Naantalilaisnainen pelasti lapsen kuumasta autosta: "Vauva itki ja oli hätääntynyt ja hikinen"

Tapaus kuumaan autoon jätetystä lapsesta on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Eeva Forsströmin päivitystä perjantaina tapahtuneesta tilanteesta oli jaettu maanantai-iltaan mennessä jo yli 8 000 kertaa. Kuvituskuva. Lehtikuva
Julkaistu 07.06.2016 06:07

MTV UUTISET

Sosiaalista mediaa on kuohuttanut viikonloppuna tapaus, jossa naantalilaisäiti pelasti kauppareissullaan kuumaan autoon yksin jätetyn vauvan. Poliisin mukaan jokaisella on oikeus ja velvollisuus auttaa hädässä olevaa.

Naantalilainen Eeva Forsström joutui ostosreissullaan perjantai-iltapäivällä tilanteeseen, jota hän ei voinut ohittaa tarttumatta asiaan. Turkulaisen Länsikeskuksen lelukaupan parkkipaikan pihalle pysäköidyssä autossa oli vauva kuumissaan eikä vanhempia näkynyt lähimailla.

– Kuulin autosta pientä kähinää ja huomasin, että se tulee turvavöihin kiinnitetystä vauvan kantokopasta. Kokeilin auton ovea, ja se aukesi. Kopan päällä oli harso ja fleecepeitto, joiden alta löytyi 2–4-kuinen pikkuvauva. Hänellä oli auton kuumuudessa myssy silmillä, pitkät housut, pitkähihainen paita sekä sukat ja kintaat. Vauva itki ja oli ihan tulikuuma, hätääntynyt ja hikinen, Forsström kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Forsström irrotti kantokopan turvavöistä ja nosti vauvan ulos autosta.

– Lähdin kävelemään vauvan kanssa leluliikkeeseen. Kaupan tuulikaapissa tapasin miehen, joka näpräsi puhelintaan. Kysyin häneltä, että ei kai vauva vain ole hänen. Mies nosti katseensa ja sanoi: ”Ai jaa, oliko se jo herännyt.” Miestä ei tuntunut ihmetyttävän ollenkaan se, että hänen vauvansa on vieraalla ihmisellä. 

Forsström kertoo, ettei pysynyt hillitsemään tunnekuohuaan vaan huusi miehelle, miksi tämä on jättänyt vauvan tulikuumaan autoon yksin. Mies ei Forsströmin mukaan ollut huutamisesta kuitenkaan moksiskaan.

– Mies ei kiinnittänyt minuun mitään huomiota, Forsström muistelee.

Tässä vaiheessa Forsströmin mukana ollut kaveri kävi lelukaupan kassalla hakemassa vettä vauvalle. Sillä välin mies oli itsekin tarjonnut lapselle juotavaa.

– Tilanne rauhottui siinä osaltamme ja poistuimme etäämmälle.

"Vauvan puolesta oli huoli"

Forsström ei jättänyt tapausta vielä sikseen vaan otti auton rekisterinumeron ylös ja selvitti sen avulla auton omistajan henkilöllisyyden. Hän selvitti myös omistajan vaimon nimen ja lähetti tälle viestin tilanteesta. Vastausta ei kuitenkaan kuulunut.

Mentyään takaisin parkkipaikalle Forsström huomasi auton olevan edelleen samalla paikalla ja miehen ja vauvan olevan edelleen kuumassa autossa ikkunat ja ovet suljettuina. Autossa oli nyt myös ilmeisesti vauvan äiti.

– Yritin viittoilla heille, jotta pääsisin puhumaan heidän kanssaan, mutta he eivät katsoneet minuun päinkään. Liikkeelle he lähtivät, kun itse lähdin ajamaan pois. Soitin siinä vaiheessa hätäkeskukseen ja kerroin tilanteen. Hätäkeskuksesta sanottiin, että he tarkastavat tilanteen.

Forsström soitti vielä kotoaan hätäkeskuksen kautta sosiaalipäivystykseen. Myös sieltä luvattiin tarkastaa tilanne.

– Vauvan puolesta mielessä oli huoli, koska tilanne oli ihan kauhea. Olen tyytyväinen siitä, että soitin vielä sosiaalipäivystykseen ja sain omasta puolestani asian hoidetuksi loppuun asti, Forsström toteaa.

"Lasta ei saa jättää helteellä autoon pitkäksi aikaa"

Turun hätäkeskuksen apulaispäällikkö Jouko Rytkölä vahvistaa tapauksen.

– Tänne on kyllä soitettu ja meillä on tehty asianmukaiset päätökset asian suhteen. Hätäkeskus ei hälyttänyt poliisia paikalle, koska kyse oli lapsen hyvinvoinnista. Se ei siis ollut poliisin vaan muiden vastuuviranomaisten tehtävä, Rytkölä kertoo.

Komisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisilaitoksen tilannekeskuksesta arvioi, että Forsström teki oikein soittaessaan hätäkeskukseen asiasta. Muuten hän ei ota kantaa tapaukseen.

– Tietenkään lähtökohtaisesti ei saa ottaa toisten lapsia autosta ilman erityistä syytä. Mutta ulkonahan oli lämmin ja jos lapsi oli ollut kuumassa autossa jo pitkään ja hänen terveytensä oli vaarassa, totta kai oli oikein ottaa lapsi ulos, etsiä vanhemmat ja saada sitä kautta asia hoitoon, Loukkaanhuhta toteaa.

Loukkaanhuhta suosittelee vastaavaan tilanteeseen joutuvaa soittamaan hätäkeskukseen mahdollisimman pian.

– Jos lapsi on todella isossa hädässä, jokaisella on velvollisuus – tai ainakin oikeus – toimia heti. Soitto hätäkeskukseen vie aikaa ja avun saaminen sitä kautta voi kestää. Hätäkeskukseen kannattaa kuitenkin soittaa mahdollisimman pian. Sieltä saa hyvän tilannearvion ja ohjeita siihen, mitä muuta pitää tehdä.

Loukkaanhuhta tähdentää vielä, että kuumalla säällä lasta ei saa missään tapauksessa jättää autoon pitkäksi aikaa.

– Se on ihan selvä asia.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Video: Näin nopeasti lämpötila nousee autossa

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa