Kesällä sähkö oli lähes ilmaista, nyt pörssisähkö on lähes 70 senttiä kilowattitunnilta. Mitä kuluttajan kannattaisi nyt huomioida, jos sähkösopimus on katkolla ennen talvea?
MTV Uutiset kertoi 21. elokuuta espoolaisen Antti Järvisen järkytyksestä sähkön hinnan kohotessa peräti 68 senttiin kilowattitunnilta.
Suorasähköllä lämmitettävässä talossa asuva Järvinen kertoi välttävänsä hintapiikin aikana sähköuunin lämmittämistä.
– Nyt pyritään mahdollisimman vähän käyttämään sähkölaitteita, takka on lämmittämistä varten.
– Tällaisena päivänä ei käytetä pyykki- eikä tiskikoneita, vaan jos tarvitsee lämmittää uunissa lämmitetään puu-uunia, jonka yhteydessä on leivinuuni, Järvinen kertoo sähkönsäästöstään.
Järvisen mukaan sähkön hintaan vaikuttavat huoltokatkokset ja Ruotsin yhteyksien putoaminen yhtä aikaa olisi ollut vältettävissä paremmalla suunnittelulla. Järvinen päätti talvella siirtyä pörssisähköön tehtyään hintavertailuja.
– Talvella sopimus vaikutti kohtalaiselta, ei tämä mieltä ylennä. Olisi hyvä, jos kiinteitä sopimuksia voisi päivittää, Järvinen toteaa.
Kuluttajaliiton asumisasioiden juristi Kristel Pynnönen Andersson neuvoo tarkastelemaan omia sähkönkäyttötottumuksiaan ja räätälöimään sopimuksen sen mukaan.
– Kuluttajan kannattaa ymmärtää ja tiedostaa, mitä sopimus tarkoittaa. Jos on tehnyt pörssisähkösopimuksen, sähkön hintaa kannattaa seurata.
Lue myös: Espoolaisen omakotiasujan laskelmat sähkölaskun osuudesta yllättävästi ikävästi
Pörssisähkö ei sovi kaikille
Pynnönen Anderssonin mukaan pörssisähkösopimus sopii ihmiselle, joka on valmis joustamaan sähkönhinnan mukaan.
– Jos on valveutunut sähkönkuluttaja, ja voi säästää esimerkiksi saunomisessa ja uunin lämmittämisessä, pörssisähkösopimus voi toimia.
Jos kuluttajalla ei ole mahdollisuutta esimerkiksi pestä pyykkiä tiettyinä päivinä ja elää sähkön sen hetkisen hinnan mukaan, Pynnönen Andersson kehottaa pohtimaan, onko pörssisähkö kuitenkaan se itselle sopivin.
Lue myös: Nämä ovat kotien suurimmat sähkösyöpöt ja kulutushuiput jouluna – pienillä teoilla pienennät sähkönkulutustasi merkittävästi
Määräaikaiset sopimukset sitovat
Yhtenä puheenaiheena on ollut kuluttajien huoli siitä, että määräaikaisista sopimuksista ei pääsekään eroon.
Esimerkiksi kesällä pörssisähkö oli käytännössä ilmaista, joten aiemmin solmittu kiinteähintainen ja kallis sopimus saattoi ärsyttää.
Minkälaisia mahdollisuuksia kuluttajalla on päästä irti viime talven sopimuksista?
Pynnönen Andersson neuvoo ajattelemaan asiaa kokonaisuutena.
–Jos solmii määräaikaisen sopimuksen, siitä ei lähtökohtaisesti pääse irti. Tosin on myös irtisanomisehdolla olevia määräaikaisia sopimuksia.
Lue myös: Kuluttaja-asiamies kieltää sähköyhtiötä muuttamasta sähkösopimuksen tyyppiä
Pynnönen Andersson ei ole niinkään huolissaan selkeistä sopimuksista, joissa valittavana on pörssi- ta kiinteähintainen sähkösopimus.
– Aiemmin oli vain määräaikaisia-, toistaiseksi voimassa olevia- tai pörssisähkösopimuksia. Nyt mukaan on tullut markkinahinnan mukaan osittain kiinteitä ja osittain liikkuvia summia.
Pynnönen Andersson kertoo, että kuluttajan on tällaisissa hybridisopimuksissa lähdes mahdotonta ennustaa sähkölaskunsa lopullista summaa.
– Tästä olen huolissani kuluttajan kannalta. Tämä sopimustyyppi on laillinen mutta kuluttajan täytyy ymmärtää, mitä se tarkoittaa, Pynnönen Andersson sanoo.
Hän neuvoo kuluttajia oppimaan viime talvesta ja olemaan hereillä uutta sopimusta solmittaessa. Hintoja kannattaa seurata tarkasti.
– On puhuttu, että viime talven ökyhinnat eivät toistuisi. Hintapiikki pörssisähkössä saa kuitenkin pohtimaan, miten asiat ovat sitten talvella.