Näillä resepteillä leivot gluteenittomat mehevän joululimpun ja maukkaan tuorejuustokakun joulupöytään!
Semper
Julkaistu 23.11.2021 14:07
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SEMPER GLUTEENITON
Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja 2019 Amanda Alilonttisen herkulliset gluteenittomat reseptit joulun leivontaan.
Kuvaus Metso
Joulun ihanin ja mehevin joululimppu syntyy Semperin gluteenittomilla tuotteilla.
Semperin Grov Mix on karkea gluteeniton jauhoseos, joka sopii tähän leipään erinomaisesti. Pofiber -perunakuitu tuo puolestaan leipään mehevyyttä ja puolukat viimeistelevät maun.
Tämä limppu sopii täydellisesti joulun herkkupöytään ja mikä parasta, se sopii monen ruokavalioon sekä vatsalle. Lisää päälle vain sipaisu voita tai esimerkiksi graavisuolattua lohta, juustoa, joulukinkkua tai vaikka katkarapukimaraa ja nautinto on valmis.
Resepti on todella helppo ja nopea tehdä, joten rohkeasti kokeilemaan. Se sopii hyvin myös perheen pienimpien kanssa tehtäväksi. Kun valmis leipä tulee uunista ulos kotiin leijailee herkullinen ja mausteinen joulun tuoksu. Leipä on myös ihana lahjaidea esimerkiksi opettajalle tai kylään vietäväksi.
Gluteeniton joululimppu
Ainekset
4 dl tummaa gluteenitonta olutta
3 dl piimää
22 g (2 pussia) kuivahiivaa
2 rkl psylliumia
2 dl tummaa siirappia
3 tl suolaa
1,5 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä jauhettuna
1,5 tl kokonaisia kuminansiemeniä jauhettuna
6 dl Semper Karkeaa jauhoseosta (Grov Mix)
1 dl Semper Pofiber -perunakuitua
2 dl Semper gluteenittomia kaurahiutaleita
2 dl pellavansiemenrouhetta
1,5 dl puolukoita, pakaste
Voiteluun: 2 rkl tummaa siirappia ja 4 rkl vettä
Valmista näin
Mittaa olut ja piimä mikron kestävään astiaan ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
Sekoita joukkoon siirappi.
Mittaa kulhoon: 2 dl Semper Karkeaa -jauhoseosta, kuivahiiva, psyllium, suola sekä jauhetut fenkolin- ja kuminansiemenet (jauhaminen onnistuu esim. mortellissa). Lisää seos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä pari minuuttia.
Sekoita loput kuivat aineet (huom. jauhoa enää n. 4 dl) ja lisää kuivat aineet taikinaan kolmessa osassa. Sekoita tasaiseksi esim. sähkövatkaimella taikinakoukuilla.
Lisää lopuksi vielä sulaneet puolukat ja sekoita.
Voitele kaksi leipävuokaa (vetoisuus n. 1 litra). Jaa taikina vuokiin tasaisesti noin puoleen väliin vuokaa ja peitä vuoat liinalla.
Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa vähintään tunnin ajan.
Lämmitä uuni 160 °C:een jos paistat kiertoilmalla tai 175 °C:een, jos paistat tasalämmöllä.
Paista leipiä uunin alatasolla n. 55 minuuttia.
Sekoita vesi ja siirappi. Voitele leivät huolellisesti vesi-siirappiseoksella pinnalta paistamisen puolessa välissä ja uudestaan, kun otat ne pois uunista.
Anna leipien jäähtyä vuoissaan n. tunti. Kumoa ne sitten leivinpaperille, peitä liinalla ja anna jäähtyä loppuun.
Joulupöydän kruunu, herkullinen juustokakku syntyy Semperin gluteenittomista piparkakuista, puolukoista ja taivaallisen pehmeästä sveitsiläisestä marengista.
Piparkakuista tehdään kakulle vaivattomasti mausteinen ja rapea pohja, täytteessä puolukka saa lisävivahdetta glögistä ja makumaailman sitoo yhteen makea piparkakun makuinen marenki – nam!
Sveitsiläinen marenki valmistetaan kuumassa vesihauteessa ja se on valmis käytettäväksi sellaisenaan, sillä kananmuna kypsyy valmistuksen aikana. Marenki on ihanan makeaa, pehmeää, kiiltävää ja viimeistelee kakun upeaksi.
Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi jääkaappiin, jopa kaksi päivää ennen tarjoilua ja vain viimeistellä sen marengilla tarjoilupäivänä. Kakku on itsessään niin näyttävä, että koristeeksi riittää piparkakkujen murustelu marenkipilven päälle.
Gluteeniton puolukka & marenkijuustokakku
Ainekset
Kakun pohja
200 g Semper piparkakkuja
2 rkl sokeria
60 g margariinia tai voita, sulana
Puolukka-tuorejuustotäyte
4 dl vispikermaa
7 dl pakastepuolukoita
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
7 liivatetta
0,5 dl glögitiivistettä
Sveitsiläinen piparkakkumarenki
3 munan valkuaista
1,75 dl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
Pohjan valmistus
Murenna piparkakut ja lisää sokeri ja sulatettu voi. Sekoita taikinaksi.
Vuoraa n. Ø 22 cm irtoreunaisen kakkuvuoan pohja ja reunat esim. leivinpaperilla. Kaada keksimuru vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Täytteen valmistus
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.
Mittaa 6 dl sulaneita puolukoita ja soseuta ne sauvasekoittimella. Paseeraa seos siivilän läpi huolellisesti.
Mittaa kulhoon tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja lisää puolukkasose. Vispaa tasaiseksi.
Kuumenna glögitiiviste kiehuvaksi, purista liivatteista vesi lisää ne kuumaan glögitiviisteeseen. Sekoita tasaiseksi.
Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon, samalla koko ajan sekoittaen.
Lisää lopuksi vielä löysä kermavaahto sekä 1 dl kokonaisia puolukoita ja nostele täyte tasaiseksi nuolijalla.
Kumoa täyte piparkakkupohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli, vähintään 8 tuntia.
Valmista marenki vasta kun kakku on hyytynyt
Erottele munan valkuaiset puhtaaseen metallikulhoon ja lisää joukkoon sokeri.
Laita suuren kattilan pohjalle vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu kattilassa, nosta metallikulho kattilan päälle ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella, suurimmalla teholla.
Sveitsiläinen marenki on valmista, kun vaahto on jämäkkää, paksua, kiiltävää, sileää ja sokerikiteet ovat sulaneet marengin joukkoon (sokerikiteitä ei huomaa, kun tunnustelee sormilla).
Kun marenki on valmista, nosta kulho pois kattilan päältä ja lisää joukkoon piparkakkumauste. Jatka marengin vatkaamista ilman vesihaudetta vielä pari minuuttia, kunnes se on hieman jäähtynyt.
Kakun kokoaminen
Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoilualustalle.
Nostele marenki kakun päälle ja tasoita esim. palettiveitsellä.
Halutessasi voit hieman paahtaa marengin pintaa pienellä kaasupolttimella, mutta tämä ei ole pakollista