Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen oli vahvasti mukana edistämässä Nord Stream 2-kaasuputkihanketta. Helsingin Sanomien artikkelissa avataan, kuinka Lipponen lobbasi ja toimi putkiyhtiön konsulttina vuosina 2008-2022.
Hankkeen taustalla toimivat henkilöt ovat saaneet kovaa kritiikkiä osakseen.
Maailmanlaajuinen energiakriisi jyllää Venäjän hyökkäyssodan vauhdittamana, ja Nord Stream -kaasuputket olivat vastikään sabotaasin kohteina. Vaikka sabotaasin tekijää ei vahvistettu julkisessa keskustelussa, uskotaan Euroopan ja Itämeren olleen Venäjän hybridioperaation kohteena. Putkia tuskin korjataan, sillä se olisi miljardihanke. Saksassa ja koko Euroopassa energiapula on huutava.
Venäjän fossiilienergiasta halutaan nyt irrottautua pikavauhdilla, koska poliittinen riski on liian suuri.
– Nord Streamin putkimiesten toiminnasta tulee mieleen lähinnä sana maanpetturuus, kirjoittaa kärkkäistä suomettumis-kommenteistaankin tuttu kirjailija Sofi Oksanen viestipalvelu Twitterissä.
Lue myös: Sofi Oksanen: Länsi maalaili pelkoja Venäjän ydinaseista, mutta unohti suunnitelmissaan Ukrainan ydinvoimaloiden uhan – "Mittavia seurauksia"
"Voisi antaa Venäjän hyysäämisestä ansaitsemansa miljoonat Ukrainalle"
Oksasella on myös kärkäs ehdotus entiselle pääministerille.
– Tiedän, että näin ei käy, mutta entinen pääministerimme voisi antaa Venäjän hyysäämisestä ansaitsemansa miljoonat Ukrainalle.
Myös Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves ei säästele sanojaan kritisoidessaan Nord Stream-kaasuputkihanketta. Ilveksen kritiikki kohdistuu kuitenkin Stasin entisen, nykyisen Nord Stream AG:n toimitusjohtajan Matthias Warnigin salaiseen sitoumukseen FSB:n kanssa. Stasilla viitataan vanhan Itä-Saksan salaiseen palveluun. FSB taas on Venäjän turvallisuuspalvelu.
– Vuonna 2016 minua varoitettiin NS2:n (Nord Stream 2-kaasuputkihankkeen), ex-Stasi Warnigin ja FSB/Gazpromin salaisesta sitoutumisesta Suomen eliittiin.
Kritiikkiä on saanut osakseen myös esimerkiksi entinen tasavallan presidentti Tarja Halonen.
Myös esimerkiksi Ulkopoliittisen instituutin Saksaan erikoistunut Minna Ålander kritisoi Twitterissä Paavo Lipposta vertaamalla tämän osuutta hankkeessa Saksan liittovaltion kansleri Olaf Scholziin.
2:00
Muiltakin ryöpytystä
Lipponen saa osakseen muiltakin tunnetuilta henkilöiltä ryöpytystä. Muun muassa kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) toteaa, että Suomen olisi pitänyt liittyä Natoon jo heti Neuvostoliiton romahdettua.
– Pidän kyllä melkoisen ylimielisenä ja törkeänä, että ex-pääministerimme ja kaasuputkea suoraan yrityksensä kautta lobannut Paavo Lipponen on päättänyt vaieta asiasta tyystin, Kärnä moittii.
Myös Timo Heinonen (kok.) toteaa, että Lipposen tulisi pyytää anteeksi Virolta.