"Nacci" Tranbergin ex-vaimo Hanna, 38, avautuu MTV Uutisille perhe-elämästä ammattirikollisen kanssa – "oli sanaton sopimus, ettei jengin asioista puhuta"

Syytteiden luku Suomen rikoshistorian tähänastisesti suurimmassa huumevyyhdissä jatkuu tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Yksi syytetyistä on liigan toisen johtohahmon Janne "Nacci" Tranbergin ex-puoliso Hanna Hertell, 38.

Hertelliä syytetään avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Kyse on vyyhdin niin sanotusta pääjutusta, jossa on yhteensä 24 syytettyä. Hertell on kiistänyt syytteen kaikilta osin.

Tranbergin ja Hertellin tiet kohtasivat 2000-luvun alkupuolella yhteisten tuttavien kautta. Ensimmäisen kerran Hertell tapasi Tranbergin ollessaan 16-vuotias.

Muutamia vuosia myöhemmin yhteydenpito syveni. Tranberg joutui vankilaan ja kirjoitteli kuulumisiaan telkien takaa vuosien 2003 ja 2004 aikana. 

– Ne olivat hauskoja kirjeitä, joissa ei käsitelty mitään masentavia tai ikäviä asioita. Vankilassa ei ollut paljon tekemistä, ja hän kirjoitteli sieltä käsin useille eri ihmisille. Minä olin yksi niistä, Hertell sanoo.

Tranbergin lomien aikaan kaksikko alkoi tapailla. Treffit seurasivat toisiaan. Rakkaustarina eteni pikavauhtia.

Kihlajaiset pidettiin 2005. Seuraavana vuonna syntyi tytär.

Normiarkea jengiläisen kanssa

Hertell tiesi alusta saakka, että hänen miehensä on rikollisjärjestö Cannonballin jäsen. Myöhempinä vuosina Tranberg nousi jengin johtoon.

Jengielämä heijastui perhearkeen Hertellin mukaan lähinnä siten, että Tranberg saattoi toisinaan olla päiviä poissa kotoa.

Kun Tranberg lähti kerholle, vaimo ajatteli että se on miehen työtä.

– Tietenkin tiesin koko ajan, millaista elämä hänen kanssaan on. Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, minulle perhearkemme tuntui aina ihan tavalliselta. Tavallaan meillä oli sanaton sopimus, ettei jengin asioista puhuta eikä minulla ollut niistä tarvetta tietääkään, Hertell sanoo.

– Kun Janne oli kotona, elämämme oli sitä mitä muidenkin. Kaupassakäyntiä, ruuanlaittoa, tv:n katselua. Kerho ja siihen liittyvät asiat olivat erillään perheestämme.

Vuosien 2009 ja 2010 aikaan pariskunta asui Espanjassa. Ulkomailla asuminen oli Hertellin mukaan aina ollut kummankin haaveissa. Lähtöä kuitenkin varjosti tieto siitä, että Tranberg oli saamassa vankilatuomion.

– Tiesimme, että jossakin vaiheessa tuomio muuttuu lainvoimaiseksi. Kun tuomio tuli, Jannen olisi pitänyt ilmoittautua vankilaan. Minä ja lapsi lähdimme takaisin Suomeen, kun Janne jäi etsintäkuulutettuna Espanjaan, Hertell kertoo.

Lopulta Tranberg jäi kiinni ja joutui vankilaan.

– Vuodet Espanjassa olivat silti ihanaa aikaa. Sain paljon ystäviä, joita käyn edelleenkin säännöllisesti tapaamassa.

Loppukesästä tanssittiin häitä

Kesäkuun lopussa 2014 Tranberg ja Hertell menivät naimisiin Helsingissä.

Jengiläiset, ystävät ja sukulaiset kutsuttiin kaikki samaan juhlaan.

– Olimme olleet yhdessä kymmenen vuotta. Koskaan emme olleet häitä varsinaisesti suunnitelleet, mutta pitkän yhdessäolon jälkeen päätös tuntui luontevalta.

Suhde alkoi rytinällä ja päättyi samalla tavalla. Avioero astui voimaan vain puolitoista vuotta häiden jälkeen.

Hertellin mukaan pari totesi yhteistuumin, että matkaa olisi parempi jatkaa erillään kuin yhdessä.

Elämä tuntui jakaantuneen kahtia: perhearjessa kaikki oli päällisin puolin hyvin, mutta samalla sen päälle lankesi varjo jengipomon mahdollisista tulevista vankilatuomioista.

– Tietenkin toivoin jokaisen tuomion jälkeen, ettei Janne enää joutuisi vankilaan, että jokin muuttuisi. Missään vaiheessa hän ei tietenkään sellaista luvannut, ja hyvä niin, Hertell toteaa.

Poliisit tulivat kotiin

Yhteiselon vuosina kotietsinnät, puolison vankilaan joutumisen uhka ja jengielämä olivat Hertellille asioita, jotka nyt vain "sattuivat kuulumaan elämään."

Vasta vuosien jälkeen hän on pysähtynyt miettimään, kuinka vaiheikasta vuoristorataa elämä jengiläisen kanssa oli.

– Janneen tutustuessani en kai olisi uskonut, että näin paljon voi vuosien aikana tapahtua. Kyllä se minua hämmentää. En olisi arvannut, mitä joudun tulevaisuudessa käymään läpi.

Hertell viittaa viime lokakuun tapahtumiin, jolloin etsintäkuulutettu Tranberg jäi kiinni Espanjassa huumeliigan pyörityksestä epäiltynä. 

Seuraavana päivänä poliisit tulivat Hertellin kotiin Helsingissä. Hänet otettiin kiinni, ja tutkintavankeusaika kesti kaksi viikkoa.

Vangitsemisen syynä oli törkeä huumerikosepäily, joka myöhemmin lieventyi avuntorikosepäilyksi.

Vyyhdin laajuus valkeni

Hertellin epäillään avustaneen Tranbergia laittomin keinoin hankitun rahan toimittamisessa eteenpäin ja huumeiden postituksessa tarvittavien postimerkkien säilyttämisessä.

Hertell on sanojensa mukaan ollut Tranbergiin yhteydessä vain jälkikasvua ja Tranbergin viime keväänä julkaistua elämäkertaa koskevissa asioissa.

– Tietenkin olin shokissa, kun kuulin poliisilta miten laajasta rikoskokonaisuudesta on kyse, ja että omakin nimeni oli epäiltyjen joukossa. 

Asianajajansa arvion mukaan Hertell joutuu istumaan käräjillä noin kahtena käsittelypäivänä.

Helsingin käräjäoikeus ei toistaiseksi ole ilmoittanut, montako istuntopäivää yhdeksän eri oikeusjutun käsittelyssä kaikkiaan tulee kevään aikana olemaan.

Syytettyjä on yhteensä 54.

Pikkukiviä ikkunaan

Hertell ja Tranberg näkivät toisensa käräjäsalissa viime torstaina ensimmäistä kertaa yli vuoteen.

– Emme me ole parhaita kavereita, mutta välimme ovat ihan hyvät, Hertell sanoo.

Kohtaaminen vuosien jälkeen samassa käräjäsalissa rikoksesta syytettynä ei ole Hertellille ideaalitilanne, mutta vaiheikas yhteiselo nostaa hänen mieleensä myös lämpimiä muistoja.

Kuten sen kerran, jolloin miehensä jengireissuihin tympääntynyt vaimo ei vihoissaan vastannut puhelimeen lukuisista soittokerroista huolimatta.

Silloin Tranberg heitteli asunnon ikkunaan pikkukiviä.

Oletkos vielä vihainen, ikkunan alla seissyt mies huuteli ja piteli käsissään uutta, lahjapakettiin käärittyä käsilaukkua.

– Kyllä. Tällaiset tapaukset naurattavat minua vieläkin.

Lue myös:

    Uusimmat