Eurooppa tuo lähes puolet kaasustaan ja neljänneksen öljystään Venäjältä. Öljy tulee pääasiassa meriteitse, mutta kaasu virtaa länsimarkkinoille putkia pitkin.
Kaasuputkia on Euroopasssa useita. Suomen vieritse Saksaan kulkevan Nordstreamin lisäksi Saksaan päätyy myös Jamal-putki. Ukrainan kautta kulkee kaksikin putkea Slovakiaan, ja etelässä yksi putki kulkee Mustanmeren poikki kohti Italiaa.
Kaasun kulutus vaihtelee paljon maittain. EU:n suurimmat kuluttajat ovat Saksa, Italia ja Ranska. Vähäistä tai marginaalista kaasun kulutus on suurimmassa osassa EU-maita
Riippuvuus Venäjän tuonnistakin vaihtelee. Esimerkiksi Suomi tuo kaasustaan kaksi kolmasosaa Venäjältä ja kolmanneksen Virosta mutta kaasun osuus energian tarpeesta on vain viitisen prosenttia.
Toisaalta Ruotsi ei tuo kaasua Venäjältä ollenkaan. EU:n keskiarvoinen riippuvuus on noin 40 prosenttia.
Putkien vaihtoehto on meritse kaasutankkereilla tuotava mutta kalliimpi nesteytetty maakaasu. Sitä varten on rakennettu vastaanottosatamia, Suomessakin kaksi ja Liettuassa yksi.
EU:n tarvitsemasta öljystä neljännes tulee Venäjältä ja siitä liki puolet menee Eurooppa tuo lähes puolet kaasustaan ja neljänneksen öljystään Venäjältä. Öljy tulee pääasiassa meriteitse, mutta kaasu putkia pitkin. jalostamoille Saksaan, Puolaan ja Hollantiin.
Suomi tuo öljystään kaksi kolmasosaa Venäjältä, mutta se on korvattavissa lännestä.