Sadat mielenosoittajat marssivat lauantaina Hongkongin keskustassa hallintojohtaja Carrie Lamin paheksuvista sanoista ja perjantaina voimaan astuneesta naamiointikiellosta huolimatta.
Lam julkaisi videoviestin, jossa hän sanoi protestoijien syösseen kaupungin "erittäin synkkään yöhön". Lam kehotti kaupunkilaisia etäännyttämään itsensä väkivaltaisista protesteista.
– Emme voi enää antaa mellakoitsijoiden tuhota vaalimaamme Hongkongia, hän vetosi videolla.
Iltapäivän aikana keskustaan kertyi kasvonsa peittäneitä mielenosoittajia, vaikka naamiokiellon rikkomisesta voidaan langettaa 25 000 Hongkongin dollarin (2 900 euron) sakot tai vuoden vankeusrangaistus.
Vaikka protestit sujuivat valtaosin rauhallisesti, ei yhteenotoilta täysin vältytty lauantainakaan. Sheung Shuin kaupunginosassa lähellä Kiinan rajaa mielenosoittajat rikkoivat sellaisten kauppojen ikkunoita, joita pitivät kiinalaisten omistamina. Poliisin nähtiin myös ottavan kiinni useita naamioituneita protestoijia.
"Hallitus ei tee myönnytyksiä"
Protesteihin pääseminen edellytti lauantaina normaalia enemmän viitseliäisyyttä, sillä metro ei kulkenut lukuun ottamatta osaa lentokentälle vievästä metrolinjasta. Myös monet kaupat pitivät ovensa visusti kiinni.
Hankaluuksista ja ilkivallasta huolimatta monilla maltillisimmillakin aktivisteilla riitti sympatiaa väkivallantekijöille.
Mellakkapoliisit ottivat kiinni pariskuntaa, joka rikkoi hallinnon asettamaa naamiokieltoa lauantaina 5. lokakuuta. Kuva: LehtikuvaAFP / Lehtikuva
67-vuotias, sukunimellään esiintyvä Luk tutki lauantaina paikallisen metroasemansa kärsimiä vahinkoja. Ikkunoita oli säretty ja seiniä tuhrittu. Vaikka Luk sanoi vastustavansa ilkivaltaa, hän ei halunnut tuomita asemaa vahingoittaneita aktivisteja.
– Hallitus ei tee mitään myönnytyksiä. Se ei käy vuoropuhelua kansalaisten kanssa, vaan se vain puskee yksipuolisesti, hän perusteli.
Markoksi itseään kutsuva ranskalainen mies totesi, että naamiokielto vain lisäsi polttoainetta liekkeihin. Hän kuitenkin sanoi pitävänsä asemia tuhoavia ihmisiä "äärimmäisinä".
Manner-Kiina on tukenut Lamin naamiokieltoa ja kutsunut sitä erittäin tarpeelliseksi. Kiinan hallituksen mukaan nykyinen kaaos ei voi jatkua loputtomiin.