Näin huumetestit toimivat – jotkin aineet näkyvät veressä pitkäänkin

poliisi
Poliisin seulontatestilla syljen avulla alustavasti selvitetään, onko epäilyn ajokyky mahdollisesti heikentynyt ja onko epäillyn veressä päihdyttäviä aineita.MTV
Julkaistu 19.08.2022 18:37
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Huumetesti voidaan tehdä monella eri tavalla, ja testitavasta riippuen jotkut päihteet voivat olla havaittavissa jo pitkään.

Eräät oppositiopoliitikot ovat kehottaneet pääministeri Sanna Marinia (sd.) menemään huumetestiin tällä viikolla kohua aiheuttaneen juhlimisvideon johdosta. Jotkut ovat arvioineet, että videolla Marinin seurueen esittämät huutelut voisivat viitata huumausaineisiin. Videot juhlista ovat elokuun alkupuolelta.

Marin on kertonut, ettei ole käyttänyt huumausaineita tai ole nähnyt niiden käyttöä. Tänään iltapäivällä hän kertoi, että on käynyt huumetestissä.

0:59img

Sanna Marin kertoi perjantaina iltapäivällä käyneensä huumetestissä.

Rajallisimmat tiedot syljestä, pisimmät hiuksista

Huumetesti ei määritelmänä ole kuitenkaan täysin yksinkertainen. THL:n oikeuskemiayksikön päällikkö Teemu Gunnar kertoo, että testejä on monenlaisia.

Esimerkiksi hän Gunnar antaa poliisissa käytetyt seulontatestit, joilla pyritään syljen avulla alustavasti selvittämään ennen kattavampia laboratoriotutkimuksia, onko epäilyn ajokyky mahdollisesti heikentynyt ja onko epäillyn veressä päihdyttäviä aineita. Vastaavia on terveydenhuollon käytössä virtsakokeina.

Testien ongelmana on niiden epäluotettavuus, sillä ne antavat jonkin verran vääriä negatiivia kuin vääriä positiivisia tuloksia. Ne eivät myöskään tunnista aineita tarkasti, vaan laajemmin aineryhmiä, jolloin esimerkiksi jokin lääke voi näkyä kokeessa positiivisena tuloksena. Seulontatestin tulos varmennetaankin erikoislaboratoriossa.

Lue myös: Näin epävarmoja ovat poliisin käyttämät huumetestit – amfetamiini tunnistetaan kuitenkin niin hyvin, että poliisilla on sauma säästöön

Rajallisimmat tiedot syljestä, pisimmät hiuksista

Varmistustasoiset laboratoriotutkimukse ovat seulontatestejä tarkempia. Nämä testit voivat mitata esimerkiksi sylkeä, verta, virtsaa ja hiuksissa olevia huumepitoisuuksia.

Sylkitestejä käytetään yleensä akuutin päihtymyksen toteamisen apuna, sillä suuntaa-antavasti syljestä on aineesta riippuen nähtävissä henkilön käyttö tunneista pariin päivään asti.

– Syljen pitoisuudet korreloivat parhaiten veren kanssa, Gunnar kertoo.

Hieman pidemmän näkymän käyttöön antaa virtsatesti, joka paljastaa käytön päivistä muutaman viikon ajanjaksoon. Vielä pidemmälle nähtäisiin hiusta analysoimalla, sillä niistä käytön merkkejä voi nähdä jopa kuukausia.

Toiset aineet ovat todettavissa pidempään kuin toiset

Gunnarin mukaan yleisesti huumausaineet näkyvät virtsanäytteessä muutamista päivistä muutamiin viikkoihin. On kuitenkin selviä eroja siinä, miten pitkään käyttö havaitaan.

Monet aineet, kuten amfetamiini, näkyvät testeissä noin kaksi viikkoa. Sen sijaan esimerkiksi kannabis voi näkyä virtsanäytteessä pitkäaikaisen käytön jälkeen noin kuukaudenkin.

Esimerkkinä hän lisäksi mainitsee, että esimerkiksi eräät anaboliset steroidit voivat pitkän käytön jälkeen näkyä testeissä jopa vuoden päivät.

Gunnar kuitenkin muistuttaa, että kaikista yhdisteistä ei ole erityisen paljon tieteellistä tutkimusta etenkään ongelmakäytössä esiintyvillä annoksilla, jonka perusteella voisi antaa tarkkoja aikoja siitä, miten eri aineet näkyvät erilaisissa testeissä. Lisäksi esimerkiksi tehtävien testien ominaisuuksilla ja ihmisten välisillä eroilla on merkitystä.

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet