Myös Kiina tuomitsi väkivallan Myanmarissa – Yhdysvallat ilmoitti lisäpakotteista

1:13img
Katso, millaisia levottomuuksia sunnuntaina Myanmarissa nähtiin.
Julkaistu 11.03.2021 07:44

MTV UUTISET - STT

Myanmarin sotilasjuntan väkivalta mielensoittajia vastaan sai tuomion YK:n turvallisuusneuvostossa.

Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona asettavansa pakotteita Myanmarin sotilasjuntan johtajan kahdelle aikuisiässä olevalle lapselle. Pakotteet asetetaan helmikuisen sotilasvallankaappauksen ja sitä seuranneen mielenosoittajiin kohdistuneen väkivallan vuoksi.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan juntan johtajan Min Aung Hlaingin lapsilla on useita yritysomistuksia, jotka ovat suoraan hyötyneet Min Aung Hlaingin "asemasta ja pahantahtoisesta vaikutuksesta". Pakotteiden myötä kaikki heidän Yhdysvalloissa olevat varansa on jäädytetty.

Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut pakotteita useille vallan kaapanneille kenraaleille, mukaan lukien Min Aung Hlaingille, joka on maan asevoimien komentaja.

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Myanmarin turvallisuusjoukot ovat asevoimien komentajien käskystä hyökänneet raa'asti ja tappavasti aseettomia mielenosoittajia vastaan aina vallankaappauksesta lähtien.

– Me tuomitsemme nämä kauhistuttavat hyökkäykset, hän jatkoi tiedotteessa.

Blinkenin mukaan tuoreimmat pakotteet on pyritty kohdistamaan niihin, jotka hyötyvät taloudellisesti yhteyksistään sotilashallintoon.

Myös Myanmarin ystävä Kiina taipui tuomitsemaan toimet

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi keskiviikkona sotilasjuntan väkivallan rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Poliisin ja armeijan väkivaltaisissa otteissa vallankaappausta vastustavien mielenosoitusten tukahduttamiseksi on kuollut jo yli 60 ihmistä. Lähemmäs 2 000 ihmistä on otettu kiinni.

Turvallisuusneuvosto on tähän mennessä tuominnut väkivaltaisuudet vain kerran aiemmin, sillä pysyvä jäsen Kiina on ollut vastahakoinen tuomitsemaan Myanmarin juntan toimia.

Kiinan YK-suurlähettiläs Zhang Jun kertoi neuvoston keskiviikkoisen päätöksen jälkeen, että on tullut aika liennyttää tilannetta. Hänen mukaansa nyt on diplomatian ja dialogin aika.

– On tärkeää, että neuvoston jäsenet puhuvat yhdellä äänellä. Toivomme, että neuvoston viesti johtaisi tilanteen helpottumiseen Myanmarissa, Zhang sanoi.

Hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön tulisi luoda ympäristö, joka mahdollistaa asiaankuuluvien osapuolten puuttua erimielisyyksiin perustuslaillisessa ja oikeudellisessa viitekehyksessä.

Zhang painotti Kiinan ja Myanmarin ystävyyslinjauksen koskevan kaikkia myanmarilaisia. Hänen mukaansa Kiina on valmis ottamaan osaa ja kommunikoimaan asiaankuuluvien osapuolten kanssa sekä ottamaan rakentavan roolin tilanteen helpottamiseksi.

Juntan toimet tuomittu laajalti, muttei täysin

Juntan väkivalta mielenosoittajia vastaan on muuttunut yhä rajummaksi. Kumiluotien ja kyynelkaasun lisäksi poliisi ja sotilaat ovat alkaneet käyttää kovia ammuksia.

Samalla tuhannet valtion virkamiehet hidastavat hallinnon toimintaa kansalaistottelemattomuuden keinoin vastalauseena helmikuun alussa tapahtuneelle kaappaukselle.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi toivovansa turvallisuusneuvoston lausunnon johtavan siihen, että Myanmarin asevoimien sisällä tajutaan, että on äärimmäisen tärkeää vapauttaa kaikki vallankaappauksen vuoksi kiinni otetut.

Vaikka Myanmarin sotilasvallankaappaus on saanut kansainvälisesti laajaa tuomintaa, aivan kaikki maat eivät ole kuitenkaan suhtautuneet junttaan yksioikoisen kielteisesti.

Sri Lankan hallinto on kutsunut sotilasjuntan nimittämän ulkoministerin huhtikuun alussa neuvotteluihin taloudellisesta yhteistyöstä.

Tuoreimmat aiheesta

Myanmar