Näin alkoholin ostamisen rajoitukset vaihtelevat ympäri maailmaa: Ikärajat 13-25 vuotta, osassa maita alkoholia saa myydä ihan minkä ikäisille tahansa!

1:06img
Alkoholijuomien ostoon vaadittava ikä vaihtelee eri puolilla maailman 13 vuodesta 25 vuoteen.
Julkaistu 04.01.2019 06:33

MTV UUTISET - Sanna Pekkonen

Nuorten alkoholin käyttöä on suitsitaan yleisesti ympäri maailman asettamalla ikärajoja alkoholin myynnille, mutta nuorten humalahakuiseen juomiseen rajoitukset eivät yksiselitteisesti vaikuta. Ikäräjat vaihtelevat 13:sta ja 25:n vuoden välillä ja joissakin maissa ikärajoja ei ole ollenkaan.

Alkoholijuomien ostoon vaadittu ikä vaihtelee Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan eri puolilla maailmaa jopa 13 vuodesta 25 vuoteen.

Burkina Fasossa Länsi-Afrikassa alkoholia saavat laillisesti ostaa jo 13-vuotiaat nuoret. Ikäraja on lähes yhtä matala Burkina Fason naapurimaissa Norsunluurannikolla ja Malissa, missä alkoholia saa myydä 14- ja 15-vuotiaille nuorille.

Korkein alkoholin myynnin ikäraja on Koillis-Afrikassa sijaitsevassa Eritreassa, missä alkoholin ostoon vaaditaan 25 vuoden ikää. Alkoholin myynnin on tyystin kieltänyt kymmenen maata. Näiden maiden joukossa ovat esimerkiksi Saudi Arabia, Somalia ja Malediivit.

WHO:n tutkija Dag Revke kertoo CNN:llä, että yleisin alkoholin myynnin ikäraja on 18–20 vuotta, kuten Suomessakin.

11 maassa, esimerkiksi Kiinassa, Kambodzhassa ja Nigeriassa, alkoholin myynnille ei ole asetettu lainkaan ikärajaa.

Joidenkin maiden osalta tietoja ei ole saatavilla.

Ei suoraa yhteyttä juomatapoihin

Alkoholin myynnin ikärajat eivät kuitenkaan vaikuta suoraan nuorten juomatapoihin.

Vaikka Burkina Fasossa jo 13-vuotiaat saavat laillisesti ostaa alkoholia, WHO:n maailmanlaajuisen kyselytutkimuksen mukaan humalahakuisesti juo vain 12 prosenttia maan 15–19 vuotiaista nuorista.

Sen sijaan Suomessa 32 prosenttia kaikista 15–19-vuotiaista kertoi kyselyssä juoneensa humalahakuisesti edellisen 30 päivän aikana. Kyselyn tulokset julkaistiin viime syksynä.

Nuorten suomalaismiesten ja -naisten välillä näkyy selvä ero tilastoissa, vaikka ero on pienentynyt viime vuosina. Nuorista suomalaismiehistä 49 prosenttia kertoi kyselyssä käyttäneensä runsaasti alkoholia edellisen kuukauden aikana, kun taas nuorista naisista 14 prosenttia oli juonut humalahakuisesti.

WHO:n määritelmän mukaan puhutaan humalahakuisesta juomisesta, kun puhdasta alkoholia juodaan yli 60 grammaa vähintään kerran 30 päivässä. Suomalaisilla mittareilla yksi alkoholiannos vastaa 12 grammaa puhdasta alkoholia.

Ikärajan puuttumisella ei näytä olevan yksiselitteisiä seurauksia nuorten alkoholin kulutukseen. Esimerkiksi Nigeriassa alkoholia juo humalahakuisesti 36 prosenttia nuorista, mutta Kiinassa 20 prosenttia ja Kambodzhassa 14 prosenttia, eli vähemmän kuin Suomessa.

Äärimmillään alkoholin saatavuus luonnollisesti vaikuttaa sen kulutukseen. Nuorten alkoholin käyttö oli WHO:n tilastojen mukaan lähes nollassa sellaisissa maissa, joissa alkoholin myynti on kokonaan kielletty.

Tiukimman ikärajan asettaneessa Eritreassa vain viisi prosenttia nuorista kertoi kyselytutkimuksessa juoneensa humalahakuisesti edellisen kuukauden aikana.

Yleisintä Luxemburgissa

WHO:n tilaston mukaan nuorten runsas alkoholin käyttö on yleisintä Luxemburgissa, missä 54 prosenttia nuorista kertoi juoneensa humalahakuisesti kyselyä edeltäneen kuukauden aikana. Toisena tilastossa on Päiväntasaajan Guinea 53,7 prosentilla ja kolmantena Liettua 53,2 prosentilla.

Luxemburgissa alkoholia saa myydä 16-vuotiaille ja Päiväntasaajan Guineassa ja Liettuassa 18-vuotiaille.

Suomalaiset nuoret ovat WHO:n tilastossa sijalla 26. Suomen edellä 25 kärjessä on suurimmaksi osaksi Euroopan maita, kuten Norja ja Tanska, mutta myös Australia ja Uusi-Seelanti sekä kolme Afrikan maata, Päiväntasaajan Guinea, Gabon ja Kongo.

Vauraus vaikuttaa

WHO:n mukaan humalahakuista juomista esiintyy etenkin vauraissa maailman maissa. Mitä vauraampi maa on, sitä enemmän alkoholia käytetään. Tämän takia humalahakuinen juominen on yleistä esimerkiksi Euroopassa. Myös kehittyvissä maissa alkoholia juodaan enemmän maissa, jotka ovat verrattain vauraampia kuin vaikkapa niiden naapurimaat.

WHO:n tutkija Dag Revke huomauttaa CNN:n haastattelussa, että monissa Euroopan maissa alkoholin käyttö on vähentynyt viime aikoina. Revken mukaan myönteinen kehitys johtuu juuri nuorten muuttuvista alkoholitottumuksista. Yhä useampi eurooppalainen nuori on tutkimusten perusteella vähentänyt juomista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt myös Suomessa jo vuosia.

Alkoholijuomien myyntiä nuorille on rajoitettu alkoholin aiheuttamien haittojen takia. Revken mukaan alkoholin runsas käyttö on yksi merkittävimmistä tekijöistä 15–49-vuotiaiden ennenaikaisiin kuolemiin tai vammoihin johtaneissa tapauksissa. Alkoholi voidaan yhdistää 12 prosenttiin tämän ikäisten miesten ja 4 prosenttiin saman ikäisten naisten kuolemista.

Lähde: CNN

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi