34 vuoden mysteeri saa päätepisteensä, vaikka kaikki eivät sitä usko: Ratkeaako Olof Palmen murhaajan henkilöllisyys vai päättyykö virheidentäyteinen tutkinta lopullisesti?

2:43imgKatso myös video: MTV:n Ruotsin-kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi helmikuun Uutisaamussa viimeisimmät päivitykset Palmen murhatutkimuksista.
Julkaistu 08.06.2020 15:01

MTV UUTISET – STT

Syyttäjä on luvannut ilmoituksen joko syytteestä tai tutkinnan lopettamisesta. Spekulaatiot murhan ympärillä eivät ehkä lopu, jos todennäköinen syyllinen on jo kuollut.

Yli kolme vuosikymmentä jatkuneet Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhatutkimukset olivat painumassa unholaan, kun syyttäjä Krister Petersson pudotti helmikuun tv-haastattelussa pommin.

Hän aikoisi kertoa, miten kaikki tapahtui, ja ilmoittaa joko syytteen nostamisesta tai esitutkinnan lopettamisesta. Odotettu tieto julkistetaan Tukholmassa keskiviikkona aamupäivällä.

Lue lisää: 34 vuotta mysteerinä pysynyt Olof Palmen murhatutkinta voi saada keskiviikkona lopullisen käänteen: Syyttäjä kertoo uusista todisteista tai tutkinnan päättymisestä

Kenenkään ei tiedetä olevan epäiltynä tai tutkintavankeudessa. Ruotsissa onkin jo arveltu, että murhaan syylliseksi nimettävä henkilö saattaa olla kuollut.

Jos syyte näin ollen jää nostamatta ja oikeudenkäynti pitämättä, täytyisi todisteiden olla melko mullistavia ja vedenpitäviä, jotta Palmen murha voitaisiin todeta selvitetyksi. 

Asiantuntijat varoittavat, että toiveet spekulaatioiden loppumisesta saattavat olla ylimitoitettuja. Esimerkiksi Uppsalan yliopiston prosessioikeuden professori Eric Bylander on epäilevällä kannalla. 

– Sehän on osa tragiikkaa tässä kansallisessa traumassa. Jos henkilö, joka todennäköisesti tuomittaisiin on kuollut, emme voi koskaan varmuudella tietää, kuinka kaikki tapahtui, verrattuna siihen mitä tietäisimme, jos saisimme jonkun vastuuseen tuomioistuimessa, hän sanoi SVT:n haastattelussa. 

Yksi järeä luoti tappoi 

Palme ja hänen puolisonsa olivat olleet poikansa ja tämän tyttöystävän kanssa elokuvissa Tukholmassa 28. helmikuuta 1986. Iltayhdentoista aikaan he kävelivät kohti kotiaan, kun joku ampui heitä kohti kaksi laukausta takaapäin järeällä revolverilla.

Tutkinnassa tehtiin jo alkuvaiheessa pahoja virheitä, surmapaikkaa ei esimerkiksi eristetty tarpeeksi laajalti ja ihmiset päästettiin tuomaan paikalle kukkia.

– Sieltähän olisi voinut löytyä jälkiä murhaajasta, tupakantumppi tai mitä tahansa, sanoo tapaukseen perehtynyt toimittaja Gunnar Wall uutistoimisto TT:lle.

Lisäksi silminnäkijöiden kuulemiset hoidettiin huonosti, eikä poliisi saanut kokonaiskuvaa siitä, keitä kaikkia oli ollut paikalla murhahetkellä.

Lue lisää: Ex-kirjeenvaihtaja Kari Lumikero uskoo tietävänsä, kuka murhasi Olof Palmen: "Jos tekninen näyttö osoittaa toisin, niin sitten pitää ajatella asiaa uudelleen"

Tärkeät todisteet eli kaksi Winchester-Western 357 Magnum -luotia löytyivät nekin sivullisten toimesta vasta seuraavina päivinä.

Palme-tutkimukset olisivat voineet päättyä jo 2011, kun henkirikos olisi Ruotsin silloisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Edellisenä vuonna hyväksytty lakimuutos kuitenkin mahdollisti tutkinnan jatkumisen. 

Murhaajan "tunnistaminen" meni pieleen 

Heinäkuussa 1989 Tukholman käräjäoikeus tuomitsi Sollentunasta kotoisin olevan laitapuolen kulkijan ja narkomaanin Christer Petterssonin elinkautiseen Palmen murhasta. Se, että hovioikeus joutui vapauttamaan hänet vain muutamaa kuukautta myöhemmin, johtui jälleen suurelta osin poliisin virheistä.

Palmen leski osoitti Petterssonin usean henkilön tunnistusrivistä, eikä ihme, sillä muut "epäillyt" olivat siviilipukuisia poliisimiehiä. Lisäksi poliisit olivat lipsauttaneet leskelle pidättäneensä murhasta epäiltynä päihteiden väärinkäyttäjän. 

– Kyllähän tuosta näkee, kuka on alkoholisti, Lisbethin kerrotaan todenneen riviä katsoessaan.

Pettersson säilyi silti poliisin kirjoissa epäiltynä. Hän kuoli vuonna 2004.

Useita terioita murhaajan henkilöllisyydestä

Ratkaisun puuttuessa Palmen murhan tiimoilta on syntynyt koko joukko enemmän tai vähemmän uskottavia teorioita. Alkuvaiheessa vahvat epäilyt kohdistuivat kurdien PKK-järjestöön, jonka Palmen hallitus oli luokitellut terroristijärjestöksi PKK:n surmattua entisiä jäseniään Ruotsissa.

Yhdysvaltoja ja Etelä-Afrikan rotusortohallintoa arvostelleen vasemmistolaisen pääministerin murhan katsottiin sopivan myös CIA:n tai Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun tarkoituksiin.

Uskottavuuden äärilaidalla ovat ehkä teoriat siitä, että Palmen olisivat murhanneet häneen kyllästyneet oikeistolaiset ruotsalaispoliisit tai muut valtiolliset toimijat.

Lisäksi epäiltynä on ollut muutama ruotsalainen yksityishenkilö, äärioikeistolainen "33-vuotias" ja tapahtumapaikalla ollut "Skandia-mies", molemmat nyt jo edesmenneitä.

Tuoreimmat aiheesta

Olof Palme