Jos Suomessa on talvella turvauduttava kiertäviin sähkökatkoihin, pyritään sähköistä joukkoliikennettä rajaamaan niiden ulkopuolelle.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala sanoi maanantaina, että ainakaan kaukoliikenteen junat eivät tule hyytymään keskelle korpea.
– VR:n syöttöasemat saavat sähkönsä Fingridin verkosta. Fingridin asiakkaita kiertävät sähkökatkot eivät käytännössä koske, Rauhala sanoi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mediatilaisuudessa.
Myös pääkaupunkiseudun metro- ja raitiovaunuliikenteen on suunniteltu jatkuvan mahdollisten katkojen aikanakin, sanoo infrapalvelupäällikkö Hannu Stam Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenteestä. Yhtiö liikennöi raitiovaunuja Helsingissä ja tuottaa metron liikennöintiä.
– Näin meille on annettu ymmärtää, että ne tulisivat jäämään ulkopuolelle, Stam sanoo STT:lle.
Hänen mukaansa kyse on ennen kaikkea liikenneturvallisuudesta.
Lue myös: Asiakkaiden tyytyväisyys sähköyhtiöihin rajussa laskussa – Vaasan Sähkö romahti
Sähkökatkot toteutettaisiin alueittain
Kiertävät sähkökatkot olisivat mahdollisia sähköpulatilanteessa eli jos kotimainen tuotanto ja ulkomainen sähkönsiirto eivät riittäisi kattamaan sähkönkulutusta. Katkot kestäisivät pari tuntia kerrallaan.
Sähköpulan toteutuessa Fingrid ilmoittaisi sähkönjakeluyhtiöille, kuinka paljon kulutusta täytyy vähentää. Nämä päättäisivät, mistä sähköt katkaistaan, ja ilmoittaisivat siitä asiakkailleen.
Kiertävät sähkökatkot toteutettaisiin niin sanotusti johtolähdöittäin eli käytännössä alueittain.
– Voidaan puhua esimerkiksi kaupunginosasta tai merkittävästä osasta kaupunginosaa. Haja-asutusalueella voi käytännössä olla useitakin pieniä taajamia yhden johtolähdön takana, Fingridin Rauhala kertoi STT:lle maanantaina mediatilaisuuden jälkeen.
Jo aiemmin on uutisoitu, että kriittiset käyttäjät – muun muassa poliisi- ja pelastuslaitokset, hätäkeskukset, sairaalat ja vankilat – pyritään pitämään sähkökatkojen ulkopuolella. Esimerkiksi sairaalan lähellä asumisesta voi siis sähköpulassa olla hyötyä.
Fingridin mukaan ensisijainen tiedonlähde mahdollisessa sähköpulassa on oma sähkönjakeluyhtiö ja toissijaisesti media. Yhtiöstä kehotetaan ihmisiä varmistamaan, että jakeluyhtiön tiedossa ovat heidän ajantasaiset yhteystietonsa eli puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
Joulusauna ei liene vaarassa
Tuomas Rauhalan mukaan on mahdotonta arvioida tarkkaan, kuinka todennäköinen sähköpula on talven aikana. Suuria kysymysmerkkejä on kolme: kotimaisen sähköntuotannon luotettavuus, sähkön saanti Ruotsista sekä talven sääolot.
– Todennäköisyys kasvaa sitä enemmän, mitä useampi näistä epävarmuuksista toteutuu. Toisaalta sähkön säästäminen toimii vastapainona, jolla epävarmuuksia hallitaan, Rauhala sanoo.
Syksyn aikana näkymiä on synkentänyt korjaustöiden pitkittyminen Olkiluodon ja Etelä-Ruotsin Ringhalsin ydinvoimaloissa. Toisaalta myös sähkönkulutus on vähentynyt.
Suomalaiset voivat lohduttautua myös sillä, että ainakaan joulua ei tarvinne viettää kynttilänvalossa kylmässä saunassa. Joulunpyhinä teollisuus hiljenee, joten sähköpulaan vaadittaisiin Rauhalan mukaan todella poikkeuksellinen häiriö.
– Pyhien aikaan sähkönkulutus on lähtökohtaisesti niin alhaalla, että normaaleja juhlapyhien rutiineja, olivatpa ne sitten kinkunpaistoa, joulusaunaa tai sähkövaloja, ei tarvitse erityisesti huolehtia, Rauhala sanoo.