Mainos
Gluteeniton juustokakku joulupöytään
Julkaistu
Joulupöydän kruunu, herkullinen juustokakku syntyy Semperin gluteenittomista piparkakuista, puolukoista ja taivaallisen pehmeästä sveitsiläisestä marengista.
- Aktiivinen valmistusaika: 1h
- Kokonaisvalmistusaika: 9h
- Annosmäärä: 8-10 annosta
- Ruokavalio: Gluteeniton
Ainekset
- Kakun pohja;
- 200 g Semper piparkakkuja
- 2 rkl sokeria
- 60 g margariinia tai voita, sulana
Puolukka-tuorejuustotäyte
- 4 dl vispikermaa
- 7 dl pakastepuolukoita
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1,5 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 7 liivatetta
- 0,5 dl glögitiivistettä
Sveitsiläinen piparkakkumarenki
- 3 munan valkuaista
- 1,75 dl sokeria
- 1 tl piparkakkumaustetta
Valmistusohje
Gluteeniton puolukka- ja marenkijuustokakku valmistuu näin:
Pohjan valmistus
- Murenna piparkakut ja lisää sokeri ja sulatettu voi. Sekoita taikinaksi.
- Vuoraa n. Ø 22 cm irtoreunaisen kakkuvuoan pohja ja reunat esim. leivinpaperilla. Kaada keksimuru vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi.
Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Täytteen valmistus
- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
- Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.
- Mittaa 6 dl sulaneita puolukoita ja soseuta ne sauvasekoittimella. Paseeraa seos siivilän läpi huolellisesti.
- Mittaa kulhoon tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja lisää puolukkasose. Vispaa tasaiseksi.
- Kuumenna glögitiiviste kiehuvaksi, purista liivatteista vesi lisää ne kuumaan glögitiviisteeseen. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon, samalla koko ajan sekoittaen.
- Lisää lopuksi vielä löysä kermavaahto sekä 1 dl kokonaisia puolukoita ja nostele täyte tasaiseksi nuolijalla.
- Kumoa täyte piparkakkupohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli, vähintään 8 tuntia.
Valmista marenki vasta kun kakku on hyytynyt
- Erottele munan valkuaiset puhtaaseen metallikulhoon ja lisää joukkoon sokeri.
- Laita suuren kattilan pohjalle vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu kattilassa, nosta metallikulho kattilan päälle ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella, suurimmalla teholla.
- Sveitsiläinen marenki on valmista, kun vaahto on jämäkkää, paksua, kiiltävää, sileää ja sokerikiteet ovat sulaneet marengin joukkoon (sokerikiteitä ei huomaa, kun tunnustelee sormilla).
- Kun marenki on valmista, nosta kulho pois kattilan päältä ja lisää joukkoon piparkakkumauste. Jatka marengin vatkaamista ilman vesihaudetta vielä pari minuuttia, kunnes se on hieman jäähtynyt.
Kakun kokoaminen
- Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoilualustalle.
- Nostele marenki kakun päälle ja tasoita esim. palettiveitsellä.
- Halutessasi voit hieman paahtaa marengin pintaa pienellä kaasupolttimella, mutta tämä ei ole pakollista
- Murustele piparkakkuja ja koristele kakku niillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"