Myöntyykö Suomi muille EU-maille varoja vievään sosiaalirahastoon? Hallitus ei tyrmännyt, vaan esitti kriittisen kannan: "Se kuulostaa siltä, että Suomi hyväksyy sen kohta"

2:46img
"Marinin hallitus ollut vaisu EU-politiikassa" – miten Suomen pitäisi suhtautua uuteen sosiaalirahastoon?
Julkaistu 29.10.2021 11:05
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Euroopan unioni ei perinteisesti ole puuttunut jäsenmaidensa sosiaaliasioihin. Nyt suunnitteilla on EU:n sosiaalinen ilmastorahasto, jonka tarkoituksena on suunnata varoja kompensoimaan ilmastotoimista aiheutuvia kustannuksia EU-kansalaisille. Tämä puhutti Pöllöraatia Uutisaamussa perjantaina.

– Vireillä on EU:ssa vallansiirtoa jäsenmailta ja tulonsiirtoa eräiden maiden veronmaksajien taskusta toisten maiden veronmaksajille, MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen tiivistää.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) joutui lausunnoillaan opposition hampaisiin keskiviikkona ja torstaina. Suomen kantaa rahaston perustamiseen pidettiin epäselvänä. Tuppurainen ilmoitti hallituksen esittävän eduskunnalle rahastosta erittäin kriittistä kantaa.

– Se kuulostaa siltä, että Suomi hyväksyy sen ihan kohta, Pöllöraadin jäsen, Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Marko Junkkari arvioi.

Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tammisen mukaan hallitus on sosiaalirahastosta kommentoinnin suhteen pulassa.

– Vaihtoehtona on, että se ei käy tai että suhtaudumme kriittisesti. Pelkään, että oppositio on tässä oikeassa, Suomi voi olla sosiaalirahaston nettomaksaja.

Ahtiaisen mukaan päätökset rahastosta voivat paisua todella isoiksi Suomessa.

– Voi käydä kuten Jenni sanoi. Ja mitä sitten käy EU:n kannatukselle Suomessa.

Päätökset sosiaalirahaston käyttöönotosta on sidottu kiinni liikenteen päästökauppaan, sillä sosiaalirahastolla tuettaisiin ihmisiä, jotka päästökaupasta kärsivät.

– (Europarlamentaarikko) Ville Niinistön mukaan liikenteen päästökauppaa ei tule ilman sosiaalirahastoa, Junkkari muistuttaa ja sanoo, että tämän takia vihreät on hallituksessa suhtautunut sosiaalirahastoon vähiten kriittisesti.

– Suomi ei tyrmää tätä. Suomen pitäisi vaikuttaa EU:hun että tämä jotenkin paranisi, Tamminen jatkaa.

Raati piti ylipäätään pirteänä, että eduskunnassa puhutaan isoista EU-poliittisista asioista, joita kolmikon mukaan ei juuri Sanna Marinin pääministerikaudella ole pidetty esillä.

Petteri Orpo on ihmetellyt, että hallitus seisoo tumput suorina eikä ota kantaa siihen, miten EU tulevaisuudessa velkaantuu tai ei velkaannu, Junkkari jatkoi.

Pöllöraati kävi läpi myös, onko Suomen Nato-kanta muuttumassa. Pöllöraadin mukaan Suomi on siirtynyt jo askelen parempaan suuntaan suomettuneisuuden ajasta, kun voidaan vastata kysymyksiin ”Jos Venäjä hyökkää, mitä sitten”. Naton pääsihteeri vieraili alkuviikosta Suomessa.

Lue lisää viikon sosiaalirahastokeskustelusta tästä:

"Ministeri, teidän vastauksenne on kuin Paavo Väyrysen vastaus" – Suomen epäselvät EU-linjaukset herättivät kysymyksiä oppositiossa

Tuoreimmat aiheesta

EU