Suomalaisten yleisimpiä kuolinsyitä ovat edelleen verenkiertoelinten sairaudet. Ne olivat kuolinsyy 38 prosentissa vuoden 2013 kuolemista.
Kaksikymmentä vuotta sitten verenkieltoelinten osuus kuolemista oli 47 prosenttia. Verenkiertoelimistön sairauksiin kuoli hieman suurempi osuus naisista kuin miehistä.
– Sydän- ja verisuonitautien vähentäminen on suomalainen menestystarina. Vielä 70-luvun alussa Suomessa oli maailman korkein sydän- ja verisuonitautikuolleisuus. Kirittävää toki on, jos haluamme Euroopan parhaalle tasolle, kertoo tutkimusprofessori Pekka Jousilahti Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksesta (THL).
Keskeisimmät riskitekijät sydän- ja verisuonitaudeille ovat suola ja tyydyttyneet kovat rasvat, tupakointi sekä liikunnan puute.
Syöpien määrä lisääntyy, mutta niihin kuoleminen vähenee
THL:n julkaiseman tutkimustiivistelmän mukaan ennenaikainen kuolleisuus ja muut vakavat terveysongelmat kasautuvat erityisesti pienituloisten ja enintään perusasteen koulutuksen saaneille.
Erot muihin ryhmiin ovat kasvaneet nopeasti parin viime vuosikymmenen aikana.
Kasvaimet olivat kuolinsyy lähes neljäsosassa tapauksista ja niihin kuoli enemmän miehiä kuin naisia. Miehillä yleisin kuolemaan johtanut syöpämuoto oli keuhkosyöpä, naisilla rintasyöpä. Keuhkosyövän osuus on miehillä kuitenkin laskenut 80-luvusta lähtien, samalla kun sen osuus naisilla on kasvanut.
– Myös naisten keuhkosyövät lähtevät laskuun parinkymmenen vuoden päästä, sillä myös heidän tupakointinsa on vähentynyt, Jousilahti kommentoi.
Lisääntyviä syöpiä ovat lihavuuteen liittyvät suolistosyövät sekä ihosyövät. Vaikka syöpien määrä lisääntyy, syöpäkuolleisuus kuitenkin vähenee paremman hoidon ansiosta.
Dementian osuus kuolemista on kasvanut kymmenessä vuodessa kahdeksasta 15 prosenttiin. Kasvu johtuu osaksi diagnostisoinnin tarkentumisesta ja kuolemansyiden määrittelyssä tapahtuneista muutoksista.
Dementiaan kuoli naisista joka viides, miehistä lähes joka kymmenes. Naisten miehiä suurempi dementiakuolemien määrä johtuu siitä, että naiset elävät vanhemmiksi kuin miehet.
Alkoholisairauksen määrä kasvanut pitkään
Niin tapaturmien, hengityselinten sairauksien että alkoholiperäisten tapaturmien ja alkoholimyrkytyksien osuus kuolemista on neljä prosenttia. Nämä kaikki ovat yleisempiä miehillä. Miesten kuolemissa tapaturmien osuus on kaksi kertaa suurempi kuin naisten. Alkoholiperäisissä taudeissa ja myrkytyksissä miesten osuus on kolme kertaa naisten osuutta suurempi.
Alkoholisairauksien määrä on noussut tasaisesti kolmenkymmenen vuoden aikana kulutuksen kasvua seuraten. Alkoholinveron alentamisesta aiheutunut äkkikasvu on kuitenkin tasoittunut.
– Tuon kasvun me ennustimme jo veron alennusta suunnitellessa. Alkoholin haittakäyttöä ei voida vähentää ilman kokonaiskäytön vähentämistä, Jousilahti toteaa.
Ongelmat keskittyvät pienituloisille ja kouluttamattomille
Itsemurhia on syy kahdessa prosentissa kuolemista. Miesten osuus on kolminkertainen naisiin verrattuna. Kummankin sukupuolen itsemurhien määrä on kuitenkin laskenut 15 prosenttia kymmenestä vuodesta.
– Itsemurhien ehkäisyä voi pitää kohtuullisena menestyksenä. Tehty tutkimus ja ehkäisy on ollut tehokasta. Merkittävä tekijä on masennuksen tehokkaampi tunnistaminen ja hoito, Jousilahti sanoo.