Näillä Helsingin alueilla palovaroittimen unohtaminen on kohtalokkainta – osaan kaupunkia palokunta ei ehtinyt kertaakaan tavoiteajassa

Puutteelliset riskiruudut 2017
Kartassa alueet, jonne pelastuslaitos ei ehdi vaaditussa ajassa on merkitty tummemmalla punaisella. Ruudussa oleva numero kertoo sen osuuden kerroista, joissa ensimmäinen pelastusyksikkö oli paikalla vaaditussa ajassa.
Julkaistu 07.05.2019 06:27
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Jopa pääkaupunkiseudulla on merkittäviä alueita, johon pelastuslaitos ei ehdi vaaditussa ajassa, selviää aluehallintoviraston tiedoista.

Maanantaina uutisoitiin, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto asetti Helsingin kaupungille jopa 20 miljoonan euron uhkasakon.

Uhkasakko liittyy Helsingin alueen pelastustoiminnan tasoon, josta aluehallintovirasto on löytänyt huomattavia epäkohtia.

Riskialueita myös kantakaupungissa

Mainitut huomattavat epäkohdat koskevat aluehallintoviraston mukaan ensimmäisen pelastusyksikön toimintavalmiusaikaa ja pelastustoiminnan palvelutason mitoitusta paikallisten tarpeiden ja onnettomuusuhkien mukaisesti.

Viranomaisen julkaiseman karttaruudukon perusteella puutteet pelastustoiminnassa koskevat erityisesti Pohjois- ja Koillis-Helsinkiä.

Aluehallintoviraston julkaisemassa kartassa on merkitty tummemmalla punaisella ne ruudut, joihin valtaosa ensimmäisistä pelastusyksiköistä ei ehtinyt kiireellisissä tehtävissä tavoiteajassa vuonna 2017.

Myös Vuosaaren ja Kehä I:n alueella sekä Lauttasaaren suunnalla rajat paukkuvat. Pelastuslaitoksella on ongelmia ehtiä vaaditussa ajassa kaupungin laita-alueiden lisäksi esimerkiksi Kalasatamaan, Pasilaan, Laaksoon ja Marjaniemeen.

Tilanne korjattava vuoteen 2023 mennessä

Tieto puutteista ei ole uusi. Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi asiasta korjausmääräyksen jo tammikuussa 2016 ja velvoitti korjaamaan pelastustoiminnan palvelutason lain vaatimalle tasolle vuoden 2017 alkuun mennessä.

Nyt alueen pelastustoimella on aikaa saattaa palvelutaso pelastuslain vaatimalle tasolle vuoteen 2023 mennessä vuosittaisilla tarkistuspisteillä.

Pelastustoimi saa kuitenkin päättää, miten ja missä järjestyksessä se saattaa palvelutasonsa kuntoon. Jos puutteita ei korjata, lämäisee aluehallintovirasto kaupungille mainitun enintään 20 miljoonan euron uhkasakon.

Tuoreimmat aiheesta

Pelastuslaitos