Myanmarin syrjäytetyn johtajan Aung San Suu Kyin tuomiota lievennettiin kahteen vuoteen

76-vuotias Aung San Suu Kyi on ollut kiinni otettuna helmikuisesta sotilasvallankaappauksesta asti.

Myanmarissa sotilasjuntan johtaja on lieventänyt syrjäytetyn siviilijohtajan Aung San Suu Kyin vankeustuomion neljästä vuodesta kahteen, kertoo valtiollinen media.

Tuomio tuli koronavirusrajoitusten rikkomisesta ja epäjärjestyksen lietsomisesta, kertoi sotilasjuntan edustaja uutistoimisto AFP:lle.

Maan entisen presidentin Win Myintin vankeustuomio lievennettiin niin ikään neljästä vuodesta kahteen.

Sotilasjuntan edustajan mukaan kumpaakaan ei kuitenkaan viedä vielä vankilaan, vaan he vastaavat muihin syytteisiinsä nykyisistä olinpaikoistaan.

76-vuotias Aung San Suu Kyi on ollut kiinni otettuna helmikuisesta sotilasvallankaappauksesta asti. Häneen kohdistuu monia muitakin syytteitä muun muassa korruptiosta ja vaalivilpistä.

Syytteitä on käsitelty maata hallitsevan sotilasjuntan asettamassa erityistuomioistuimessa. Jos hänet tuomitaan kaikista syytekohdista, edessä voi olla vuosikymmeniä vankeutta.

Muita Kansallinen demokratia -puolueen edustajia on jo tuomittu koviin rangaistuksiin. Eräs entinen ministeri sai 75 vuoden vankeustuomion ja Aung San Suu Kyin läheinen avustaja 20 vuoden tuomion.

Tuhansia otettu kiinni

Toimittajat eivät ole päässeet seuraamaan oikeudenkäynnin etenemistä, ja Aung San Suu Kyin asianajajia on kielletty puhumasta medialle.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ilmoitti tuomion tultua julki pitävänsä syytteitä tekaistuina ja kovia tuomioita tuoreimpana esimerkkinä sotilashallinnon pyrkimyksistä hiljentää vastustus ja tukahduttaa vapaudet Myanmarissa.

Samankaltaisen kannan esitti Britannian ulkoministeri Liz Truss, joka sanoi Britannian vaativan Myanmarin poliittisten vankien vapauttamista, vuoropuhelua ja demokratiaan palaamista.

Yhdysvallat sanoi, että Suu Kyin vankeustuomiossa on kyse demokratian ja oikeuden häpäisystä.

Myös YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet kutsui oikeudenkäyntiä poliittiseksi ja vaati Aung San Suu Kyin vapauttamista. EU:n ulkoasioiden korkean edustaja Josep Borrell kutsui tuomiota niin ikään poliittiseksi ja räikeäksi ihmisoikeusrikkomukseksi.

International Crisis Group -järjestön vanhempi neuvonantaja Richard Horsey kuvailee tuomioita AFP:lle kostoksi ja sotilashallinnon voimannäytteeksi.

–  Olisi kuitenkin yllättävää, jos hänet lähetettäisiin vankilaan. Todennäköisemmin hän suorittaa tämän ja tulevat rangaistukset kotonaan tai hallinnon "vierastalossa", hän arvioi.

Maan tilannetta seuraavan tarkkailijaryhmän mukaan yli 1 300 ihmistä on tapettu ja yli 10 000 ihmistä otettu kiinni sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Vuoden 2020 vaaleissa Aung San Suu Kyin puolue sai äänivyöryn. Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit olivat pääasiassa vapaat ja rehelliset. Juntta on kuitenkin puolustanut vallankaappausta väittäen, että vaaleissa oli vilppiä.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 6.12.2021 kello 16.55.

Lue myös:

    Uusimmat