Myytit seksuaalisuudesta yhä valloillaan – asiantuntijat oikovat suomalaisten 8 harhaluuloa

seksi
Yhdyntäkeskeinen ajattelu ja suorituspaineet elävät yhä vahvoina, vaikka seksissä on kyse paljosta muustakin. Shutterstock
Julkaistu 13.04.2015 20:31

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Onko tämä normaalia, mikä minussa on vikana? Seksuaalilääketieteen asiantuntija, erikoislääkäri Juhana Piha ja Sexpon seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi törmäävät vastaanotoillaan seksiä ja seksuaalisuutta koskeviin myytteihin, jotka vaivaavat potilaita. On aika korjata harhaluulot.

Seksiä tuntuu olevan joka paikassa, mutta ihmisten seksitiedoissa on silti parantamisen varaa. Lääkärin ja seksuaaliterapeutin vastaanotoilla saadaan oikoa luutuneita käsityksiä ja myyttejä seksistä.

– Internet on siinä mielessä vaarallinen paikka, että ihmiset keskustelevat ilman asiantuntijan moderointia. Kaikessa, mikä liittyy seksiin ja seksuaalisuuteen, on väärinkäsityksen mahdollisuuksia, erikoislääkäri Juhana Piha huokaa.

Kysyimme asiantuntijoilta, millaisia myyttejä he haluaisivat oikoa. Lue, millaisista ajatuksista on aika päästää irti!

Yhdyntätiheys

Terveeseen seksielämään kuuluu harrastaa seksiä vähintään viikoittain, mieluusti päivittäin. Pötyä!
– Ihmisillä on ihan vääriä käsityksiä siitä, mikä on normaalia. Normaalia on kerran päivässä tai kerran kuussa, ja kaikki siltä väliltä, Piha muistuttaa.

Myös Vuohtoniemen mukaan ihmiset antavat liikaa painoarvoa seksin määrälle.

– Ihmiset luulevat, että aina pitäisi olla seksiä tai haluta sitä, ja että jos seksiä ei ole, niin olisi jotenkin viallinen tai huono, Vuohtoniemi kuvailee paineita.

– Joku harrastaa seksiä kerran päivässä, joku kerran vuodessa, ja se on ihan okei.

Peniksen koko

Peniksen pituus askarruttaa yhä monia miehiä.
– Varmaan joka kolmas potilas jollain tavalla viittaa siihen, että epäilee olevansa liian lyhyt. Keskimitta on 9 senttiä levossa ja 13 erektiossa. Kaikilla, jotka epäilevät pituuttaan, on käytännössä keskimittaa pidempi, Piha toteaa.

seksi, mies

Yhdynnän kesto

Jaksaa, jaksaa, jaksaa! Moni kuvittelee, että hyvä seksi kestää pitkään, kuin elokuvissa. Laukeaako mies liian nopeasti, jos hän ei jaksa jyystää puolta tuntia?

– Yhdynnän kesto on traumatisoiva asia. Ihmisillä on käsite, että yhdynnän tulisi kestää normaalisti 10–20 minuuttia. EU:n alueella 5,5 minuuttia on mediaani. Liian nopea yhdyntä kestää kaksi minuuttia tai vähemmän.

Seksuaalinen halu

Miehet haluavat ja pystyvät aina. Moinen väite on myytti, sillä välillä ei tee mieli, oli sitten mies tai nainen.

– Jopa 30 prosenttia miehistä kärsii ajoittain haluttomuudesta. Keski-ikäisistä miehistä kolmasosalla on erektio-ongelmia. 50 vuotiaat miehet yrittävät väkisinkin pitää kiinni nuoruuden kyvykkyydestä. Heille pitää rautalangasta vääntää, että vanhetessa tapahtuu muutoksia esimerkiksi verenkierrossa ja hermoradoissa, ja se vaikuttaa erektioon. Joidenkin on vaikea puhua siitä, Piha kertoo.

Erektiolääkkeet

Viagra nostaa halut huippuunsa! Vai eikö sittenkään?
– Harhaluuloja liittyy esimerkiksi erektiolääkityksiin. Monet luulevat, että ne lisäävät haluja. Näin ei ole, vaan erektiolääkkeet parantavat peniksen verenkiertoa. Myös hormoneihin liittyy harhaluuloja; ne parantavat tietenkin aika usein erektiota, mutta vaikuttavat ennenkaikkea positiivisesti fyysiseen ja henkiseen kokonaisterveyteen, Piha huomauttaa.

intohimo-seksi-itsetunto

Yhdyntäkeskeisyys

Moni mieltää seksin nimenomaan yhdynnäksi, mutta se on harhaluulo – seksi on jotain paljon enemmän.

– Ihmiset yhä ajattelevat, että seksi on yhtä kuin yhdyntä ja että siihen pitää aina kuulua yhdyntä. Jos yhdyntä ei toimi, niin ajatellaan, että seksi oli sitten siinä. Seksiin kuuluu kuitenkin olla kaikkea muutakin. Siihen kuuluu suuseksi, käsiseksi, hyväilyä, läheisyyttä, hierontaa…koko skaala, Vuohtoniemi muistuttaa.

Orgasmikeskeisyys

Hyvään seksiin kuuluu aina orgasmi ja miehen ejakulaatio, ja jos orgasmia ei saa, on seksi surkeaa. Vuohtoniemen mukaan tällainen ajattelu ei missään tapauksessa pidä paikkansa.

– On erityisesti naisia mutta myös miehiä, jotka eivät saa orgasmia. Se ei tarkoita, että seksi olisi huonoa, vaan seksi voi olla todella hyvää ilman orgasmiakin.

Seksuaalisuus on muuttumatonta

Moni mieltää oman seksuaali-identiteettinsä muuttumattomaksi, pysyväksi ja aina samanlaiseksi. Niinpä esimerkiksi kumppanin muuttuva seksuaalisuus tai oma puhkeava kiinnostus vaikkapa omaa sukupuolta kohtaan voi tuntua vaikealta käsittää, Vuohtoniemi kertoo.

Toivoisin ihmisiltä ymmärrystä siihen, että seksi ja seksuaalisuus muuttuvat. Kannattaa tutkia itsessään sitä, mistä pitää ja päivittää käsityksiään omasta seksuaalisuudestaan. Seksuaalisuus on mielenkiintoinen matka, ja muuttuu koko elämän ajan.

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde