Sairaaloiden päivystys on hoitajalakon ensimmäisen viikonlopun aikana jotakuinkin pelannut, mutta moni muu toiminta sakkaa. Näillä sanoilla voi tiivistää viestin, jonka sairaanhoitopiirien johtavat lääkärit kertoivat STT:n soittokierroksella tänään sunnuntaina.
Ammattiliittojen Tehyn ja Superin toissa päivänä perjantaina aloittama lakko koskee joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirejä.
Lue myös: Lakkovahti Anne-Maarit ihmettelee, miksi hoitajia kielletään lakkoilemasta: "Koko ajanhan se potilasturvallisuus on muutenkin vaarantunut"
Toiminta kiristetty äärirajoille
STT:n haastattelemat johtavat lääkärit kertovat, että sairaanhoitopiirit ovat kiristäneet toimintansa lakon myötä äärirajoille.
Esimerkiksi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) viikonloppu meni kohtuullisen rauhallisesti, mutta vt. sairaalanjohtajan Sirkku Jyrkkiön mukaan tämänhetkisellä hoitajamäärällä päivystys on koetuksella, jos sinne tulee kerralla isompi määrä potilaita.
– Tämä viikonloppu on pärjäilty. Jos sattuisi esimerkiksi suuri kolari ja vaikeahoitoisia potilaita tulisi yhtä aikaa, on resursointi kyllä niukka, Jyrkkiö sanoi.
Elinsiirroissa haasteita
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tilanne oli viikonloppuna "välttävä", kertoi hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander.
– Potilaiden määrä päivystyksessä on ollut hieman tavallista vähäisempi, mikä on helpottanut tilannetta. Eri osastot ovat kuitenkin ruuhkautuneet, Ulander kertoi.
– Elinsiirtojen kanssa on ollut haasteita. Tietysti jos elinsiirto jää toteutumatta, seuraukset ovat hyvin ongelmalliset.
HUS julkaisi tänään tiedotteen, jossa povattiin alkavasta viikosta vaikeaa. Tiedotteen mukaan haastavin tilanne tulee Husissa olemaan erityisesti sydän- ja syöpäleikkauksissa.Syöpäleikkauksissa ja -hoidoissa on ongelmia myös Pohjois-Pohjanmaalla Oulun yliopistollisessa sairaalassa (Oys).
Sairaalan mukaan osa maanantaille suunnitelluista syöpähoidoista joudutaan siirtämään lakon vuoksi.
Lue myös: Syöpäpotilaita neuvova Taina Häkkinen rauhoittelee lakkohuolia: "Uskomme, että he saavat välitöntä hoitoa"
Päivystysleikkaukset ruuhkautuneet
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä päivystystoiminta pystyttiin viikonloppuna pitämään "kutakuinkin" käynnissä, vs. johtajaylilääkäri Olavi Airaksinen kertoi.
– Rimaa hipoen tässä on selvitty. Mitään valtavaa katastrofia ei ole vielä syntynyt, Airaksinen sanoi.
Hänen mukaansa suurimmat ongelmat ovat tällä haavaa päivystysleikkauksissa, joita potilaat joutuvat nyt odottamaan tavallista kauemmin.
– Esimerkiksi sydänleikkauksia joutuu nyt odottamaan jonossa. Siinä jännitetään, pysyykö seuraava sydänpotilas hengissä leikkaukseen asti. Kun ei ole kuin yksi leikkaustiimi, emme pysty (toimimaan nopeammin).
Lue myös: HUSin Markku Mäkijärvi pyytää anteeksi Ukraina-vertaustaan
Keinot alkavat käydä vähiin
Monesta sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että toimintaa on hankalaa enää supistaa.
– Olemme tehneet kaikki toimenpiteet, jotka eivät riipu lakossa olevien järjestöjen työvoimasta, va. johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoi.
Jalkasen mukaan yhteistyötä terveyskeskusten ja naapurisairaanhoitopiirin eli Etelä-Savon kanssa on tiivistetty.
– Jonkin verran apuja saadaan, mutta heidänkin mahdollisuutensa ovat varsin rajalliset, hän sanoi.
STT ei tänään tavoittanut Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien edustajia kommentoimaan lakon vaikutuksia.
Tehy ja Super kritisoivat rajusti työnantajapuolen suojelutyöstä antamia tietoja
Ammattiliitto Tehy ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super kritisoivat voimakkaasti työnantajapuolen lausuntoja suojelutyöstä ja sen määrästä hoitajaliittojen lakossa.
Liittojen mukaan lakon aikaista suojelutyötä on annettu sovitusti.
Ammattiliitojen mukaan työvuoroissa on saattanut olla lakon aikana jopa enemmän hoitajia kuin normaalitilanteessa. Normaaliaikana vuoroissa voi liittojen mukaan olla jopa usean hoitajan vaje myös kriittisimmissä toiminnoissa, minkä ei ole katsottu vaarantavan potilasturvallisuutta.
– Työnantaja esittää mediassa virheellisiä väitteitä asiasta. Sairaaloiden johto on nähtävästi valinnut viestintälinjan, jossa se virheelliseen tietoon perustuen ja pelottelemalla pyrkii murtamaan lakkoa ja vaikuttamaan kansalaisten mielipiteeseen hoitajien laillisesta lakosta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi järjestöjen tiedotteessa.
Hoitajaliittojen mukaan lakon ensimmäisenä päivänä perjantaina sairaaloissa nähdyt sekavat tilanteet johtuivat pitkälti siitä, että työnantaja ei ollut varautunut etukäteen ei-kiireellisten toimintojen sulkemiseen ja potilaiden siirtämiseen muihin sairaaloihin. Työnantaja ei ollut myöskään huomannut kutsua kaikkia suojelutyössä olevia töihin.
Lisäksi työnantaja ei ollut hoitajaliittojen mukaan selvittänyt, pitäisikö lääkäreitä tai muita virkasuhteisia ammattihenkilöitä määrätä suojelutyöhön tekemään sellaisia hoitohenkilöstön tehtäviä, joita he osaavat tehdä.