Irakin Mosulin kaupungissa äärijärejstö Isisin kerrotaan tuhonneen muinaismuistoja ja muun muassa polttaneen tuhansia kirjoja. Uusimmista tuhoista on julkaistu videoita ja kuvia, jotka levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa.
Helsingin yliopiston kreikkalaisen filologian professori Jaakko Frösénin mukaan uusimmat videot ja kuvat eivät jätä epäilyksen sijaa sille, etteikö muinaismuistojen tuhoaminen olisi järjestelmällistä äärijärjestö Isisin hallinnoimilla alueilla.
– Nyt on tullut niin paljon videomateriaalia ja kuvia, ettei jää epäilystä. Kyseessä on systemaattinen tuhotyö, Frösén sanoo.
YK:n kulttuurijärjestö Unesco varoitti jo viime vuonna Isisin tuhoavan korvaamattomia muinaismuistoja ja myyvän niitä myös maailman mustassa pörssissä. Frösénin mukaan julkisuudessa on liikkunut myös virheellisiä tietoja.
– Välillä on liikkunut tietoa tuhoista, jotka eivät sitten pitäneetkään paikkaansa.
Frösénin mukaan tiedeyhteisöissä on varoiteltu siitä, että Isisin myymää aineistoa liikkuu maailman markkinoilla.
– Mustasta pörssistä on tullut tietoja. Muinaismuistoja on pistetty myyntiin antiikkiliikkeisiin ja huutokauppoihin. On pyydetty olemaan tarkkana huutokaupoissa, koska tältä alueelta aineistoa on ilmestynyt myyntiin ja tuottohan menee Isis-järjestölle.
– Mustaan pörssiin päätyvät pienet esineet, jotka on helppo salakuljettaa. Isommat tuhotaan ja esimerkiksi kirjat ovat yleensä tarkkaan merkittyjä ja luetteloituja, niin ne poltetaan.
Isisin järjestelmällinen muinaismuistojen tuhoaminen on suuri menetys.
– Ei vain tutkimukselle ja tieteelle. Tämä on valtava menetys koko kulttuuriperinnölle, Frösén toteaa.
Ilmiö toistuu aina välillä
Ilmiö ei ole kuitenkaan uusi. Professori muistuttaa, että muinaismuistoja on tuhottu aina silloin tällöin historiamme aikana. Nyt ilmiö on nostanut päätään Isis-järjestön riveissä.
– Samanlaista järjestelmällistä tuhotyötä tehtiin 300–400-luvulla. Varhaiskristityt tekivät täysin samaa kuin Isis nyt. Uskonnon nimissä tuhotaan esineistöjä ja kirjoja. Tämä tapahtui silloin, kun pakanauskonnot kiellettiin Rooman valtakunnassa. Kaikki tuhottiin tai muutettiin kristinuskon käyttöön. Tästä meillä on muistona museoiden antiikin ajan patsaat, joista aika harva on ehjä.
– Koraanissa ei lue mitään muinaismuistojen tuhoamisesta. Tämä on ajatusmaailma, missä ajatellaan enemmänkin, että historialla ei ole väliä, vain tulevaisuudella.