Humanitaarisen avun tarve kohoamassa historiallisiin lukemiin: "Ilman välittömiä toimia vuosi 2022 voi olla katastrofaalinen" – tästä on kyse

Humanitaarisen avun tarve on nousemassa historialliseen ennätykseen, varoittaa YK.

Järjestön humanitaaristen asioiden koordinointitoimisto OCHA arvioi Global Humanitarian Overview -raportissaan, että maailmanlaajuisesti 274 miljoonaa ihmistä on ensi vuoden aikana jonkinlaisen hätäavun tarpeessa.

Avun tarpeessa olisi ensi vuonna siis yksi ihminen 29:stä. Määrä on kasvanut 250 prosenttia vuodesta 2015, jolloin apua tarvitsi yksi 95:stä.

Hätäavun tarvetta ja nälänhädän partaalla elävien ihmisten joukkoa kasvattavat koronaviruspandemia, ilmastonmuutos sekä epävakaus ja konfliktit esimerkiksi Afganistanissa, Etiopiassa ja Myanmarissa.

YK:n hätäavun koordinaattorin Martin Griffithsin mukaan määrä ei ole koskaan ollut näin korkea.

YK-järjestöt ja muut avustusjärjestöt ovat laskeneet, että avun tarjoaminen haavoittuvimmassa asemassa oleville 183 miljoonalle ihmiselle 63 maassa vaatisi 41 miljardin Yhdysvaltain dollarin (yli 36 miljardin euron) rahoitusta.

Ensi vuodelle laskettu summa on nelinkertainen verrattuna neljän vuoden takaiseen.

Pandemia horjuttaa terveydenhuoltoa

Raportissa huomautetaan, että pandemia ja sen hillitsemisen vuoksi asetetut rajoitustoimet ovat ajaneet noin 20 miljoonaa ihmistä lisää äärimmäiseen köyhyyteen.

Lisäksi pandemia on horjuttanut terveydenhuoltojärjestelmiä.

Esimerkiksi hivin, tuberkuloosin ja malarian testaaminen on romahtanut ja 23 miljoonaa lasta on jäänyt tänä vuonna vaille perusrokotteita.

Samaan aikaan ilmastonmuutokseen liittyvät ilmastokatastrofit ovat entistä yleisempiä. Ilmastonmuutos myös lisää nälkää ja huonontaa ruokaturvaa.

– Ilman jatkuvia ja välittömiä toimia vuosi 2022 voi olla katastrofaalinen, raportissa painotetaan.

Jo nyt yli 810 miljoonaa ihmistä on aliravittuja.

Konfliktit vaikeuttavat monien alueiden tilannetta

Monien tilanne on epätoivoinen konfliktien vuoksi.

Erityisesti avuntarve on kasvanut Afganistanissa, jossa monituiset kriisit ovat entisestään pahentuneet äärijärjestö Talebanin noustua valtaan elokuussa ja kansainvälisten avustusten tyrehdyttyä.

Avustusjärjestöt kertovat tarvitsevansa miljardeja dollareita myös miljoonien ihmisten auttamiseksi Syyriassa ja Jemenissä.

Lisäksi avuntarve paisuu Etiopiassa, jossa tuhansia ihmisiä on kuollut ja miljoonia jättänyt kotinsa yli vuoden kestäneessä konfliktissa.

Griffiths arvioi, että tilanne Etiopiassa on ehkä jopa "maailman hälyttävin".

Torstaina hän kertoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa pelkäävänsä, että Etiopian konflikti voisi koko maahan levitessään hajottaa koko yhteiskuntaa ja aiheuttaa joukkopaon, jollainen nähtiin Afganistanissa Kabulin lentokentällä elokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat