Myrkkykokeita vangeilla, toisinajattelija murhattiin sateenvarjolla – Leninin Venäjällä perustama myrkkytehdas toimii yhä

0:58img
Julkaistu 09.03.2018 21:26

MTV UUTISET

Vaaleanruskea, vaatimaton rakennus Moskovan laidalla on nimeltään Tieteellinen Tutkimusinstituutti numero 2. Useiden entisten venäläisten tiedusteluaktiivien mukaan siellä majailee Vladimir Leninin vuonna 1921 perustama Kremlin myrkkytehdas.

Britannia tutkii Sergei Skripalin ja tyttären Julian myrkytystä omassa kemiallisten aseiden laboratoriossaan Porton Downissa. Jos ja kun harvinaiseksi hermomyrkyksi kuvailtu kemikaali tunnistetaan, samalla paljastuu myös sen valmistama laboratorio. Harvinaiset hermomyrkyt ovat lähes aina valtiollisia tuotteita ja jokaisella suurvallalla on omat niitä valmistavat vastaavat laitoksensa.

Venäjän suhteen tunnettu esimerkki on Aleksandr Litvinenkon murha vuonna 2006 teekupposeen liuotetulla radioaktiivisella poloniumilla, joka jäljitettiin Moskovan myrkkytehtaan kautta tuotantolaitokseen Saroviin, kuten brittiselonteko kertoi vuonna 2015. Neuvostoliitto aiemmin ja Venäjä nyt ei tietenkään myönnä laboratoriosta yhtään mitään.

Litvinenkon kuolema aiheutti kansainvälisen kohun. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:26img

Myrkkykokeita vangeilla

Kattavin julkinen kertomus Moskovan laboratoriosta löytyy Stalinin vakoilupäällikön Pavel Sudoplatovin muistelmista vuodelta 1994. Sudoplatov kertoo, että laboratorion johtaja, professori Grigori Mairanovski teki myrkkykokeita vangeilla, jotka neuvostojohto oli määrätty muutenkin kuolemaan.

Ukrainalaisten kansallismielisten ja poliittisesta petturuudesta epäiltyjen joukossa oli myös ruotsalainen Raoul Wallenberg. Sudoplatov peitti myöhemmin jäljet.

KGB käytti laboratorion tuotteita vielä myöhään neuvostoaikana. Vielä elossa oleva KGB:n kenraali Oleg Kalugin on myöntänyt, että laboratorion tuottamaa risiiniä käytettiin bulgarialaisen toisinajattelijan murhassa sateenvarjolla Lontoossa 1978.

Yhdysvalloissa toiminut KGB-agentti, eversti Yuri Shvets on kertonut vierailleensa laboratoriossa 80-luvulla hakiessaan totuusseerumia käytettäväksi amerikkalaisuhriin. Shvets sai koeputkilollisen SP-117 -nimistä ainetta laitettavaksi samppanjalasiin. Numerosta Shvets päätteli, että laboratoriolla on ohjelmassaan ainakin 116 muutakin ainetta.

Gorbatshovillakin porttikielto

Vuonna 1988 kolme vuotta Neuvostoliiton johdossa ollut puoluejohtaja Mihail Gorbatshov pyysi tutustumista laboratorioon, mutta KGB kieltäytyi.

Sieltä uskotaan lähteneen myös dioksiinin kaltainen aine, joka oli vähällä tappaa Ukrainan entisen länsimyönteisen presidentin Viktor Jushtshenkon.

KGB:n seuraajan FSB:n eristetylle paikalle rakennuttaman nykylaboratorion lähiasukkaat uskoivat, että sinne perustettiin sairaala Afganistanin sodassa haavoittuneille. Rakennuksen tuotteilla on kuitenkin toinen tarkoitus.

Lähde: The Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat