Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella pelastustehtävissä liian vähän väkeä – avilta uhkasakko

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on määrännytVantaan ja Keravan hyvinvointialuetta korjaamaan pelastustehtäviin lähtevien ryhmien kokoa uhkasakon uhalla.

Uhkasakon suuruus on 350 000 euroa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on katsonut, että A- ja B-kiireellisyysluokan tehtäville voidaan hälyttää lain vaatimaa neljän hengen pelastusryhmää pienempi ryhmä. 

Avi määräsi uhkasakon, koska hyvinvointialue ei noudattanut avin viime joulukuussa antamaa määräystä korjata ryhmien kokoa. 

Sen sijaan hyvinvointialue valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen. Avin mukaan päätös tuli kuitenkin panna toimeen valituksesta huolimatta.

– Asiassa on kyse pelastustoimen palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta, pelastustoiminnan viivytyksettömyydestä ja tehokkuudesta sekä pelastushenkilöstön työturvallisuudesta, Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastusylitarkastaja Eero Nyman sanoo tiedotteessa.

–Pelastustoimen A- ja B- kiireellisyysluokan tehtäville hälytettävän muodostelman on oltava vahvuudeltaan vähintään 1+3, jotta edellä mainitut vaatimukset toteutuvat.

Hyvinvointialueen on korjattava puutteet ja annettava asiasta selvitys lokakuun alkuun mennessä.

Yksiköt paikalla liian hitaasti

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen pelastustoimi on ollut avin hampaissa myös aiemmin. 

Avi kertoi tammikuussa, että hyvinvointialueen pelastustoimessa on huomattavia puutteita siinä, miten nopeasti ensimmäinen yksikkö ehtii onnettomuuspaikalle.

Tiheimmin asutuilla ja rakennetuilla alueilla ensimmäisen yksikön pitäisi ehtiä paikalle kuudessa minuutissa vähintään puolessa tehtävistä.

– Kasvavilla kaupunkiseuduilla ylipäänsä esiintyy merkittävästi puutteita pelastustoimen toimintavalmiusajoissa, mikä käy ilmi myös hyvinvointialueiden pelastustoimea koskevista asiantuntija-arvioistamme, kertoi pelastusylitarkastaja Sampsa Lintunen Etelä-Suomen avista tiedotteessa.

Sisäministeriön mukaan pelastustoimen ensimmäinen yksikkö tavoittaa tehtäväkohteen keskimäärin alle kahdeksassa minuutissa.

Etelä-Suomen avi määräsi hyvinvointialueen korjaamaan pelastustoimen ensimmäisen yksikön toimintavalmiusajat lain ja ohjeistuksen edellyttämälle vähimmäistasolle. Avin määräys kohdistuu seuraaville kymmenelle vuodelle.

Lue myös:

    Uusimmat