Vuotaako nenä ja kivistääkö kurkku? Talvella suurin osa suomalaisista sairastuu flunssaan. Antibioottien lisäksi voit lääkitä flunssaa myös kotikonstein. Ota talteen nämä vinkit ja nujerra flunssa heti alkuunsa!
Tiesitkö että tiettyjä yrttejä, hedelmiä ja vihanneksia on käytetty lääkityksenä jo tuhansia vuosia. Näillä raaka-aineilla parannat flunssasi ennen kuin huomaatkaan.
Inkivääri
Inkivääri on luonnon oma superkasvi. Inkivääriä käytetään flunssan hoidon lisäksi myös matkapahoinvoinnin ehkäisemiseen. Flunssanhoidossa inkiväärin käyttö perustuu muun muassa siihen että inkivääri lisää syljen eritystä, mikä taas helpottaa nielemistä. Inkivääriuutteita voi käyttää myös reumaattisten sairauksien hoidossa lievittämään kipua ja notkeuttamaan niveliä.
Hunaja
Hunaja on terveellistä jo siksikin että se sisältää hedelmäsokeria, entsyymejä, proteiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa todettiin että hunaja toimii myös yskänlääkkeen tavoin. Hunajalla on sen makeuden ja siirappimaisuuden takia kurkkua rauhoittava ja mikrobeja tuhoava vaikutus.
Valkosipuli
Valkosipulia on käytetty lääkkeenä jo ammoisista ajoista asti. Hengitysteiden tulehdusten hoidossa valkosipulia voi käyttää murskattuna kuumaan veteen. Valkosipulihöyryä tulee hengittää nenän kautta muutamia minuutteja kerrallaan useita kertoja päivässä.
Sitrushedelmät
Sitrushedelmät kuten appelsiini, mandariini, sitruuna, greippi ja lime ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä. C-vitamiini toimii apuna kehon immuunipuolustukselle, mutta flunssan iskiessä C-vitamiinin määrä kehossa pienenee. C-vitamiinin tankkaaminen on tärkeää flunssan hoidossa koska sillä voidaan lyhentää flunssan kestoa.
Ruusunmarja, tyrnimarja, paprika, mustaherukka ja parsakaali.
Ruusunmarja on C-vitamiinipitoisuudeltaan omaa luokkaansa, mutta myös tyrnimarja, paprika, mustaherukka ja parsakaali ovat täynnä C-vitamiinia.
Kamomilla
Kamomillaa on käytetty rohtokasvina lukuisiin vaivoihin jo antiikin ajoista lähtien. Kamomilla sisältää salisyylihappoa, jolla on kuumetta alentava, kipuja lievittävä ja hien eritystä edistävä vaikutus. Kamomillahaude puolestaan sopii silmätulehdusten hoitoon ja väsyneiden silmien virkistämiseen. Kamomillateetä voi juomisen lisäksi käyttää myös hengitysteiden tulehdusten hoitoon höyryhengitettynä. Häyryhengittämiseen sopii myös kuumaan veteen lisätty eteerinen kamomillaöljy. Suuvetenä kamomilla parantaa ientulehduksia ja suuontelon tulehduksia. Koska kamomilla myös lievittää rauhatonta oloa ja edistää unentuloa, se sopii erinomaisesti iltateenä juotavaksi.
Mustaviinimarjamehu
Mustaviinimarjamehu on erinomainen flunssajuoma. Juominen on tärkeää flunssassa, koska runsas neste edistää kehon toipumista. Mustaviinimarjamehu on kuitenkin ylivoimainen juomavaihtoehto C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta.
Rooibos-tee
Rooibos-tee sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja ja mineraaleja sekä C-vitamiinia. Rooibos-tee lisäksi vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja hellii vatsaa.
Piparminttu
Piparminttuöljy tehostaa immuunipuolustusta, lyhentää flunssan kestoa ja ehkäisee tartunnoilta.Piparminttuöljyllä on myös limaa irroittava ja limakalvoja vahvistava vaikutus, siksi se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi hengityselinten ja erilaisten katarrien hoitoon. Piparminttuteetä käytetään lisäksi ruoansulatusvaivojen hoitoon.
Lähteet: www.herbosus.fi/carmolisInfoa.htm
Riika Nykänen/MTV3