Myös Virossa on lavastettu palkkamurha – omaiset ja kollegat pimennossa puoli vuorokautta

1:04img
Julkaistu 31.05.2018 10:28
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Myös Virossa on lavastettu poliisin kuolema rikollisten kiinnisaamiseksi. Puuvarkauksia tutkinut tutkija oli puoli päivää kuolleena vuonna 1999.

Asia tuli laajemmin Virossa esiin, kun nykyään lakimiehenä työskentelevä Ahti Olesk muisteli Viron yleisradion Aktuaalne kaamera- ohjelmassa oman kuolemansa lavastamista.

Videolla näet tilanteen, kun Babtshenko ilmestyi yllättäen elävänä tiedotustilaisuuteen eilen. 

Salamurhatuksi luultu venäläistoimittaja Arkadi Babtshenko hämmästytti maailmaa näyttäytymällä eilen ilmielävänä Ukrainan turvallisuuspalvelun televisioidussa tiedotustilaisuudessa. Useat tiedotusvälineet olivat jo ehtineet kertoa Babtshenkon murhasta.

Surunauhat ja kynttilät

Heinäkuun lopussa 1999 virolainen media kertoi, että Viljandissa oli surmattu rikospoliisin johtava tutkija Ahti Olesk. Olesk oli tutkinut puuvarkauksia ja päässyt tekijöiden jäljille.

Err.ee kertoo, että tuolloin poliisiautoihin sidottiin surunauhat ja poliisiasemien ikkunoilla paloivat surukynttilät. Sekä media että Oleskin omaiset luulivat poliisimiehen oikeasti kuolleen.

Olesk kerrtoo Aktuuaalne kaamera- ohjelmassa saaneensa tietää tutkimustensa edetessä, että Viljandissa suunnitellaan palkkamurhaa. Kohteesta ei ollut tietoa. Murhan tilaamisen takana oli vijandilainen Õie-niminen naishenkilö. Hän oli Oleskin tutkimusten pääepäilty.

Samaan aikaan Viron keskusrikospoliisi oli saanut omissa tutkimuksissaan selville mahdollisen palkkamurhan ajan, paikan ja tavan sekä kohteen. Se oli Ahti Olesk itse, jolle tieto toimitettiin mahdollisimman nopeasti. Olesk sanoo keskusrikospoliisin ehdottaneen hänelle samalla oman murhansa murhan lavastamista.

– Olin parikymmentä vuotta sitten nuori ja rohkea. Tietysti suostuin heti. Kun se täytyi tehdä, se tehtiin, Olesk muistelee.

Omaisetkin pimennossa

Soomaan kansallispuistossa lavastettiin sen jälkeen Oleskin murha. Kuolleena mies oli puolisen vuorokautta. Miehen omaiset ja kollegat pidettiin pimennossa todellisesta suunnitelmasta. Kun murhan tilaamiseen liittyneet ihmiset oli saatu kiinni, Olesk astui julkisuuteen. Hän muistelee, että suuri yleisö vihastui mykiöön lirityksestä rankasti. Omaisillekin oli selittämistä.

– Lavastuksen jälkeen täytyi luonnollisesti selittää sitä omaisille ja käydä asia läpi vanhempien kanssa. Se oli vähän ongelmallista.

– Lavastus on äärimmäinen keino, jota ei käytetä joka päivä. Se vaatii paljon suunnittelua, siihen tarvitaan suuri joukko ihmisiä ja tietyllä tavalla myös mediaa, Olesk pohtii.

Postimees kertoo, että vuonna 2002 kaksi ihmistä tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin murhan tilamiseen liittyen. 

Arkadi Babtshenko Huomenta Suomessa 2010.

8:01img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat