Lääkkeiden säilytyksessä tulee ottaa huomioon olosuhteet sekä esimerkiksi se, onko kotitaloudessa lapsia.
Lääkkeiden oikeaoppinen säilyttäminen on tärkeää, jotta lääkkeiden teho ja turvallisuus säilyisi pakkaukseen merkityn kestoajan verran. Apteekinhoitaja Hanna Ylä-Rautio Lahden Yliopiston Apteekista kertoo säilytysohjeista MTV Uutisille.
Säilytysohjeet on laadittu säilyvyystutkimusten perusteella. Säilyvyystutkimuksissa selvitetään lääkkeiden herkkyys kosteudelle, valolle ja lämpötilalle. Tutkimukset on tehty tietyissä olosuhteissa ja pakkausmateriaaleissa.
– Osa lääkkeistä on herkkiä auringonvalolle ja kosteudelle ja pakkaus on yksi tärkeä osa säilyvyyttä, Ylä-Rautio kertoo.
Lue myös: Pirullinen vaiva vaanii miljoonien suomalaisten henkeä – tässä vaiheessa pelkkä elämäntaparemontti ei enää riitä
Sopiva lämpötila on tärkeää
Lääkekaapille hyvä paikka kotona on huoneenlämmössä, kuivassa paikassa. Lääkkeitä ei tule säilyttää kylpyhuoneessa tai lämpöpatterin vieressä.
– Hyvä lämpötila lääkekaapin lääkkeille on yli +15, mutta alle +25 astetta, mikä on virallinen huoneenlämmön määritelmä.
Lääkkeiden säilytyspaikkaa miettivä voi testailla asiaa laittamalla lämpömittarin hyllylle tai kaappiin ja katsoa, pysyykö lämpötila alle +25 asteessa.
Jääkaapissa hyvä lämpötila on +2 ja +8 asteen välillä. Liian kylmässä paikassa, kuten jääkaapin takaseinän tuntumassa, ei lääkkeitä kuitenkaan kannata säilyttää. Jos lääke pääsee jäätymään, sen teho ja turvallisuus voivat kärsiä.
– Jäätyminen on myrkkyä useimmille lääkkeille, Ylä-Rautio kertoo.
Ylä-Rautio muistuttaa, että huoneenlämmössä säilytettäväksi tarkoitettujen lääkkeiden kohdalla jääkaappisäilytys ei paranna säilyvyyttä. Tämä johtuu eroista olosuhteissa, esimerkiksi siitä, että jääkaapissa olosuhteet ovat kosteammat.
Tablettimuotoisen lääkkeen pakkaus voi päästää lävitseen kosteutta, mikä heikentää lääkkeen säilyvyyttä. Nestemäisessä valmisteessa taas liian kylmä lämpötila voi aiheuttaa kiteytymistä tai viskositeetin muutoksia nesteeseen.
Jos pakkaukseen ei ole merkitty lämpötilaa, voi lääkkeen säilyttää huoneenlämmössä.
Nestemäinen lääke saattaa olla pakattuna ruskeaan lasipulloon. Sille on syynsä: ruskea lasipullo suojaa lääkettä valon vaikutukselta.
Lue myös: Sorrutko sinäkin tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan vaaraksi terveydelle
Näin lääkkeitä säilytetään turvallisesti – muistutus mummolaan
Lääkkeitä tulee säilyttää turvallisesti, etenkin lapsiperheissä. Parasta olisi pitää niitä lukitussa lääkekaapissa tai muuten lasten ulottumattomissa.
Ylä-Rautio korostaa, että erityisesti mummoloissa tulisi olla tässä suhteessa tarkkana. Isovanhemmilla saattaa olla yöpöydällä lääkedosetteja, jonka värikkäät ja erikoisennäköiset tabletit, pillerit tai kapselit saattavat kiinnostaa pieniä kyläilijöitä. Dosetit pitääkin ehdottomasti säilyttää lasten ulottumattomissa.
– Mummolan yöpöydällä ei pitäisi myöskään säilyttää unilääkkeitä, jos kylään on tulossa lapsivieraita, Ylä-Rautio muistuttaa.
Lue myös: Pienikin määrä allergian aiheuttajaa voi olla hengenvaarallinen allergiselle lapselle – tällaisia vaaratilanteita voi syntyä tietämättömyydestä
Säilytä lääkkeet myyntipakkauksissaan
Lääkkeiden turvalliseen säilytykseen liittyy myös lääkkeiden säilyttäminen omissa myyntipakkauksissaan, sillä aina tulisi olla tunnistettavissa, mikä lääke on kyseessä. Etenkin jos henkilö käyttää paljon lääkkeitä, auttaa huolellisuus välttämään mahdolliset sekaannukset.
– Jos monet käytössä olevat lääkkeet näyttävät keskenään hyvin samanlaisilta, voi miettiä, miten niitä ehkä säilyttäisi: ehkä eri paikoissa taikka jotenkin merkitsee ne erilleen. Siten ei vahingossa ajatuksissaan ottaneeksi aivan väärää lääkettä, kun purkki on samannäköinen kuin joku toinen.
Ylä-Rautio muistuttaa myös, että lasten ja aikuiset lääkkeet tulisi pitää erillään ja alkuperäisissä pakkauksissa. Näin eivät vahvuudet mene sekaisin.
Lue myös: Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa ja kertoo, milloin kannattaa havahtua: "Se on lääkärikäynnin paikka"
Kiusana allergia? Kokeile näitä lääkkeettömiä vinkkejä. Juttu jatkuu videon alla.
1:43
Näin säilytät jääkaappia vaativat lääkkeet automatkan ajan
Mökkireissua suunnitteleva saattaa pohtia, miten jääkaapissa säilytettävät lääkkeet pitäisi säilyttää automatkan ajan kesähelteellä. Ylä-Rautio vinkkaa tähän, että ensinnäkin mukaan reissuun on hyvä ottaa lääkettä vain tarvittava määrä.
Jos mökkimatka on pitkä, kannattaa kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet pakata vaikkapa kylmäpussiin. Joillekin lääkkeille on olemassa erikseen omia kylmäsäilytyspusseja.
Lue myös: Tiesitkö? Simppeli kikka helpottaa jääpalapussin käyttöä, eivätkä sormetkaan palellu räpeltämisestä
Pidemmän mökkimatkan kohdalla kannattaa harkita, voisiko tarvitsemansa lääkemäärän ostaa ehkä vasta matkan varrelta, lähempää mökkipaikkakuntaa.
– Silloin lääkkeet säilyvät varmimmin.
Tiettyjä lääkkeitä voi säilyttää käyttöönoton jälkeen useamman viikon huoneenlämmössä. Tällaisia ovat esimerkiksi insuliinit.
– Itse kuitenkin pakkaisin insuliinit kesähelteellä myös kylmäpussiin, vaikka se ei ole välttämättä niin tarkkaa käyttöönotettujen insuliinikynien kanssa, hän pohtii.
– Insuliini säilytetään muuten jääkaapissa, mutta käytössä olevat kynät voi säilyttää 4–8 viikkoa huoneenlämmössä valmisteesta riippuen.
Kysyvä ei tässäkään asiassa tieltä eksy.
– Pakkausseloste kannattaa käydä läpi tai kysyä apteekista, että miten oman lääkkeen kohdalla toimitaan.
Lue myös: Tulehduskipulääkkeistä löytyi uusi mahdollinen haitta – tutkijat varoittavat kauaskantoisista seurauksista
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Voiko krapulaa ehkäistä pillereillä?
3:40