Lainan ja pikavipin erottaminen on tärkeää, jotta välttyy maksamasta satojen eurojen ylimääräisiä kuluja.
Pikavipeissä lisäkulut kohdistuvat usein lainan takaisinmaksuun tai sen muuttamiseen. Aidon kulutusluoton tai lainan voi halutessaan maksaa etuajassa pois, eikä lainasumman nostoaikoja tai -summia ole rajoitettu. Lainaa ottaessa onkin hyvä muistaa kahden vuoden sääntö. Jos laina-aika on alle kaksi vuotta, kysymyksessä on vippi eikä laina.
Tutustu luotonantajaan
Lainan ottajan kannattaa tarkastaa muutama oleellinen asia luotonantajasta. Jokainen voi ensinnäkin etsiä luotonantajan tiedot aluehallintovirastorekisterissä. Pikavippifirmat saattavat luoda verkkosivustoillaan harhaanjohtavaa mielikuvaa palvelusta, jonka vuoksi vastuu sisällön selvittämisestä jää kuluttajalle.
Yrityksen verkkosivuilta näkee, miten hintatiedot on ilmoitettu ja kerrotaanko siellä kuluttajan oikeuksista. Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta voi katsoa, mitä tietoja luotonantajan pitäisi sivuillaan ilmoittaa.
Tarkasta kulujen rakenne
On myös hyvä varmistaa, että lainan ehdoissa on määritelty selkeästi kulujen rakenne ja maksujen määrä on rajattu tarkasti. Lakimies Paula Hannula Kilpailu- ja kuluttajavirastosta ja toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi Santander Consumer Finance Oy:stä muistuttavat, että todellisen lainan tai kulutusluoton loppusumman muodostavat kulut ovat aina selkeät ja etukäteen määritellyt. Kulutusluottoina ja lainoina itseään markkinoivien palvelujen taustalta voi paljastua epäselvä ja tulkinnanvarainen maksu- ja kuluviidakko.
Lähde: Deski
Kuva: Colourbox
(MTV3)