Jos Britanniassa myrkytetty kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia kuolevat, on koko Skripalin perhe saanut surmansa hämärissä olosuhteissa.
Venäjän valtion organisaatioita epäillään kymmenistä myrkyillä tehdyistä sekä ulkomaisten toimijoiden että omien kansalaisten eliminoimisista eri puolilla maailmaa. Aleksandr Litvinenko on heistä tunnetuin, mutta outo hiljaisuus ympäröin esimerkiksi Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tshurkinin kuolemaa New Yorkissa viime vuonna.
Nyt 66-vuotias Sergei Skripal oli 70-luvun alussa laskuvarjojääkäri Neuvostoliiton armeijassa. Tiedot siitä, miten tai miksi hän sai siirron sotilastiedustelu GRU:hun ovat niukat, muttä hän kuitenkin eteni urallaan everstiksi. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen sekavalla 90-luvulla Britannian tiedustelupalvelu värväsi hänet silloiselta asemapaikaltaan Espanjassa.
Venäjän valtionteleviokanavalla kuultiin epätavallinen lausunto valtion pettureiden kohtalota Skripalin myrkytyksen jälkeen. Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:36
Skripalista tuli huipputason kaksoisagentti Moskovassa keskeisimmän tiedusteluorganisaation korkeimmalla tasolla. Hän välitti briteille kymmenien Britanniassa toimineiden venäläisvakojien nimiä, kätkemällä tietoja moskovalaispuistossa olleseen onttoon valekiveen. Tämä jatkui vielä, kun Skripal oli jo siirtynyt GRU:sta ulkoministeriöön 1999, ja Moskovan kaupunginhallitukseen eläkkeellä.
Sotilastiedustelu GRU:hun aina kateellisesti suhtautuneen turvallisuuspalvelku FSB:n agentti paljasti Skripalin 2004 etelä-venäläisessä Mordvassa. Skripal tunnusti kaiken. Kun hänet tuomittiin vuonna 2006 valtiopetoksesta, sekä valtiollinen että yksityinen venäläismedia pitivät 13 vuoden vankeustuomiota kevyenä. Komsomoskaja pravda -lehti sanoi suoraan, että neuvostoaikana hänet olisi ammuttu.
Prosessin aikana venäläistutkinta paljasti, että Skripalin tilille Espanjassa oli maksettu 100 000 dollaria.
Tapaus on herättänyt runsaasti kohua. Juttu jatkuu videon jälkeen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
"Petturit potkaisevat tyhjää"
Vankeutta kesti vain neljä vuotta. Skripalin onnenpotku oli, että Yhdyvalloissa oli paljastunut kolmannen venäläisen organisaation, ulkomaantiedustelu SVR:n vakoojarinki. SVR on erikoistunut eri maihin lähtettyihin vakoojiin, jotka rakentavat itselleen vuosien mittaan peitetarinan, pysyttelevät piilossa ja tulevat aktiivisiksi vasta tarvittaessa.
Venäjän silloinen presidentti Dmitri Medvedev armahti Skripalin. Skripal ja kolme muuta lännelle työskennellyttä agenttia vaihdettiin kymmeneen Yhdysvalloissa paljastuneeseen venäläisvakoojaan vuonna 2010 Wienin lentokentällä, suoraan kahdesta vierekkäin olleesta koneesta toiseen kansainvälisellä alueella. Näin vältettiin astuminen Itävallan maaperälle.
Myös paikalle sattunut poliisi altistui myrkylle.
0:58
Vladimir Putin oli raivoissaan.
–Petturit potkaisevat tyhjää. Luottakaa minuun, he tukehtuvat lahjuskolikkoihinsa, hän sanoi muutama kuukausi vakoojavaihdon jälkeen.
Vuotta myöhemmin Skripal Ljudmila-vaimoineen osti hiljaisesta eteläisestä Salisburyn kaupungista mahdollisimman tyypillisen brittiasunnon, paritalon. Sinne asettui myös tytär Julia, joka sai töitä hotellista läheisestä Southamptonin kaupungista.
Skripalit elivät avoimesti omilla nimillään, eivätkä omaksuneet usein vakoojamenneisyyden taakse jättäneiden tapaan uutta identiteettiä.
Sergei myös tapaili lähellä asunutta vakooja-ajan brittituttuaan sekä vieraili Lontoossa venäläisytävien pakeilla.
Sitten alkoi epäonni. Ljudmila sairastui, sai kohtusyöpädiagnoosin ja kuoli nopeasti. Vuonna 2016 menehtyi Skripalin isoveli Valeri Venäjällä, laihduttuaan sitä ennen yllättäen. Viime vuoden heinäkuussa Skripalin poika, ja Julian veli, Aleksandr menehtyi maksaoireisiin Pietarissa.
Julia Skripal oli pitänyt asunnon Moskovassa Britanniaan muuton jälkeenkin. Hän oli kertonut sosiaalisessa mediassa työskentelevänsä amerikkalaisen juomajätti Pepsico:n palveluksessa. Julia oli myös avoimen kriittinen Vlaimir Putinin suhteen.
Kun isä ja tytär saivat myrkkyä, Julia oli tullut Moskovasta lohduttamaan isäänsä, koska muutaman päivän päästä olisi ollut Aleksandrin syntymäpäivä.
Lähteet: The Australian, The Guardian, BBC