Mustin ja Mirrin SMAAK Herkkä kala viljaton -koiranruoan raaka-aineet ovat peräisin Suomesta, Norjasta, Alankomaista ja Saksasta.
Musti ja Mirri ilmoitti vetävänsä myynnistä pois tietyn erän koiranruokatuotetta kuluttajilta tulleiden reklamaatioiden vuoksi.
Viikonlopun aikana on selvinnyt, että MustiGroupin tuote SMAAK Herkkä kala viljaton -koiranruoka on aiheuttanut vakavia oireita lemmikeissä.
MTV Uutisten haastattelemien asiantuntijoiden mukaan koirien oireet viittaavat toksiineihin. Koirilla on havaittu esimerkiksi korkeita tulehdusarvoja, kohonneita maksa-arvoja ja halvausoireita.
Toksiineista todennäköisimpinä eläinlääkärit pitivät mykotoksiinia eli homemyrkkyä tai solaniinia. Solaniini on myrkky, jota esiintyy esimerkiksi perunoissa.
Lue myös: Eläinlääkärit kertovat näkemyksensä Musti ja Mirri -koiranruokien aiheuttamista oireista: "Viittaavat toksiineihin"
Koiranruuan raaka-aineet tulevat neljästä eri maasta
MTV Uutiset selvitti Musti Groupilta, että mistä kyseisen SMAAK Herkkä kala viljaton -koiranruokavalmisteen raaka-aineet tulevat. Kyseinen tuote valmistetaan yrityksen tehtaalla Liedossa.
Yrityksen operatiivisen johtajan Pauliina Nelimarkan mukaan raaka-aineet tulevat neljästä eri maasta: Suomesta, Norjasta, Alankomaista ja Saksasta.
Tuotteessa käytetty kuivattu kala ja perunajauho ovat peräisin Suomesta. Lohi on norjalaista, mutta Suomessa jalostettua. Perunahiutale sen sijaan on peräisin Alankomaista ja juurikaskuitu Saksasta.
Nelimarkka kertoo Musti Groupin pyrkivän selvittämään syitä koiranruoasta saatuihin oireisiin mahdollisimman pian. Nelimarkka sanoo, että kyseistä koiranruokaerää tutkitaan laboratoriossa Suomessa.
– Tuotteiden korkean lämpökäsittelyn vuoksi bakteeriperäiset syyt ovat epätodennäköisiä, Nelimarkka linjaa MTV Uutisille.
Myös MTV Uutisten haastattelema eläinlääkäri Suvi Heinola ei usko koirilla havaittujen oireiden johtuvan esimerkiksi salmonellabakteerista.
– Koira ei ole erityisen herkkä salmonellalle tai botuliinille, Heinola summaa.
Musti Group tiedottaa tekevänsä yhteistyötä Ruokaviraston, kuluttajaviranomaisten, eläinlääkärien ja raaka-ainetoimittajien kanssa asian selvittämiseksi.