"Lemminkäisen temppelinä" tunnettu alue Sipoossa on myyty 260 000 eurolla itävaltalaiselle yritykselle, joka perustettiin juuri tontin ostamista varten. Kalliomuodostelman tarina houkutti ostajaa.
"Lemminkäisen temppeliksi" kutsuttu alue Sipoon Gumbostrandissa myytiin tällä viikolla 260 000 eurolla itävaltalaiselle omistajalle.
Kyseessä on kalliomuodostelma, jonka on tehnyt tunnetuksi edesmennyt Suomenlinnan opas, taiteilija ja mystikko Ior Bock.
Bockin sukusaagoiksi nimeämien tarinoiden mukaan Lemminkäisen temppeli oli Kyypelinvuoren, joka tunnetaan myös Kyöpelinvuorena, perustuksissa, ja sen sisuksista löytyy mittaamaton aarre.
Yle kertoo, että Bock alkoi kertoa saagaa vuonna 1984 Intian Goalla.
Mitään vahvistettua todellisuuspohjaa tarinoille ei ole, mutta ne ovat inspiroineet kaivauksia Lemminkäisen temppelillä 1980-luvun lopulta asti.
Alueella aloitettiin jälleen kaivaukset viime vuonna
Tontti, jolla Lemminkäisen temppeli on, on ollut vuoden 2001 alusta Helsingin Astangajoogakoulun omistuksessa. Joogakoulu osti sen 42 000 eurolla pakkohuutokaupasta.
Viime vuonna Tempelberg-niminen yhdistys aloitti temppelillä jälleen kaivaukset Bockin sukusaagojen hengessä.
Mittaamatonta aarretta ei löytynyt, mutta jotain sentään.
– Kaivauksista löytyi Rautakautinen kirveen pää, joka ajoitettiin 800–1000-luvuille, kertoo kaivauksissa mukana ollut Helsingin Astangajoogakoulun toimitusjohtaja ja tontin edellinen omistaja Juha Javanainen.
Kirveen pää on tällä hetkellä Museoviraston hallussa.
"Suoraa jatkoa Ior Bockin saagoihin"
Kaivaukset jouduttiin lopettamaan viime vuonna, kun Astangajoogakoulu pisti tontin myyntiin korona-ajan aiheuttamien talousvaikeuksien vuoksi.
Javanainen kertoo kuitenkin, että tontin 260 000 eurolla ostanut itävaltalainen omistaja aikoo jatkaa kaivauksia.
– Tutkimuksia alueella aiotaan jatkaa, mutta ei täysin umpimähkään, eli tämä on uudella omistajalla suunnitteluvaiheessa. Yksi kiinnostuksen aihe ostajalla olivat juuri Ior Bockin tarinat kätköstä.
Javanainen kertoo ja kiinteistön myynyt kiinteistövälittäjä Timo Kanerva vahvistaa, että tontin osti itävaltalainen yritys, joka on perustettu Lemminkäisen temppelin ostoa varten ja että Bockin tarinat ovat olleet mielenkiintoa herättänyt tekijä kaupan taustalla.
Ostajalla ei ole tekemistä kaivauksia alueella aiemmin tehneen Tempelberg-yhdistyksen kanssa.
Javanainen on tyytyväinen, että tontille saatiin omistaja, jonka avulla alueen tutkiminen voi jatkua.
– Tarina on uskomaton – ihan suoraa jatkoa Ior Bockin saagoihin, Javanainen hehkuttaa.