Tähän asti saatujen tietojen mukaan Nord Stream 1- ja 2-putkissa on havaittu yhteensä kolme vuotoa. Niiden epäillään olevan Venäjän sabotaasia.
Kaasuputkijärjestelmän kolme linjaa vaurioitui yhden päivän aikana, järjestelmää operoiva Nord Stream AG -yhtiö kertoi tänään Reutersin mukaan. Kaasuputkijärjestelmä on asennettu Itämeren pohjaan ja se kulkee Venäjältä Saksaan.
– Nord Stream -kaasuvuodot johtuivat sabotaasista, totesi EU-komission puheenjohtaja Ursula von Der Leyen myöhään tiistaina illalla.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi Twitterissä, että Venäjä demonstroi kykyjään.
– Paniikista ei ole hyötyä, Aaltola kirjottaa.
Niin ikään ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä, Saksan ulko-ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut Minna Ålander twiittaa kaasuputkivuodon tarkoittavan kahta asiaa.
– Tämä on viimeinen naula arkkuun Nord Stream-projektissa. Riskit ovat huomattavasti suuremmat kuin hyödyt. Nämä ovat halvan venäläisen energian todelliset kustannukset, Ålander kirjoittaa englanniksi Twitterissä.
Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen kansainvälisten suhteiden johtaja Rasmus Hindren toteaa viestipalvelu Twitterissä, että kaasuputkivuodon taustalla voi olla hybridivaikuttamista.
Hindren toteaa, että teolla voidaan testata ja tarkkailla muiden maiden reaktioita. Toisaalta tarkoituksena voi olla aiheuttaa epävarmuutta ja eripuraa Euroopassa.
"Putin ei piittaa enää mistään"
Johtava tutkija Matti Pesu ulkopoliittisesta instituutista toteaa kaasuputkivuodon osoittavan, että Venäjän aggressio on erilainen kuin vuonna 2014.
– Räjähdykset Nord Stream 1 & 2 -putkissa on mahdollisesti ensimmäinen selvä alueellinen heijastevaikutus hyökkäyssodasta Ukrainassa, Pesu toteaa.
Saksa on kertonut ottavansa räjähdykset "hyvin tosissaan" ja tekevänsä tiivistä yhteistyötä Tanskan ja Ruotsin kanssa asian selvittämisessä. Ruotsin hallitus on kutsuttu kriisikokoukseen.
Sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll kirjoittaa, että mikäli kyse on Venäjän provokaatiosta, se osoittaa ainoastaan, ettei Putin piittaa enää mistään.
– Mitä tahansa on syytä odottaa. Korostaa myös varautumisen merkitystä: nyt on syytä varmistaa sekä operatiivinen että poliittinen valmius toimia, nopeastikin.
Limnéll toteaa, että vuotojen sijainti on tuskin sattumaa.
– Venäjä haluaa muistuttaa läsnäolosta strategisesti tärkeässä merikanavassa. Kyse on myös keinovalikoiman laajentamisesta: Iskusta länsimaista infrastruktuuria vastaan. Vakava asia.
Myös poliitikko Ville Niinistö analysoi Twitterissä, että on helppoa päätellä Venäjän olevan vuodon taustalla.
– Venäjä on kaikin keinoin pyrkinyt uhkailemaan ja pelottelemaan EU-maita geopolitiikalla ja fossiilivallalla. Kun se ei ole tehonnut, se jatkaa infran tuhoamisella Itämerellä, Niinistö kirjoittaa.
Hertien yliopiston professori, energiamarkkinoihin erikoistunut tutkija Lion Hirth kommentoi Twitterissä, että on hyvin epätodennäköistä, että kolme samanaikaista vuotoa syntyisi vuorokauden sisällä tahattomasti.
– Tämä on hurja muistutus enerfiainfrastruktuurimme haavoittuvuudesta.
Ulkoministeriö: "Seuraamme tiiviisti tilannetta"
Ulkoministeriö tiedotti myöhään tiistai-illalla seuraavansa tiiviisti tilannetta kaasuputkiräjähdysten osalta. Samassa twiitissä ministeriö kertoi hallituksen keskustelevan asiasta keskiviikkona iltakoulussa.