"Selvästi manipuloiva henkilö, johon on helppo ihastua ja jota on helppo uskoa".
Näillä sanoilla toimittaja, kirjailija, lakimies ja entinen ammattirikollinen J. K. Tamminen kuvailee Helsingin huumepoliisin entistä huumepäällikköä Jari Aarniota tänään ilmestyvässä kirjassaan Totuus tapaus Aarniosta (Minerva, 2019).
Kirjassaan Tamminen kurkistaa "kulissien taakse" ja haluaa selvittää, mitä Aarnion tapauksessa todella tapahtui.
Alamaailman kontaktit lähteinä
Tamminen ehti rikollisuransa aikana luomaan laajat verkostot alamaailmaan, joita hän on hyödyntänyt lähteinään. Osa heistä ei halua esiintyä tunnistettavasti.
– Verkostoni rikosten maailmassa oli hyvä ja koeponnistettu vuosien aikana. Tällaisella lähestymistavalla syntyy erilainen kuva rikoksesta, rikollisista ja sidosryhmien toiminnasta. Toki lähestymistapani on helppo ampua alas, koska en voi julkistaa kaikkia lähteitäni ja haastattelemieni ihmisten nimiä, Tamminen sanoo kirjassaan.
Tamminen puolustaa lähestymistapaansa sillä, että viranomaisten lausumat ja mediassa esitetyt tiedot eivät hänen mukaansa edusta koko totuutta.
– Vastaan kuitenkin, ettei myöskään kuulustelupöytäkirja tai viranomaisen lausuma edusta absoluuttista totuutta. Kaiken takana ovat ihmiset ja heidän tavoitteensa – tietoiset tai tiedostamattomat.
– Se, että uskoo Aarnion syyllisyyteen ei tarkoita sitä, että kaikki yleisölle esitetty virallinen aineisto olisi totta. Toimittajana ja lakimiehenä en usko siihen, että vain virallisen tai arvostetun tahon edustajan esittämä lausunto perustuu tosiasioihin.
Ensitapaaminen Aarnion kanssa alkoi kankeasti
Kirjassa ääneen pääsee myös Jari Aarnio itse.
Tamminen tapasi Jari Aarnion ensimmäistä kertaa syksyllä 2017 Vantaan vankilassa. Tamminen kuvailee Aarnion käytöstä ensitapaamisella hyvin varautuneeksi.
Myöhemmin Tamminen kertoo kuulleensa, että hänen toimintansa rikollisessa maailmassa oli Aarniolle hankala asia.
– Hän suhtautui minuun epäillen, Tamminen kirjoittaa.
Vaikka ensitapaaminen alkoi kankeasti, keskustelu ei tyssännyt siihen.
– Ihmistyyppinä Aarnio on nopeasti reagoiva ja palautuu nopeasti. Jari Aarnio on myös herkkä vaihtamaan keskustelun suuntaa. Mikäli aihe ei miellytä häntä, hän yksinkertaisesti ohittaa sen tai ohjaa keskustelun ongelmakohdan ohi.
Tammista kiinnosti keskusteluissa juuri ne seikat, jotka Aarnio mielellään sivuutti.
– Usein Aarnion kanssa keskustellessa ei ole oleellista, mitä hän sanoo, vaan mitä hän jättää sanomatta.
Tapaamiset eivät jääneet yhteen kertaan
Tapaamiset eivät jääneet vain yhteen kertaan. Tamminen tapasi Aarniota Vantaan vankilassa noin kuukauden välein. Tammisen mukaan Aarnio soitti hänelle kerran viikossa.
– Henkilönä Jari Aarnio ei vastannut sitä kuvaa, jonka olin saanut julkisuudesta. Keskusteluissamme aiheet liikkuivat paljolti arjen tasolla.
Tapaamiset eivät Tammisen mukaan olleet niinkään haastattelutilaisuuksia, vaan pikemminkin kahden saman ikäisen miehen keskusteluhetkiä.
Kirjassaan Tamminen toteaa, että niin on parempi.
– Läsnäolo ja havainnointi antaa usein parempaa tietoa ja ymmärrystä kuin väkisin kiskottu vastaus.
Tamminen kuvailee tapaamisia antoisiksi. Samalla hän sai Aarniosta täysin erilaisen kuvan mitä julkisuus on hänestä antanut.
Aarnio oli tapaamisissa Tammisen mukaan suorastaan "ihastuttavan vihastuttava".
– Jari Aarnio on kokenut viestijä. Hän on selvästi manipuloiva henkilö, johon on helppo ihastua ja jota on helppo uskoa.