Hoitajien lakko voisi toteutuessaan keskeyttää sairaaloissa kiireettömän hoidon kokonaan

Toteutuessaan hoitajien lakko lopettaisi sairaaloissa kiireettömän hoidon mahdollisesti kokonaan. Näin arvioitiin neljässä sairaanhoitopiirissä eri puolilla maata, kun STT kysyi ensi viikolla uhkaavan lakon vaikutuksista.

Kiireetöntä hoitoa voidaan katsoa olevan esimerkiksi nivelten leikkaukset, joita tehdään liikuntakyvyn parantamiseksi. Myös esimerkiksi kroonista tautia sairastavan potilaan kontrollikäynti voidaan katsoa kiireettömäksi.

– Murtumat täytyy hoitaa mutta tuki- ja liikuntaelinsairauksissa on paljon sellaista kiireetöntä hoitoa, kuten tekonivelkirurgia tämmöisenä yhtenä isona alueena, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen.

Varsinais-Suomessa kaikki ei-kiireellinen hoito loppuu välittömästi, jos lakko alkaa. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) varaudutaan siihen, että kaikkea ei-kiireellistä hoitoa joudutaan lykkäämään.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että lakko johtaisi laajaan, ennalta suunnitellun kiireettömän toiminnan supistamiseen. 

– Ei-kiireellisestä hoidosta voidaan siirtää sellaisia aikoja, joiden siirtäminen ei aiheuta välitöntä vaaraa potilaan terveydelle, sanoo johtajaylilääkäri Heikki Miettinen.

"Kaikkea toimintaa ei voi ajaa alas"

Hoitajajärjestöiksi luonnehditut Tehy ja Super ovat jättäneet kaksi lakkovaroitusta. Jolleivät osapuolet löydä sopua työehdoista, työntekijät ovat ilmoittaneet aloittavansa ensi perjantaina kahden viikon lakon. Lakko koskisi ainakin kuutta sairaanhoitopiiriä, mahdollisesti jopa kolmeatoista.

Valtakunnansovittelija voi vielä esittää laajemman lakon, jonka piirissä olisi kaikkiaan noin 40 000 hoitajaa, siirtämistä kahdella viikolla.

STT:n tavoittamat sairaanhoitopiirit olisivat kaikki sellaisia, joissa lakko käynnistyisi heti ensivaiheessa, jos neuvottelut kariutuvat. Niistä oletettiin, että päivystys- ja kiireellinen hoito voidaan turvata lakosta huolimatta.

– Ymmärtääkseni sekä ammattijärjestöillä että työnantajalla on tahtotila, että potilaan henkeä ja turvallisuutta vaarantava suojaava ylläpidetään. Me olemme ala, joka ei voi ajaa missään nimessä kaikkea toimintaa alas, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylihoitaja Heljä Lundgrén-Laine.

Hoidon peruutuksesta tieto jo ennakkoon

Sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että lakko vaikuttaa ainakin toistaiseksi vain erikoissairaanhoitoon sairaaloissa, ja terveyskeskukset eivät ole lakon piirissä.

Potilaat saattavat saada viestiä aikojen peruutuksesta jo ennakoivasti.

– Jos ei paria päivää ennen lakon ilmoitettua alkamisaikaa ole työehdoissa löydetty ratkaisuja, aletaan lähettää peruutusviestejä, jotka koskevat lakon ajan hoitoja, sanoo Husin hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander.

Varsinais-Suomessa on varauduttu ensin lähettämään varoitus, että hoitoaika peruuntuu, jos lakko toteutuu. Lopullinen viesti lähtee vasta, jos lakko todella toteutuu.

Apua ei ole luvassa muualta

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt sairaanhoitopiireille ohjauskirjeen, jossa listataan mahdollisia keinoja palveluiden järjestämiseksi lakonkin aikana. Kirjeessä mainitaan muun muassa palveluiden hankkiminen muilta kunnilta ja kuntayhtymiltä sekä yksityisen sektorin apu.

Lundgrén-Laineen mukaan asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

– Väittäisin, että koko Suomessa on jo haastetta valmiiksi mitoituksen kanssa ja sijaisuuksien kanssa. Lisäksi kun tullaan erikoissairaanhoidon puolelle, ei voida ottaa henkilöitä, joilla ei ole riittävää osaamista. Harvapa taitaa osata terveyskeskuksessa magneettilaitetta meillä pyörittää, hän sanoo.

Ammattijärjestöt ovat ilmoittaneet, että lakkokohteissa annetaan niin sanottua suojelutyötä välittömään hoitoon "potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi".

Tarkemmat neuvottelut siitä, minkälaista hoitoa tämä tarkoittaa, ovat yhä osapuolten välillä käynnissä.

– Meillä on oma käsitys, mikä on suojelutyötä, ja siitä sitten neuvotellaan työmarkkinaosapuolten kesken, mitä lakkoon menevät suostuvat rajaamaan lakon ulkopuolelle, Virolainen sanoo.

Työehtosopimusneuvottelut hoitajajärjestöjen ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) kesken jatkuvat maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

Juttua korjattu 27.3.2022 kello 13.34: Jutussa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Heljä Lundgrén-Laine kertoi suorassa sitaatissa, että hänen ymmärtääkseen sekä ammattijärjestöillä että työnantajalla on tahtotila, että potilaan henkeä ja turvallisuutta vaarantava toiminta ylläpidetään. Sitaatissa oli oikeasti kyse potilaan henkeä ja turvallisuutta suojaavasta toiminnasta.

Lue myös:

    Uusimmat