Herkullisimmista joululeivonnaisista on helppo loihtia myös gluteenittomia versioita. Poimi herkulliset reseptivinkit!
Moni noudattaa tänä päivänä gluteenitonta ruokavaliota ja joulupöydän antimet voi helposti loihtia koko juhlaporukalle gluteenittomista raaka-aineista. Inspiroidu ja poimi joulun herkullisimmat gluteenittomat reseptit Semperin reseptiarkiston helmistä!
Gluteenittomat piparkakut
4 dl Semper Hienoa jauhoseosta tai Tattari & Teff -jauhoa
100 g voita tai margariinia, sulatettuna
1 dl sokeria
½ dl tummaa siirappia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl mausteneilikkaa
½ tl suolaa
½ tl ruokasoodaa
3 rkl vettä (kun jauhona on Tattari & Teff -jauho)
Laita kaikki ainekset, paitsi vesi, kulhoon ja sekoita yleiskoneella. Lisää vettä, jos jauhona Tattari & Teff -jauhoa, sekoita.
Laita taikina jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Kauli taikina ohueksi jauhotetulla leivinalustalla ja ota siitä muotilla piparkakkuja.
Laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 160 asteessa n. 10–15 min.
Anna jäähtyä pellillä.
Vinkki! Piparkakut palavat helposti, ota ne pois uunista, kun ne ovat kauniin vaaleanruskeita.
Gluteeniton appelsiini-piparkakkujuustokakku
8–10 palaa
VINKKI! Jos haluat korkeamman kakun, valmista kaksinkertainen annos.
Pohja:
Murenna piparkakut ja lisää sulatettu voi.
Sekoita taikinaksi ja painele irtoreunaisen, esim. leivinpaperilla vuoratun Ø 22 cm vuoan pohjaan. Laita jääkaappiin.
Täyte:
Erota munankeltuaiset ja -valkuaiset.
Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kermarahka ja kerma. Vatkaa vielä hetki.
Liuota liivatelehdet kylmään veteen (n. 5 min). Kaada suurin osa vedestä pois ja sulata liivatelehdet esim. mikrossa täydellä teholla n. 20 sekuntia.
Raasta huuhdellun appelsiinin kuori ja purista mehu. Lisää mehu täytteeseen ja säästä kuoret kakun koristeeksi.
Sekoita sulatettu liivate täytteeseen.
Vatkaa munan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti täytteen joukkoon.
8. Kumoa täyte pohjan päälle vuokaan ja anna olla jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
Irrota vuoan reunat ja laita kakku tarjoiluvadille. Koristele appelsiininkuoriraasteella.
Gluteeniton sahramipitko
2 kpl
Täyte kahteen pitkoon:
75 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
1 dl rusinoita
4 dl mantelimassaa, raasteena
Pinnalle:
voiteluun munaa
mantelilastuja
raesokeria
VINKKI! Mehevä, sahramilla maustettu pitkopulla sopii mainiosti adventtikahveille.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, huoneenlämpöinen kermarahka ja sahrami. Sekoita.
Lisää jauhoseos (säästä ½ dl leivontaan).
Sekoita taikinaksi yleiskoneella tai vatkaimella taikinakoukuilla n. 2 min.
Lisää sula rasva ja sekoita n. 1 min.
Kohota n. 15 min.
Leivo jauhotetulla alustalla. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile paloista levyjä (n. 20 x 30 cm).
Jaa huoneenlämpöinen rasva, vaniljasokeri, rusinat ja raastettu mantelimassa levyjen päälle.
Pyöritä rulliksi ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle pellille saumapuoli alaspäin. Leikkaa noin 1–1,5 cm:n levyisiä suikaleita melkein pohjaan asti ja taita suikaleet vuorotellen keskelle, vasemmalle ja oikealle, keskeltä aloittaen.
Kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi n. 1 tunti.
Voitele munalla, ripottele päälle mantelilastuja ja raesokeria. Paista n. 200 asteessa n. 20 min.
Gluteenittomat lohi-omena-piparjuurileipäset
3 kpl
VINKKI! Leipäset ovat herkullinen yhdistelmä omenan makeutta, lohen suolaisuutta ja piparjuuren kirpeyttä.
Leikkaa ensin leivän reunat pois ja sen jälkeen kukin leipäviipale kahdeksi kolmionmuotoiseksi palaksi.
Vatkaa voi tai margariini ilmavaksi sähkövatkaimella.
Levitä vatkattu voi leiville ja ripottele päälle sormisuolaa, sitruunankuorta ja piparjuurta raasteena.
Pilko omena hyvin pieniksi paloiksi.
Laita lohta, omenanpaloja ja ruohosipulia leivän toiselle puolikkaalle ja lisää toinen puolikas kanneksi. Kiinnitä palaset yhteen hammastikulla.
Gluteeniton, mausteinen leipä
2 kpl
1 pkt Semper Tattari & Teff -jauhoa tai Karkeaa jauhoseosta
½ pkt tuoretta hiivaa (25 g)
4 ½ dl vettä
1 ½ tl suolaa
1 tl mausteneilikkaa jauheena
1 ½ tl pomeranssinkuorta
2 tl inkivääriä
2 dl hasselpähkinöitä pilkottuna
½ dl rypsiöljyä
1 dl tummaa siirappia
1 dl rusinoita
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, ruokaöljy ja mausteet ja sekoita.
Lisää jauho ja vaivaa taikinaksi, mielellään yleiskoneella tai vatkaimella taikinakoukulla n. 3 min.
Lisää rusinat ja hasselpähkinät ja sekoita.
Kumoa taikina kahteen voideltuun vuokaan (2 x 1 l) ja tasoita leivän pinta esim. ruokaöljyyn kastetulla lusikalla.
Anna kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi n. 1–1 ½ tuntia.
Paista uunin alaosassa 220 asteessa, kunnes pinta on kauniin värinen n. 30–35 min.
Anna leivän jäähtyä kunnolla esim. leivinpaperiin käärittynä. Leikkaa sahalaitaisella veitsellä. Säilytä leipää muovipussissa jääkaapissa.
Reseptit: Semper