Näihin maihin myönnettiin eniten kehitysapua – Suomen osuus 9. suurin EU-maista

Suomen kehitysyhteistyöhön myöntämä rahamäärä oli viime vuonna 935 miljoonaa euroa. Summa jäi 0,41 prosenttiin bruttokansantuotteesta. 

Suomi käytti kehitysapuun viime vuonna kokonaisuudessaan 935 miljoonaa, kertoo ulkomimisteriö tiedotteessaan. Pudotusta edellisvuodesta on 21 miljoonaa euroa.

Suomen menojen määrä ja bruttokansantulo-osuus laskivat, koska käytössä oli aiempaa vähemmän määrärahoja. Se oli viime vuonna 0,41 prosenttia elä 0,03 prosenttiyksikköä vähemman kuin 2016.

Bruttokansantulo-osuudella mitaten Suomi oli kehitysavussa EU-maista yhdeksänneksi suurin. 

Humanitaarinen apu 94 miljoonaa

Suomen kehitysyhteistyörahoituksesta merkittävä osa kulki EU:n ja muiden monenkeskisten järjestöjen kuten YK:n ja Maailmanpankkiryhmän kautta.

Esimerkiksi EU:n kehitysyhteistyöbudjetista Suomen osuus oli 130 miljoonaa euroa ja Euroopan kehitysrahastossa 60 miljoonaa euroa.

Humanitaariseen apuun kohdennettiin vuonna 2017 yhteensä 94 miljoonaa euroa, josta kahdenvälistä apua oli 39 miljoonaa euroa.

Kahdenvälisistä kumppanimaista suurimmat olivat: Afganistan (18 miljoonaa euroa), Nepal (17 miljoonaa), Etiopia (17 miljoonaa) ja Mosambik (14 miljoonaa).

Pakolaisiin meni vähemmän rahaa

Myös pakolaisten vastaanoton kehitysyhteistyöksi laskettavat kulut laskivat: vuonna 2017 ne olivat 69 miljoonaa euroa, mikä merkitsi 49 miljoonan euron ja 42 prosentin laskua edellisvuoteen verrattuna.

Toisaalta kehitysyhteistyöksi laskettavat finanssisijoitukset puolestaan kasvattivat kokonaismaksatuksia edellisvuodesta 68 miljoonalla eurolla.

0,7 prosentin rajan ylitti 7 maata

OECD:n tilastojen mukaan virallinen kehitysapu oli vuonna 2017 yhteensä 130 miljardia euroa.

Suurimmat kehitysyhteistyön rahoittajat olivat Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Japani ja Ranska. OECD:n kehitysapukomitean jäsenmaista. 

YK:n tavoitteeseen nostaa kehitysapu vähintään 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta pääsivät jo perinteiset rajan ylittäjät Ruotsi, Norja, Tanska, Luxemburg ja Britannia. Muista rahoittajista yli 0,7 prosentin nousivat myös Turkki  ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Lue myös:

    Uusimmat