Hyväntekeväisyyteen maailmankiertueensa ohella panostava Coldplay matkasi Suomen-keikoilleen kahden maailmanlaajuisen järjestön kera. Vähävaraiset pääsivät saunomaan ja nauttimaan Coldplayn keikasta.
Coldplayn kanssa yhteistyötä tekevät järjestöt Love Button ja Global Citizen ottivat keväällä yhteyttä muutamaan suomalaisjärjestöön, joista yksi oli Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry).
Myös Luonnonperintösäätiö sekä Hurstin apu saivat järjestöiltä yhteydenotot.
Asunnottomien itsensä vuonna 1986 perustama, voittoa tavoittelematon Vva-kansalaisjärjestö ilahtui yhteydenotosta kovasti, kun maailmanlaajuiset järjestöt kertoivat kiinnostuksestaan auttaa suomalaisia asunnottomia saapuessaan Coldplayn mukana Suomeen.
Katso alta tunnelmia Coldplayn ensimmäiseltä Suomen-keikalta.
0:27
– Love Buttonista otettiin toukokuun alkupuolella yhteyttä ja kysyttiin, voisivatko he järjestää vapaaehtoisille tempauksen, jotta he voivat näin antaa yhteisöille jotakin takaisin kiitokseksi kaikesta vapaaehtoistyöstä, kertoo Vva:n viestintäpäällikkö Erja Morottaja.
Vva innostui ja ideoi ensimmäiselle Coldplayn keikkapäivälle lauantaille ensin saunomis-, uinti- ja grillausretken Helsingin Vartiosaareen, jonka jälkeen vapaaehtoiset pääsivät mukaan Coldplayn keikalle.
– Monet järjestömme vapaaehtoiset ovat itse entisiä asunnottomia, ja tällainen heille järjestetty matalan kynnyksen tapahtuma oli ihan mahtava. Heitä hemmoteltiin parturilla ja tarot-korteilla, ihanalla yhdessäololla, Morottaja kertoo.
– Love Buttonin seurue, joka on reissannut Coldplayn mukana ympäri maapalloa, oli aivan mykistynyt ja pakahtua kaikesta näkemästään. He sanoivat, etteivät ole koskaan olleet niin kauniissa paikassa ja kaikki halusivat jäädä sinne.
Ihmisten auttamishalu herkisti
Morottaja itse oli myös kertomassa järjestön toiminnasta konserttiväelle Olympiastadionin pihalla ennen viikonlopun konserttien alkua.
Coldplay halusi keikkapaikan pihalle juuri muutaman pienen järjestön edustajat.
– On liikuttavaa, että Coldplay haluaa antaa näkyvyyttä tällaisille pienille järjestöille, joilla ei ole juurikaan rahaa eikä näkyvyyttä, Morottaja sanoo.
– Olimme Stadionin pihalla silmät kosteina kaikesta siitä ihmisten rakkaudesta, jota he antoivat meille. Saimme kokea ihania kohtaamisia ja välittämistä kertoessamme asunnottomuudesta, johon liittyy usein valtavaa häpeää ja stigmaa.
Morottajan seurana oli myös Vva:n ensimmäinen kummi, näyttelijä Jenni Kokander, joka herkistyy niin ikään kertoessaan ihmisten kohtaamisista keikkapaikan ulkopuolella.
Hän avasi kohtaamilleen ihmisille asunnottomien tilannetta.
– Se oli tärkeä hetki, sillä ihmiset olivat niin vastaanottavaisin fiiliksin ja koin ympärilläni paljon valoa, rakkautta ja hyvyyttä, vaikka itse aihe onkin surullinen, Kokander sanoo.
Asunnottomuus ja oman kodin puute on Kokanderille tärkeä teema, sillä hänelle oman kodin merkitys korostui erityisesti koronapandemian aikana.
– Olen ollut mukana Vva:n toiminnassa siitä lähtien, kun pandemia alkoi ja tajusin, että on paljon ihmisiä, joilla ei ole lainkaan omaa turvapaikkaa, omaa kotia, Kokander sanoo.
Vva järjesti Love Button -organisaation kanssa sunnuntaina myös 50 hengen lounashetken tilapäismajoitus Tuvassa Itä-Pasilassa.
"Todellinen rakkaushyrrä"
Kokander pääsi kokemaan myös Coldplayn livekeikan, johon hän oli yrittänyt itsekin ostaa tuloksetta lippuja moneen kertaan.
– Sain kokemuksesta kaksin verroin upeamman, kun sain olla paikalla tärkeän asian puolesta ja kokea voimakkaan yhteisöllisyyden tunteen, Kokander herkistyy.
– Kaikki, mitä Chris Martin puhui lavalla, lävisti suoraan sydämeni. Tuntui siltä, että he (yhtyeen jäsenet) välittävät meistä kaikista ihan oikeasti.
Kokanderilla oli keikalla mukanaan kyltti, jossa luki ”home for homeless”, koti kodittomille.
Kokanderille jo nuoruudesta tärkeän Fix You -kappaleen soidessa hän tajusi, että kappaleella on tärkeä sanoma kaikille.
– Hyvyys hoitaa, hyvät ihmiset fiksaavat toisiaan.
Hän on kiitollinen siitä, että ihmiset ovat valmiita auttamaan, eivät sulje silmiään heikommassa asemassa olevien ihmisten osalta.
– Itsellenikin tärkein havainto järjestön toimintaan lähtiessäni oli se, miten vähän lopulta sitä tietää ja ymmärtää toisten ihmisten elämää. Että millaista tarinaa kukin kantaa mukanaan, Kokander sanoo.
– Asunnottomuus ei ole kenenkään identiteetti, ja jokainen ihminen pitäisi kohdata ilman ennakkoluuloja. Itse olen saanut lukuisia ystäviä lähtiessäni mukaan Vva:n toimintaan.
Kokander uskoo, että Coldplayn kaltaiset maailmanluokan yhtyeet auttavat myös yhdistämään kansaa.
– Uskon, että se oli monelle hoitava kokemus, todellinen rakkaushyrrä. Itselleni tuli hyvä olo siitä, että ihmisille tuli niin voimakas halu auttaa. Kun ajat ovat kovat, useimmilla on halu pitää kaikki mukana, eikä heikommassa asemassa olevia haluta unohtaa.
Myös Morottaja on liikuttunut ihmisten välittämisestä, jota tuki myös Coldplayn rakkaudellinen sanoma yhteisöllisyydestä ja toisten ihmisten välittämisestä.
– Se kiitollisuus, kun tulet nähdyksi ja kuulluksi… kaikki vapaaehtoiset olivat niin otettuja keikasta. Olen niin iloinen siitä, että Coldplay käyttää vaikutusvaltaansa käytännön tekemiseen, sillä se ei ole mitenkään itsestään selvää, Morottaja sanoo.
Coldplayn jäseniä vapaaehtoiset eivät tavanneet, ja Morottaja tietää bändin jäsenten saunoneen Löylyssä sen sijaan, että olisivat pulahtaneet uimaan Vartiosaaressa.
Apua myös ruokajonoon
Hurstin apu ry:n Sini Hursti-Lindholm kertoo Love Button -järjestön ottaneen yhteyttä heihin voidakseen olla keikkojen aikana vähävaraisille ruoka-apua tarjoavan järjestön apuna.
– He saapuivat auttamaan meitä kahdeksi päiväksi, kun järjestimme ensimmäisen ruokajaon lomien jälkeen sekä ilmaisen lastentapahtuman Helsingin Narinkkatorilla, Hursti-Lindholm kertoo.
Hurstin apu olisi järjestänyt tapahtumat joka tapauksessa, mutta Love Buttonin omien toiveiden mukaan aikataulua piti aikaistaa niin, että Hurstin työntekijät palasivat viikkoa normaalia aiemmin kesälomilta.
– Kymmenen henkilöä saapui avuksemme, ja saimme meidän henkilökunnallemme kiitokseksi liput keikalle. Rahallista tai ruoka-apua he eivät tarjonneet, ja sitä olemme vähän ihmetelleetkin, Hursti-Lindholm kertoo.
Hurstin apu jakaa kaksi kertaa viikossa ruoka-apua noin 1600–2000 hengelle Helsingissä.
– Ajat ovat kovat, ja se näkyy myös ruokajonoissa. Ihmisiltä ovat tuet loppuneet ja samaan aikaan hinnat ovat nousseet, Hurst-Lindholm sanoo.
Järjestö saa ruokalahjoituksia useilta eri yrityksiltä.
Tänä vuonna järjestetyssä ensimmäisessä lastentapahtumassa yhden merkittävän lahjoitusurakan teki stand up -koomikko ja kauppias Ali Jahangiri, joka järjesti Narinkkatorin tivoli- ja pomppulinnatapahtumaan 5000 pillimehua ja 5000 vesipulloa.
– Järjestimme koko lastentapahtuman vähän vastavetona sille, että huvipuistojen rannekkeiden hinnat ovat nousseet niin paljon, ettei kaikilla perheillä ole niihin varaa, Hurst-Lindholm sanoo.
– Aiomme järjestää vastaavan tapahtuman myös ensi kesänä.