Aalto-yliopisto ja Ilmatieteen laitos ovat yhdessä sähköyhtiöiden kanssa kehittäneet tavan ennustaa ukkosmyrskyjen aiheuttamia sähkökatkoja.
Laitosten yhteisessä projektissa opetettiin tietokoneet luokittelemaan myrskyjä ja tekemään niiden perusteella riskiarvio sähkökatkoista.
Toisin sanoen sääennusteen avulla tiedetään, milloin ja missä sähköt todennäköisesti katkeavat.
– Ei sataprosenttisesti, mutta myrskytuhojen riski pystytään hyvin tunnistamaan monista myrskyistä, kertoo Ilmatieteen laitoksen ohjelmistoarkkitehti Roope Tervo STT:lle.
Tervo kertoo, että sähkökatkojen ennustamista varten tarvitaan sääennuste myrskystä ja sähköyhtiön tiedot aiemmista myrskyjen aiheuttamista sähkökatkoista. Kun myrsky on tunnistettu säätutkasta, sen reittiä pystytään seuraamaan ja ennustamaan.
– Myrskylle annetaan erilaisia ominaisuuksia, kuten koko, ikä sekä sateen ja tuulen voimakkuus. Sen jälkeen sähkökatkohistorian avulla analysoidaan, millaisia vahinkoja tietynlainen myrsky yleensä aiheuttaa, Tervo selventää.
Hänen mukaansa riskit voidaan ennustaa muutamien kilometrien tarkkuudella, sillä ukkoskuurot ovat usein hyvin paikallisia ja niitä pystytään seuraamaan tarkasti.
Seuraavaksi syyniin lumimyräkät
Riskiarvio auttaa sähköyhtiöitä varautumaan myrskyjen aiheuttamiin häiriöihin. Näin sähköyhtiöt voivat keskittää henkilöstöä ja huoltotöitä niin, että sähkökatko olisi ohi mahdollisimman pian alkamisensa jälkeen.
Tällä hetkellä teknologia tunnistaa kesämyrskyt, jotka ovat yleensä ukkoskuuroja. Koneoppimista halutaan seuraavaksi kokeilla niin, että se pystyisi ennustamaan myös talvimyrskyjen aiheuttamia vahinkoja. Tervon mukaan talvimyrskyt ovat usein helposti ennustettavissa, mutta niitä on melko harvoin. Tekoäly puolestaan tarvitsee paljon havaintohistoriaa saadakseen käsityksen myrskyn luonteesta ja sähkökatkojen mahdollisuudesta.
Lue myös: Oletko varautunut poikkeusoloihin? Kotivara voi pelastaa kriisitilanteessa – "Pahin skenaario on pitkä sähkökatko"
Tervon mukaan sähkökatkojen ennustaminen koneoppimisella tällä tapaa olisi mahdollista kaikkialla Suomessa ja ainakin pohjoisella pallonpuoliskolla. Menetelmän käyttöönottamiseksi tosin tarvitaan sähköyhtiön oma vikahistoria ja se pitää opettaa tietokoneelle.
Tällä hetkellä menetelmää käyttävät hankkeessa mukana olleet Järvi-Suomen Energia, Loiste Sähköverkko ja Imatran Seudun Sähkönsiirto, joilla on sähköverkkoja Keski-Suomen myrskyherkillä alueilla.