen mukaan kylien polttamisen takana ovat sotilaita vastaan taistelevat rohingya-kapinalliset.