Naamioviisikko sotki ehkä verellä Valtioneuvoston linnaa yöllä

Valtioneuvoston linnaan on kohdistunut yöllä ilkivaltaa. Asiasta kertoo STT:lle valtioneuvoston turvallisuusjohtajaa sijaistava Juha Pallaspuro

Viisi mustiin pukeutunutta ja naamioitunutta ihmistä töhri linnan ovia, seiniä ja portaikkoa puolen yön aikoihin punaisella aineella, joka vaikutti veden ja maalin sekoitukselta. Pallaspuro arvioi aineen olleen verta tai veren ja veden sekoitusta.

Sotkemisesta epäiltyjä ihmisiä tai ryhmää ei ole tavoitettu, eikä heidän motiivistaan ole vielä tietoa.

Helsingissä Senaatintorin laidalla sijaitsevassa Valtioneuvoston linnassa on tiloja pääministerin johtamalla valtioneuvoston kanslialla ja valtiovarainministeriöllä sekä oikeuskanslerinvirastolla.

Motiivi yhä auki

Pallaspuron mukaan poliisipartio on ollut välittömästi paikalla tapahtuma-aikaan noin puoli yhdeltä yöllä.

– Mutta meidän tietojemme mukaan tätä henkilöryhmää ei ole tavoitettu. Poliisi selvittää asiaa parhaillaan, ja tapauksesta tehdään joko heidän tai meidän toimesta rikosilmoitus, Pallaspuro kertoo.

Pallaspuron mukaan sotkemisen yhteydessä ei jätetty mitään vihjeitä teon motiivista.

– Meille ei jätetty mitään tekstiä tai lappua tai kirjoitettu mitään, eikä meihin olla myöskään oltu asiasta muuten yhteydessä, hän sanoo.

Rakennuksen puhdistustyöt olivat aamulla puoli kymmenen aikoihin yhä käynnissä. Pallaspuron mukaan tällä hetkellä ei ole tarkkaa arviota, kuinka kauan aineen poistaminen vielä kestää.

– Riippuu siitä, kuinka hyvin se aine lähtee irtoamaan. 2–3 tuntia siinä ainakin menee, sen verran laajalle ainetta oli levitetty. Porraskivet ovat lisäksi vanhaa kiveä, joten riippuu paljon siitä kuinka syvälle aine on imeytynyt, että miten se saadaan sieltä poistettua.

Poliisi: Sivullinen henkilö teki ilmoituksen

Helsingin poliisilaitos kertoo, että sai perjantaina kello 0.40 hälytystehtävän Valtioneuvoston linnalle. Ilmoituksen hätäkeskukseen asiasta oli tehnyt sivullinen henkilö.

Poliisi epäilee, että viisi naamioitunutta henkilöä sotki Valtioneuvoston kanslian pääovet punaisella värillä. Epäillyt poistuivat ennen poliisin saapumista.

Poliisi tutkii tekoa vahingontekona. Se kertoo myös, että tapahtumien kulusta on videotallenteita. 

Lue myös:

    Uusimmat