Näillä tempuilla Paula ja Jan pitävät 250 neliön talonsa sähkölaskun mahdollisimman pienenä – Omakotiliitto sähkön hinnannoususta: "Pienituloisten on mahdotonta suojautua"

3:37img
Näin vantaalaispariskunta kertoi sähkönkulutuksen optimoinnista MTV Uutisille!
Julkaistu 28.09.2021 18:22
Toimittajan kuva
Ville Kettunen

ville.kettunen@mtv.fi

Omakotiliiton mukaan jäsenten keskuudessa on huolestuttu sähkön hinnan noususta.

Sähkön hinta on kovassa nousussa. Ilmiö herättää suurta huolta Omakotiliitossa talous- ja kehityspäällikkö Katja Keräsen mukaan.

– Suomessakin on tunnistettu energiaköyhyyttä. Pienituloisten on mahdotonta suojautua kehittämällä omaa energiatuotantoa ja normaalituloisillekin kyse voi olla isoista investoinneista, Keränen kertoo.

Sähkön hinnan nousu vaikuttaa vahvimmin pörssisähköä käyttäviin. Pörssisähkön hinta on ollut yhtä korkealla viimeksi tammi-helmikuussa 2010.

Kuluttajista noin kymmenellä prosentilla on sähkösopimus, jossa hinta vaihtelee tunneittain Pohjoismaisen pörssisähkön hinnan mukaisesti.

Keräsen mukaan pörssisähkösopimuksen vaihtoa kannattaa harkita. Hänen mukaansa hyvä vaihtoehto on kahden vuoden määräaikainen energiamaksu.

– Toisaalta näin menetellen sitten sitoutuu maksamaan kyseistä hintaa kahden vuoden ajan, Keränen muistuttaa.

Jos pörssisähköstä ei halua luopua, ison säästön voi tehdä siirtämällä sähkön kulutusta yöaikaan mahdollisuuksien mukaan. Pörssisähkö on yöllä halvempaa.

Omakotiliiton mukaan suurinta osaa omakotiasujista suojaa se, että heillä on määräaikaiset, kiintät sopimushinnat. 

– Heidän hinnoitteluunsa nousulla ei ole nopeaa suoraa vaikutusta, Keränen avaa.

Sähkönkulutuksen vähentäminen ja optimointi

Vantaalainen Paula Tenkanen ja hänen miehensä Jan van der Meer asuvat yli 250 neliön omakotitalossa. Suuren talon lämmittäminen vie paljon energiaa.

Tämä on tiedostettu jo taloa rakentaessa, sillä talossa on paksut eristeet. Pariskunta on tehnyt paljon suuren talon lämmityskulujen leikkaamiseksi.

Lue myös: Sähkön, ruoan ja bensan hinnat nousevat nopeasti – tästä on kyse

Pariskunta on rakennuttanut taloon kolme takkaa, joista kaksi varaa lämpöä.

– Pääsääntöisesti takkojen tarkoitus on lämmittää taloa mahdollisimman edullisesti, van der Meer avaa.

Kolmea tulisijaa lämmitetään puilla, joita on kuivatettu kaksi vuotta palamisen parantamiseksi.

Olohuoneessa on lisäksi kymmenen vuotta tehokkaasti toiminut ilmalämpöpumppu. Se on sijoitettu takan läheisyyteen, jotta takan lämpö leviää laajasti asuntoon. Vanhat ikkunat on uusittu energiatehokkaiksi.

Asuntoon asennettu kattolämmitys reagoi nopeasti takan lämpöön ja ulkolämpötilan vaihteluun, eikä lämmitä kattoa turhaan.

Lämpötilaa säädetään pariskunnan kodissa huoneittain. Harvoin käytetyt huoneet pidetään 15 asteessa ja muiden huoneiden lämpötila on 20 astetta. 

Tenkanen kilpailuttaa sähkön toimittajan parin kolmen vuoden välein. Pariskunnalla oli pörssisähkö käytössä vuosia. 

Hiljattain Tenkanen päätti kuitenkin tarttua kiinteään sopimukseen arvovalinnan vuoksi. Pörssisähköä ei ollut tarjolla uusiutuvana.

Tenkasen mukaan asunnon vuosittainen kokonaiskulutus laski 2018-2020 välillä 5000 kilowattituntia. Edullisimmallakin kahden vuoden kiinteähintaisella sopimuksella laskettuna säästöä tulisi yli 314 euroa vuodessa.

Toisaalta Tenkanen kertoo, että vuonna 2015 pörssisähköön siirtyminen pienensi sähkölaskua usealla sadalla eurolla. Ajankohta on tärkein.

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö