Yhdysvaltain oikeusministeriön julkaisemien asiakirjojen mukaan suomalaisen 45-vuotiaan miehen epäillään myyneen ja välittäneen FBI:n luomia peitepuhelimia Espanjassa. MTV Uutisten tietojen mukaan mies on ollut lakkautetun United Brotherhood -jengin jäsen.
Yhdysvalloissa julkaistun syytteen mukaan suomalalaista syytetään kuudentoista muun kanssa niin sanotun RICO-lain eli järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen lain perusteella.
Maksimissaan RICO-lain perusteella voidaan tuomita kahdeksikymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Julkistetut syytteet perustuvat siihen, että Anom-laitteiden avulla tehtiin vakavia rikoksia, muun muassa huumekauppaa.
Juttua on tutkinut liittovaltion poliisi FBI. Yhdysvalloissa operaatio nimettiin Troijan kilveksi (Trojan Shield).
Päätekijänä jutussa pidetään Australiassa huumerikoksista etsintäkuulutettua 42-vuotiasta Hakan Ayikia. Australian poliisin mukaan salauspuhelimet alun perin ujutettiin rikollispiireihin vaikutusvaltaisen, nykyisin Turkissa asuvan Ayikin välityksellä.
FBI, Australian poliisi ja Europol tiedottivat tiistaina operaatiosta, jossa poliisit kehittivät mukasalatun laitteen rikollisten käyttöön. Nämä Anom-puhelimet lähettivät viesteistä kopion poliisille.
Suomen keskusrikospoliisi ei amerikkalaisten epäilyjä kommentoi.
Lue lisää: Tämä oli Suomen rooli maailmanlaajuisessa rikosoperaatiossa – lähes sata kiinni, takavarikkoon asetulostimia, satoja kiloja huumeita ja valtavasti käteistä
Otettu kiinni?
Syytteessä kerrotaan, että 45-vuotias suomalaismies asuu Espanjassa. Hänet mainitaan puhelinten välittäjäksi, jolla on ollut oikeus kaupata liittymiä eteenpäin. Välittäjillä oli myös oikeus tyhjentää etäyhteydellä sellainen laite, joka oli päätynyt vääriin käsiin.
Ylempänä organisaatiossa ovat ylläpitäjät ja vaikuttajat. Anom-laitteiden välittäjät ja kauppiaat pyrkivät hekin keskenään anonymiteettiin.
Yhdysvaltain oikeusministeriö listaa tiedotteessaan paossa olevat epäillyt. Suomalainen ei ole näiden joukossa, joten mitä ilmeisimmin hänet on otettu kiinni. Siitä ei ole tietoa missä tai koska kiinniotto olisi tapahtunut.
Tiistaina julkaistujen kansainvälisten poliisitiedotteiden mukaan kiinniottoja tehtiin maanantaina myös Espanjassa, mutta siitä ei ole tietoa oliko 45-vuotias näiden joukossa.
Kyse on myös vasta syytteistä, ei tuomiosta.
Lue lisää: FBI jakoi Suomelle konnilta huijatut viestit lähes reaaliajassa, KRP: "Suurin paljastava kokonaisuus mitä olemme tehneet" – erityislöytönä asetulostuspaja
Mukana kostoretkellä
45-vuotias on tuomittu Suomessa muun muassa väkivaltarikoksista. Viimeisin tuomio on 2012 tapahtuneesta ampumistapauksesta Helsingin Roihupellosta. Neljä United Brotherhood -jengiläistä oli kostoretkellä, jolla ammuttiin kahta skindheadia jalkaan.
45-vuotias sai tuolloin runsaan kolmen vuoden tuomion avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Sen jälkeen häntä ei ole rikoksista tuomittu ainakaan Suomessa.
Mies kertoi tuolloin hovioikeuden käsittelyssä, että hän oli UB:n kunniajäsen. Tuomion istuttuaan hän muutti Espanjaan.
Krp epäili miestä rahanpesusta isossa UB-jutussa 2020, mutta syytettä häntä vastaan ei nostettu.
Nykyisin miehellä on osoite Latviassa.
United Brotherhood syntyi kolmen rikollisjärjestön yhdistyttyä 2010. Tammikuussa 2020 jengi ilmoitti itse lopettavansa toimintansa. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus lakkautti jengin helmikuussa 2021. Päätöksestä on valitettu hovioikeuteen.
"Rikollisilta rikollisille"
Amerikkalaisen syytteen mukaan Anom-puhelinten mainostettiin olevan laitteita, jotka rikolliset ovat suunnitelleet rikollisille. Niitä ei voinut noin vain ostaa, vaan laitteen sai vain suosituksen perusteella. Anomin käyttö maksoi 1000-1500 euroa kuudessa kuukaudessa. Ne maksettiin bitcoineina.
Todellisuudessa järjestelmän oli suunnitellut poliisille narahtanut koodari, joka yritti saada omaa tuomiotaan alemmaksi yhteistyöllä. Koodari sai myös rahallisen palkkion työstään.